想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

morning!~~

原文章由 HappyDay2008 於 08-2-27 23:02 發表
個BB你老公都有份架嘛,出份錢都好應該。老婆做treatment好辛苦又要不停吃藥打針同覆診,老公出唔到咁多力就要出多D$$。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

belle,

董醫生應該唔會照陰道的, 放心, 她只會照肚皮!

原文章由 Belle_Piano 於 08-2-28 18:48 發表
各位,
早前我都睇左董醫生(第一次睇),因為她2月放假,所以就未開始同我做treatment。果次她幫我做左U/S睇過子宮,系一切正常…林走時她仲話叫我呢個月自己試試可能下次返來已有左,唔洗做treatment甘話。果然,她真系開 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

happyday2008,

其實所有野都可以有不同的解釋, 媽咪其實都係出自一份關心, 不過就係唔理解囉! 有時, 若果我地坦誠一點同佢地傾談同埋解釋, 佢地會明白的, 因為你始終係她的女兒呀! 所以, 不要給自己太大的壓力, 不要想多左啊!

總之, 今個月係你的成功月, 只要RELAX, 開心一點, 成功在望啊!

原文章由 HappyDay2008 於 08-2-28 14:20 發表
All,

今日有D唔開心,因為昨晚同阿媽傾電話, 佢突然問我為什麼仲唔生BB,佢仲講好擔心我年紀唔細要快D生,又話要幫 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

morning! ~~

原文章由 acpeanuts 於 08-2-29 08:57 發表
上星期知道bingo左睇董醫生, 佢都係先照肚, 由於睇得唔清楚, 跟住佢再照陰, 所以係視乎情況!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

高齡產婦,

我一開始都係照肚, 無照個陰照呀! 不過, 若果講肚腩大, 你一定唔夠我來喎!

原文章由 高齡產婦 於 08-2-28 21:55 發表
oh, 上次bingo時, 佢幫我照陰超喎. 唔通我肚腩太大, 肥過頭... .

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

pochacco,

你攞左report, 何時去kwh登記? 若果有乜問題可以pm我喎! 仲有, 你記住要將所有正本影印定先, 因為佢地會收晒你d副本的! 祝順利!

原文章由 pochacco_ch 於 08-2-29 01:00 發表
Happyday2008,
收到喇!
我今日大約6:40到上咗診所攞report啊!唔知你走咗未呢?你見唔見到我呀?我著住啡色褸,短褲&啡色boot啊!果時ming姑娘都喺到,仲俾咗個環保袋我入住個report啊!ming姑娘好好人又細心.... ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩! 配錯藥都得??? 好彩得ming姑娘咋!

其實, 我覺得最痛係purgeon, 因為凍凍地, 特別有感覺! 至於破卵針其實都唔係太痛咋! 不要擔心! 總之, 你係tst 同仁安打就ok了, d姑娘手勢好好的! 好多時, 我打完都唔知!

總之, 你要加油! 當董醫生積極進取時, 就係接近成功了! 我上次都係咁的!!!

原文章由 HappyDay2008 於 08-2-28 21:25 發表
All,

今日放工就去左TST診所打針,六點未夠就到診所,果時大約只有兩三個人等緊睇醫生,我諗住好快就可以攪掂走得,點知等足半粒鐘:time: 先叫我比錢準備打針,就在這時候阿Ming姑娘發現配藥好似比錯左藥, 於是又要比 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你會幾點去? 我book左一點, 今天著啡色冷衫, 同啡色和粉紅色細格仔裙, 啡色boot! 我同老公一齊去, 佢都係杏色外套! 總之, 肥肥地的兩夫婦就係我地! 希望見到你!

原文章由 高齡產婦 於 08-2-29 09:47 發表
等我一陣去診所睇下邊個肚腩真係大得過我先 !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

! 係, 我成屋都係杏色, 啡色同粉紅色衫! 係今年買多左D黑色咋!

原文章由 fishballbaby 於 08-2-29 11:59 發表
你一定好鍾意啡色,上次响仁安又係啡色......

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ALL,

我又要看!! 記得影左團體相後, 比我同FISHBALL喎!

原文章由 fishballbaby 於 08-2-29 13:02 發表
記住影翻張團體相呀! 到時可以send比我睇

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔緊要啦! 我由於工作關係, BOOK親診所都會選一點的, 下次GATHERING時, 我情況好一點, 一定會出來的! 不過, 我怕到時到你要休養喎, 安胎喎!

原文章由 高齡產婦 於 08-2-29 13:23 發表
我哋又見唔到喇, 我11點幾就去咗lu, 下次有緣再見啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

belle,

哦, 咁若果你照唔到都唔緊要的話, 你可以直接同董醫生講的! 因為4WEEKS照肚皮, 係一定見唔到胎囊的! 我想, 董醫生照肚皮只是想看一看, 子宮內膜的厚度, 同埋考慮如何安胎的!

其實, 到6WEEKS照肚皮都未必照到心跳的, 我見BK有些姊妹話照陰超先看到!

原文章由 Belle_Piano 於 08-2-29 14:04 發表
高齡產婦,ootolai,acpeanuts,
多謝你地既意見…如果董醫生響肚面照唔倒要用照陰超,我話唔做的話,你地話董醫生會唔會唔鐘意呢?

HappyDay2008,PJ,pochacco_ch,
多謝你地既祝福呀!

Yuenanthea,
我當然記得你啦!你都要 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今天咁早?

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 06:57 發表
Jcat,

Hello! 一般來說35歲以下一年沒有避或35歲以上半年沒有避都不成功就可看不育科,醫生唔會立即給你決定做iui,佢多數會要你和先生再作詳細檢查,如女要驗荷爾蒙,照輸卵管,男的要驗精之類。如果女方係輸卵管兩邊塞左做i ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁你今天係唔係要上仁安2次?

ALL,

你地食buffet食得開心嘛?

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-1 11:08 發表
ootolai,

今朝咁早係因為要攞老公D精精去仁安雪,所以早些起身準備。我想八點鐘交到去就可以快些走,因為老公今日長週要返工。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

聽到你地的GATHERING愉快, 真想我是其中一個參與分子啊!

其實, 我都好鍾意行西田超市, 每次去完董醫生到都忍唔住買左好多野, 那次, 我老公無同我一齊去覆診, 我要自己搭巴士番屯門, 但又買左好多野喎, 真係好狼狽的!!!

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 10:33 發表
法國話怕在外帶來的藥物有變質,有problem時院方唔想負責。我諗其實可能係法國覺得只係打針收嗰八、九十蚊唔想接,但係要同佢買埋藥就可以賺多D$$。

...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

pochacco,

以我過來人的身份, 我會覺得若係原因不明的不育, 在私家做IUI會感覺好一點的!

KWH係可以用GONAD F這隻靚藥, 但當然係自費, 不過價錢比私家平一點!

不同的是DR. WONG (KWH的不育主診醫生) 她是一個很FIRM的人, 不過好專業! 初次見面, 你可能會感覺不好, 但其實這可能是政府醫生必須做的! 見到她多一點, 你便能感受她的專業!

另外, 時間亦都比較大限制, 要八點便能到達醫院等照U/S同埋見醫生! 最後, 係做IUI當天, 未必是由醫生操刀的, 可能是由姑娘將已洗過的精子放入子宮! 我個人認為, 始終由醫生操刀感覺係好好多的! 所以, 一次後, 我便選擇到私家做IUI了, 因為我第一次係KWH做IUI都用了接近五千! 而董醫生做IUI, 咁多次都係大約五千, 相差不太遠!

原文章由 HappyDay2008 於 08-3-2 13:26 發表
pochacco,

張相delete左唔駛咁驚,高齡產婦都有影到,如果唔係下次gathering再映過囉!
抖幾涸月都好,你仲咁後生唔駛怕仲有好多時間。話唔定休息期間個人輕鬆左自然bingo都唔定。我呢D老嘢就要同時間比賽,真係要爭分奪秒要 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

all,

morning ah! ~~

原文章由 高齡產婦 於 08-3-3 00:27 發表
各姊妹,
請PM妳哋嘅EMAIL比我啦, 我聽日返工睇下點比張相妳哋.
upload上相薄or用email attachment好d呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

pochacco,

咁得意? 我那時係家計會寫轉介信, 係寫到明比dr. wong! 不過, 你去到排時問多佢一句係排乜野科啦! 我怕真係會排左婦科, 咁就...... 又或者你打去董醫生到問下先, 你上次可能未照輸卵管, 所以寫婦科, 照左係唔係應該係可以直接排不育科!

其實, 唔係! 政府醫院用平藥的話, 做IUI唔洗$1000, 但用貴藥先要咋! 而藥又視乎每人都不同! 我上次就同董醫生差不多囉!

原文章由 pochacco_ch 於 08-3-2 23:01 發表
ootolai,
好多謝你嘅意見啊!我明天會去廣華排期喇!我有個問題呀!董醫生寫果張轉介信係寫俾O&G dept嘅 Robert Chiu,O&G咪即係婦科...嘜唔係直接寫俾生育科醫生架咩?
你唔講我都唔知政府醫院做iui都要$5000幾啊!如果係 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好似開到1230, 根住食LUNCH喎, 要1400先開番! 你看緊時間!

原文章由 pochacco_ch 於 08-3-3 11:01 發表
唔請假啊!一陣12:00出去....

首頁

尾頁

跳至