跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-5 10:24
一定要申請埋work permit 先可以考車牌嗎?

在安省,用香港特區護照都可報考車牌

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

大宅

好媽媽勳章

bb78 發表於 18-6-2 13:06
有無夫妻,老公是加拿大公民,但老婆不是。 老公先過去加拿大再申請老婆過去拿 PR ?
有無經驗可分享 ? ...

我上年11月尾申請,現在階段是body check pass,仍在等待中

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-7 12:08
即係遞表申請後,大約幾耐叫你驗身同做良民証?
我煩緊呢兩樣,因為到時要係加拿大境內做。

我的時間表大概如下
11月尾交表、1月尾做良民證、4月中驗身

現在等等等(emoji)

大宅

好媽媽勳章

bb78 發表於 18-6-8 19:07
請問你是用visitor 身份,在加拿大等審批嗎?

Yes

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-9 07:17
請問是否都係要半年離境一次嗎?
(特區護照好像免簽證逗留半年)

Vistor身分只有半年逗留期,我差不多到期前一個月便申請extend,說明現正申請緊PR。
記住境內申請PR未批前不可離境,否則當放棄申請。

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-9 09:16
即是一定要申請extend逗留?
但會extend幾耐?

我唔肯定是否一定要申請extend,但申請咗安心啲,我怕話我逾期居留。
Extend幾耐我唔知是否每個case唔同,我就extend 到2019年尾。

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-9 09:53
因為太多事唔太清楚,所以好多疑問。
多謝你的回應。
請問extend 手續是向哪兒申請?

不用客氣,你有唔明嘅就提出來,我相信除咗我,其他有經驗的媽媽都會分享,我都係在這裡取了不少經。
Extend可在cic網頁申請,但因是我老公填表申請,所以詳細內容我都不大清楚,不好意思。

大宅

好媽媽勳章

小胖鴨 發表於 18-6-9 10:11
你好好人,分享你嘅情況。謝謝你!

大宅

好媽媽勳章

bb78 發表於 18-6-9 11:36
原來等審批途中,不可離境。 我還諗住番下來香港攪下間屋同埋MPF...
請問申請延長居留,要什麼條件?是否要b ...

應該無咩條件,在申請時寫明申請緊PR。
同body check沒關係

大宅

好媽媽勳章

appleng 發表於 18-6-9 11:51
回覆 bb78 的帖子

以我所理解,inland申請係可以離境的,只要你回來時入到境就得(如果因各種理由入唔到鏡 ...

我申請時見資料寫話不可離開加拿大,否則當放棄,所以我唔夠膽搏。如果你試過應該ok,不過想問問「回來時入到境就得」,是否即是加拿大海關有機會唔比入境?

大宅

好媽媽勳章

appleng 發表於 18-6-9 12:23
回覆 lkfamily 的帖子

我填表時又無見到唔比離境,加上我後來睇咗好多其他人的做法都係可以出境,CIC網上 ...

哦!明白了。:mother:

大宅

好媽媽勳章

nghuen 發表於 18-6-11 07:40
lkfamily: 請問你是否申請OWP所以extend到甘耐, 我也申請了extend visa, 但得半年咋。請問是否到immigrati ...

我沒有申請OWP。
我問返我老公,她說extend正常是半年,但他在申請表上寫住申請緊PR,要求extend到2018年尾,但最後批到2019年尾。

大宅

好媽媽勳章

小珊珊 發表於 18-6-5 11:23
最重要交齊所需文件,唔好比多,比小,跟住個TIME LINE做就會順架啦!我由cic收到表開始計起既第12個月就收 ...

想請問landing interview 要in啲咩嘢?

大宅

好媽媽勳章

小珊珊 發表於 18-6-11 23:20
其實都係見吓你個人,VERIFY吓你同申請表上既資料有冇變,我果時問我名,出生日期,眼睛顏色,住址,有冇係 ...

Thank you

大宅

好媽媽勳章

已收到email通知,一星期後去landing interview.

大宅

好媽媽勳章

mrshau 發表於 18-11-14 05:01
剛過既十月已經拎左PR card了

Congratulations

大宅

好媽媽勳章

nghuen 發表於 18-11-15 03:29
不好意思,漏咗問,請問是直接寄卡給你的嗎?還是先發信通知呢?謝謝。
...

我記得你和我都是在多倫多。
我是申請咗11個月就收到email通知,在指定日期去做landing interview ,當日就是我land的日期,接著8-10weeks就會收到PR card

首頁

尾頁

跳至