自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都贊成縮短暑假, 學生番學補番課程之餘, 又可以慳番day time唔使喺屋企開冷氣

班老師反對係咪因為令佢地暑假少左假期? 近年即使暑假, 都唔代表教師放足2個月假架啦

子爵府

aes@ivy 發表於 20-2-14 16:59
老師暑假本身就比學生少,例如學生係7月15放,老師會可能做多1星期,大約7月22先放,
學生9月1返學,老師 ...

如你所講1個月假期,已經比一般打工仔既年假數目為多,今個學期太多原因導致停課,難道老師唔可以共渡時艱?

子爵府

回覆 wawaliluk 的帖子

我唔會懷疑老師有幾忙, 但暑假放2個星期, 肯定唔差過一般打工仔, 而且, 其他既假期例如復活節(復活節唔係勞工假)等等, 我相信老師唔係放足校曆表上復活節既假期既每一日, 但點都一定好過一般打工仔啦
我以上既論點只係將教師既待遇同一般打工仔比較, 而家出面個市已經差到好多人被裁員, 如果教師只為自私而唔肯縮短暑假犧牲下, 就點都講唔過去

子爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

同意呀, 嫌辛苦就唔好做, 班老師請記住, 佢地並唔係醫生律師果類既專業人士, 佢地唔做, 要搵人填補空缺, 並非好難好難既事

子爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

你講得好岩呀, 上堂前打去, 又話老師未番, 放學時打去, 又話老師走左, 上堂期間打去, 又話老師上緊堂

有JM話可能老師仲喺學校, 只係忙緊先叫書記覆家長話自己走左, 但真人真事, 我女以前小學, 老師既女都係喺同一間學校度讀書, 我好多次見果位老師同佢個女喺放學時間一齊離開學校

子爵府

回覆 Charlie1978 的帖子

你都識講一般打工仔有年假, 事假同病假, 想請問, 一般打工仔有幾多日年假? 平均10幾日, 依10幾日=老師暑假
一般打工仔既事假, 你都識講係事假, 一年夠膽攞幾多日? 5日好未? 咁老師喺復活節聖誕節合共可以放幾多日(我知道唔會跟足學生一樣放咁多日, 但請你明白, 復活節唔係勞工假黎, 聖誕節以勞工假計, 只可以放一至兩日咁大把)

我認同老師選擇放假既日子係無一般打工仔咁自由, 但老師全年放假既日數一定唔會少過一般打工仔

我唔係贊成完全取消暑假, 我只贊成縮短, 而家出面個市咁差, 大把人失業扣薪, 我知老師依份工作係忙, 但起碼都算係鐵飯碗, 我地班家長唔係要求以後每年都縮短暑假, 只係要求今年一次咁大把, 班老師都咁反對既話, 咁仲唔係唔肯共度時艱?

其他班級都仲可以彈性調節課程, 咁中四至中六生點算? 少左時間就會嚴重影響佢地既學習進度, 老師唔肯暑假補堂既話, 最終只係犧牲學生

首頁

尾頁

跳至