跳至

首頁

尾頁

大宅

好有用嘅資料呀! 多謝您!
我想問係咪第一週就可以食薑飯架啦??
你記得再update我呀, thx a lot ah!

原帖由 YTbaby 於 10-5-6 13:23 發表
我果時都係搵薑拍爛佢煲水沖涼咋...冇用薑皮囉! 如果你覺得都唔夠水...可以用薑水先沖..之後再用沖涼水再沖~~!! 依家天氣咁熱...唔怕既!! 洗完頭要即刻吹乾頭, 唔好比佢濕住 囉! 同埋唔可以開冷氣瞓la....好易入 ...

大宅

好感激你呀! 你嘅消息確係令我覺得好鼓舞! 希望我都可以3個月後就再有啦! 不過都會順其自己,有d野唔急得嘛....

你放心呀, 你bb一定會好健康架! 希望之後有機會可以帶埋我嘅bb join你哋12月媽媽會見面!

原帖由 YTbaby 於 10-5-6 13:32 發表
我自己冇飲過生化湯, 又冇食過薑醋! 最緊要你覺得個人暖..唔好比自己凍親就可以! 不用擔心!

我果時都係做手術..就冇咁多惡露! 其實做完手術要清晒惡露先可以進補KA....要留意WO....!!

比D 好消息你....我果時 ...

大宅

ki_dede & 彭彭BB , 多謝晒!
大家嘅bb一定會健健康康咁出世架! 你哋都要加油加油呵...!

原帖由 彭彭BB 於 10-5-6 15:32 發表
你要加油呀!再難過的時光總會過去。記住人生不如意事,十常八九。我大約半年前經歷過,但case唔同。現在我bb (around 6w),唔知點,唔知健唔健康。所以,你要努力面對呀!對住個大肚同事真係難攪d。比d信心自己,適應吓就得。

我好 ...

大宅

琳 & PLady,

見到你哋嘅消息我都好難過! 既然BB唔健康所以走,我哋亦唔好太難過. 相反,我哋可以咁早知BB原來唔健康要走,可能對大家都係一件不太壞嘅事情. 因為我哋可以好快咁調理好身體再重新嚟過.
當然, 雖然我一邊箱叫自己唔好太難過,唔好諗太多. 但始終難免都會諗起,掛念,傷心,難過. 特別係BB真係要走嘅時候,同埋要向關心我哋嘅家人或朋友交待時, 情緒更加難以控制......

不過我相信,時間可以令這些心情慢慢修補, 正如我哋嘅身體一樣.
所以,而家我哋要做嘅係積極面對,預備調理好身體嘅事情,迎接另一個健康嘅BB來臨.

呢度有好多關心我哋嘅JM,佢哋提供咗好多有用嘅資料. 雖然我都唔係知太多, 如果有咩問題, 大家一齊研究研究啦!

祝大家一切順利! 健健康康!

大宅

早早, 唔準你亂諗野教壞BB呀! 一定冇事架,放心!

原帖由 阿早! 於 10-5-6 22:51 發表

點解呢幾日咁多唔開心既事架......
我聽日都去產檢, 開始有點擔心.......

你好好保重呀, 我地之前傾左好多調理身子既事, 你睇下之前d文章, 希望幫到你補養身子. ...

大宅

希望大家唔好以為我諗得多傻咗!因為我忽然諗起,我初期有咗既時候成日發惡夢。最深刻有次夢見其他人係彩色,但其中有3個係黑白色,而且中間果個係大佬咁。佢哋係黎搵我,但我唔記得仲咩事,只係好驚好驚。當時bb應該大約係5~6週左右。奇怪地,醫生度我bb最大size都只係6週。唔通其實個夢真係話我知bb要走??

大宅

儍啦,唔使唔好意思喎,我好明白有時了解吓別人嘅,可以幫助解開心中疑問。No problem ka!
我本身以日子計預產期時,7週2去咗做第一次產檢,當時bb只有2.2mm,醫生話如果以長度計算,bb約5w左右,未有心跳。
之後過咗12日再照,bb size 5.4mm。醫生話12日認該要有2培增長,但我只得1培,以size計算,bb只有6週幾,未有心跳。
再過5日睇另一位醫生,bb size 4.x mm,胎囊有變形徵象,仍然未有心跳。如果用日子計算,我應該已經9週幾。醫生亦認為呢個係死胎。
另外,我有咗以來,冇任何害喜徵象。只有子宮少少扯住,胸脹,少少乳頭痛及有時好累。
原帖由 snowbbaddoil 於 10-5-7 16:44 發表
Makdoudou,
唔好意思我想問你係咪一直都未check到心跳的呢?最近一次FU是幾週呢?

大宅

唉,我都係。本來諗住送份最好嘅禮物比老人家,而家要買另一份lu.
係呢,你開始調理未呀?我打算跟 http://www.eatlover.com/docs/csectionmenu.pdf
餐單每日食同埋睇中醫。希望快啲可以復元再黎過。
原帖由 PLady 於 10-5-7 15:26 發表
今個母親節原本想話俾老爺99知"我有咗呀"的好消息,
點知.....
現在仲要想藉口點解唔可以出去同佢慶祝母親節

心情更加難受

不過見到你地的鼓勵, 我地會振作, 盡快調理好身體,
真係多謝你地呀!

祝各位準媽媽 ...

大宅

哦,4日好正常,完全唔使擔心。因為經期cycle有幾日偏差,加埋精子可在輸卵管最多可留3日,所以有1星期偏差全屬正常。你唔好諗太多呀!你幾時再check?記得食多啲長胎食物,雞蛋等就可以架啦!don't worry!
原帖由 snowbbaddoil 於 10-5-7 22:51 發表
thx! 因為我今日check完ec都話我bb細左4day, 已經好worry.....

大宅

你種乜仲唔瞓呀? 快d休息啦,bb眼瞓架啦!

我聽朝10點做手術, 應該大約2pm出得院架啦! 好呀, 做完後上嚟報個平安先,多謝您呀!

今日趁做手術前,同咗幾個好朋友出去食餐好嘅, 好開心呀! 仲食埋雪糕tim... 因為怕之後有排介口冇得食嘛!
返到嚟,準備聽日入院嘅野, 炒定d米焗定d代水等手術後可以飲.
聽日又一個新開始...! 而家有d唔捨得囉....唉.....

原帖由 阿早! 於 10-5-7 23:52 發表
makdoudou, 你聽日幾點做手術呀? 做完之後可唔可以上來報個平安(當然係你休息夠先啦)? 我想知你情況呀.

我今晚會為你祈禱, 願主賜你平安.

大宅

um...你一定好傷心... 不過一切都已經過去, 重新努力又一條好漢!
你依家好嗎? 努力中 OR BB幾大??

原帖由 彭彭BB 於 10-5-7 16:22 發表

係呀!佢已經係一個人仔,手指腳指,眼耳口鼻,全部都齊哂。當時响廣華(17w)照肚超,我連性器官都可以看得見,但偏偏佢係沒有頭骨的。

大宅

係呀...時間真係好巧合.解釋唔到....

HAHA...你知嗎? 人馬座OR O型血嘅男仔係咸濕D架...HAHAHA.... 可能BB係男仔喎...

原帖由 阿早! 於 10-5-7 16:06 發表

馬醫生牛姑娘閆院長???? 時間好巧合呀.
我都成日發夢, 間唔中會係咸濕夢 .....唔通太耐無咩咩.....好彩發完又無野....

大宅

大家,我已完成手術啦!多謝各位關心呀!因為仲有少少暈同倦,所以而家仲係醫院休息多少少。
而家個放bb個樽放咗係我面前(不過我未睇,但見到係一pat野咁),我頭先都問老公我哋點處理好。佢話其實bb未成形,只可以講係個未有生命嘅細胞,醫生都咁講喎..(其實佢係想安慰我無須要太難過)我諗今晚返屋企我會為bb祈禱,事情就完結了...

PLady,醫生有比我哋揀塞藥定做手術。不過我怕等佢自己排出會排唔清,同埋我唔想見住自己將bb排出嚟,怕會成日諗起。所以我揀咗做手術。
你老公好好呵!我老公唔識整野食,同埋佢有公司野忙,所以請唔到假。我諗我要諗諗點攪先得啦...!
如果真係要自己煮,好難唔占凍水喎,點好?我只諗到帶手套洗菜咋...

大宅

1個月太好啦!我唔敢叫醫生開太多假比我呀!不過都叫咗比2星期我先,過咗2星期再睇睇到時再開多2星期得唔得啦!
如果日日訓係床,又瞓唔著都唔知點算。可唔可以坐係度上網咁架??
原帖由 彭彭BB 於 10-5-8 09:39 發表

是的!過去了便讓它過去!我BB 6W呀!所以時間會治療好一切的,你要努力呀!快D上黎報平安呀!我那時响廣華個女醫生比咗一個月假我呀,佢仲話最長可放6星期嫁!寫假紙時,開頭D NURSE只係比一星期,跟住我同佢講醫生口頭同我講過咁咁咁 ...

大宅

您好! 好明白你心靈上嘅瘡傷! 希望你都不要太難過,養好身體再嚟過!
想問問你第一次之後有冇調理身體後先再有呢?

之前我都有諗過好似塞藥會冇咁大風險同埋冇咁傷身. 但又怕會排唔清, 所以最後揀咗做手術. 一嚟唔使擔心呢個問題,二嚟我唔想睇住bb排出,怕日後自己成日諗起.
希望你可以快d清咗,調理好身體,再嚟過!
至於中醫方面, 我睇bk有jm介紹一個,專睇不育. 我諗呢方面調理都ok. 我睇過佢一次, 覺得唔錯,好細心,好詳細,唔會唔比問,唔會串咀. 所以可以放心. 但價錢會貴少少, around $500包4日藥. 你可以試試.
何桂萍醫師, tel:28682008
希望幫到你! 並祝早日再孕!

原帖由 nswendy 於 10-5-9 08:33 發表
makdoudou,我同你一樣,bb沒有了。其實6w時,醫生話個胎囊細咗啲,佢已經話有啲擔心,到6w5d時,醫生話已經冇機會,我原本要求做手術,點知醫生話有風險,唔想我做,叫我等佢自然排出,等咗五日,就排咗出嚟。早幾日再照,醫生話排唔清,開咗啲 ...

大宅

各位,

報告一下我手術後第一日嘅生活先!
尋日入院前, 準備咗樽代水(炒米,加2粒桂圓肉,幾粒杞子, 少少陳皮加熱水焗). 而家每日都用代水代替普通水,人哋話可以冇咁水腫.

尋晚食咗野先返屋企,返到去都好倦同埋暈暈哋,子宮位都有d痛. 好快咁預備好第二朝食嘅飯. 係北菇蒸雞飯.之後就瞓覺.

今晚一早6:30起身食完飯,坐一陣再瞓過. 子宮位仍然痛呀! 不過比尋晚好少少. 11點幾再起咗身食件三文治. 跟住整燉烏雞湯. 我買咗盒手術用嘅手套,方便帶住洗料.
之後食咗碗congee. 又休息吓.

已經叫咗老公買定d料可以比我整野食!
不過,最好嘅消息係, 平日嚟每星期幫我嘅家幫助理可以每日嚟幫我買餸同埋整野食. 咁我可以多番d時間休息吓啦!

第一步好似都幾順利!

祝各準媽媽 HAPPY MOTHERS DAY!

大宅

多謝各位嘅支持呀!
係呀! 有個人幫吓真係好d, 起碼可以瞓多d!
大家都一齊加油啦!

大宅

我都要多謝你教咗我咁多野呀! 等我唔使太擔心!
你都要多休息呀! 大家一齊努力!
尋日手術後,血唔太多,今日早上有少少血水後,下午都已經好似冇血. 唔知係咪我本身子宮血唔太夠,所以咁呢...??

原帖由 wingwilliam 於 10-5-9 18:46 發表
Makdoudou,

知道你手術順利,為你高興及感恩!
實在太好喇!知道有人可以幫下你手!good!!
記得訓多d呀!手術後係會好累嫁!訓多d對你的身體都有幫助! ...

大宅

M.C.123, 多謝支持呀! 好彩有你哋各位, 如果唔係,我諗我個人都亂晒呀!

醫生都有講之後果幾日會好似M尾咁. 可能我以為都會有血嘅啡色, 冇諗過咁快只係得啡色水印咁.
我星期五會返去覆診呀.
原帖由 wingwilliam 於 10-5-10 01:05 發表

佢唔會一次過流哂出黎嫁...
好似M到咁....一日會比一日少嫁...
我過左頭兩日之後就無流血....流果D好似啡啡地咁囉..
我諗正常嫁...
醫生有無叫你幾時覆診呀??
ANYWAY...休息多D啦! ...

大宅

收到! 多謝您!

原帖由 1234babies 於 10-5-10 10:54 發表
你要好好養好個身子呀,食多d飯,不過唔好咁快補住,好似生完咁等惡露清晒先補會好d架!take good care!!!

首頁

尾頁

跳至