自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

moonday 發表於 21-2-22 10:07
岩岩買樓,因為要供樓,所以只給父母4千元湊孫,加食兩公婆晚飯,不包bb物品,湊1至5平時。
姨媽同我媽呻, ...

咁怕失業仲買樓?叫你姨媽話手痛,搏頭痛,總之湊吾到,我奶奶之前都係話手痛吾幫佢個女湊b, 但佢可以日日打牌。如果一定要湊就日日餐蛋飯,得4000吾通仲大魚大肉

伯爵府

moonday 發表於 21-2-22 10:24
新抱仲話遲下生多個

4000蚊真係仲平過請外傭,為左自己買樓就搵阿媽著數。叫你姨媽問如果再生一個邊個湊?同佢講湊2個一定湊吾掂,叫佢地搵到人湊先好生。

伯爵府

moonday 發表於 21-2-22 10:31
未買樓果時一齊住都係比4000,佢地話要儲多啲買樓,仲要包埋新抱中午果餐帶返工
...
叫姨媽煎2隻蛋比新抱帶飯返工。4000每日都係一百多d, 仲要買餸煮飯,外傭係剩袋4千幾蚊,你姨媽連外傭都不如,養大個仔咁對阿媽⋯⋯⋯⋯

yeung_ma    發表於 21-2-22 19:42

伯爵府

薯圈 發表於 21-2-22 10:41
其實真係好睇係仔同新抱慳人地豪自己,定真係需要幫?

老實講,兩個仔係我心肝命定,我自己唔食都會比個 ...
老人家湊小朋友係好辛苦,要付出精力,我覺得父母湊大子女,老左應該享下福而吾係要負上責任幫你去湊下一代。我贊成老人家可幫手睇頭睇尾,但吾係負全責。而家錢又比得少仲要咁大責任,我覺得係仔女不孝

Tabo63    發表於 21-2-22 11:28

伯爵府

timandy 發表於 21-2-22 10:47
出得4千咪請工人lor
工人都要4千幾,係你包佢食。而家姨媽個仔2公婆係4000仲要姨媽包食,擺明搵阿媽笨

伯爵府

sharon_pig 發表於 21-2-22 13:20
咪係囉 咩叫一家人 一家人當然互相扶持
當然大前提係無人揾人笨
如果仔女好勤力上進 好慳 上車 咁年紀又 ...
我妹2公婆一個月夾埋搵10萬,一年去幾次旅行,同阿媽住,每個月都係比14000家用,仲要包埋佢一家4口3餐同水電,我媽都有呻,咪呻完繼續縱容。

伯爵府

MM2H 發表於 21-2-22 14:03
間屋係媽媽定阿妹嘅? 如係媽媽嘅,你妹好啃老

不過,又係願打願捱問題
間屋係阿媽,佢地2公婆好似租客咁,有咩電器壞都係阿媽搵人整或買新,管理費都係阿媽比,總之佢地吾會拎錢出嚟。

首頁

尾頁

跳至