婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地好呀,我62好早唔係度,99有2個仔一個係大陸,一個就係我c6,其實結婚後都唔開心,不過一心想佢老人家咩都忍下啦,咁辛苦湊大c6...但這年4月我生左仔仔後,就真係支持唔到了.....我仔仔出生後唔係好食奶,好un,佢不斷比說話我聽,話bb都未出生係我逼佢出黎,因為我開刀的,之後我唔夠人奶,係咁問我why冇,一pump完奶就問我有冇,bb勁似爸爸,佢對住bb講話一d都唔似,因為c6出生時8磅幾wor...呢一點一滴,finally我有d產後xx了....最恐怖係hospital時,係咁叫我地叫姑娘睇下bb條利根短唔短,如果係就叫姑娘用佢d交前 cut左佢wor......

好啦,我係full time mum,bb開始長大,佢係咁push佢做d training,如反身..學坐,咁q我bb係樣樣都比較慢,佢好唔like,話bb要叻先醒,之後有一次我地去完街返黎入屋冇叫佢,佢同bb講"返黎啦啞仔"我angry到顛,但都忍佢,到早幾week,bb突然肚呵,呵水呀,3次,c6好worry,咪去睇dr lor,佢知道話阿b肚餓唔係肚呵,都講左呵水,佢話唔夠飽wor,(因為我bb8個月仲未好食糊仔粥仔,但佢食足5支奶,8安ka),之後就好串"都唔知你地點湊仔,都唔識湊"我就真係顛"你最叻,咩都你叻"佢仲串"我唔係叻,不過我湊大2個唔會好似你咁個仔係咁睇dr"唉.........我好唔開心,因為bb sick 左好耐,我自己都係,佢係hm一d都唔幫手仲咁講野,個仔sick左咁耐我都好唔想,我好angry咁話左佢幾聲,佢就話"我都知你惡對ka la",mean個人唔好相處....大佬,你好好相處咩,marry左個時,有唔比人close room door 訓,話air唔好,人地一有左,幾唔知醜問人邊晚做,之前未有bb,好心叫你一起去食mother's day dinner就話唔去啦,唔想見到你阿媽兒孫x堂咁開心,我地泠清清,唉....我見到你洗番d保鮮paper用夠想死啦,點會而家仲食緊mooncake呀..........

唔好意思,因為好唔開心,搵個planform伸下,c6知道一切,佢actually都好好的,但佢話唔可以扔下阿媽,因為好辛苦湊大佢........我而家full time mum 既生活空間只係我間room,99一返黎我就同bb去公園,好唔開心

大宅

我之前係日日返mami度ka..但其實都唔係好開心,因為細佬個仔1歲大d好嘈,我仔仔訓唔到係咁喊好慘,而且mami佢地好偏心,我心唔係好開心,不過我地一家人係好好的,唉....我唔知點講,我知比起呢度d99,我99唔係no.1難頂,但相處埋一起真係唔開心....好唔開心!佢係逼你follow佢個d人,我chinese new year 仲要汁茶比佢,好難頂!!想搬...搬唔到,我地係住新個d公屋,冇得分户,而家仲得c6搵$,佢好大pressure!!

[ 本文章最後由 nokia6300 於 08-12-18 19:40 編輯 ]

大宅

其實我一向都有做野ka....只係bb係mami度湊,佢handle唔到呀,咁啱公司有好多問題,先決定resign湊大d再做野,actually我plan the latest bb 一歲就反工ka la...99一向都知我地搵幾$ka..佢好煩ka..因為時時要填d公屋d form,佢仲好串話"我知你地搵幾$ ka..用完toilet就熄燈啦,中左六合彩呀"...........咁lot

大宅

....once i married him i know i must live with 99 ka la...but it is unexpected that she did so many silly things since i gave birth...c6 understand me, and always listen to me about 99, but...nothing can do. actually we request her back to china as her is also there, but of course she doesn't like as she has stocks in hk ah

大宅

唉.....我c6根本冇勇氣搬走,我地之前睇個x水,因為c6 sick 左好耐同埋我好耐都冇bb,個master話c6同99係唔夾ka,一起住一定係家嘈屋x,係真ka...我地一個月都唔知有冇10次dinner係唔嘈,多數都係d好無聊既野黎ka, 係99咩都要話人ka,如我地唔小心濕左個floor,佢有顛ka la"話屋企有個老人家唔該你地小心d啦,係咪想達地我呀"一係無啦啦近重陽x我地放工一返去"唔好野我呀,呢d festivel我心情唔好呀"唉...arm arm 放工仲係room換衫,就好大聲叫食反啦,出到去d送ready好係kitchen唔攞出黎,仲要等我地去不反ka...3個人食反,要3個人開反ka....唉!我覺得自己好煩係咁話佢,但我真係忍得好唔開心呀...而家仲有左仔仔,點可以咁搬出去住呀~~我一直都冇想到呢d情況,只是忍下便好,但有左bb,好唔想佢係個唔快樂既家庭大,日日嘈日日嘈....好煩呀

大宅

其實我只係想佢返大陸住一陣,係hk住一陣,大家小見d其實好d ka, 佢大仔都係china ma, 而且多左個bb,間home真係好逼ka,我而家同bb係room沖涼,要先搬走係living room 既high chair 同埋bb車,再搬走bb床出聽,先放到個盆係room,我唔方便呀,叫佢比返聽d柜同放bb野佢有比說話你聽,我地3個人連埋bb都係放曬d野係room,佢就一個人一間room+3個柜仲未計係聽d野,全部都係佢ka,我真係好就佢ka la..

大宅

回覆 #15 笑死人 的文章

唉...講開雙倍租,我地未有bb之前交倍xka,比佢係咁話,"叫你地生有唔生,而家要交貴租"大佬呀,生仔呀,唔係買菜呀,為左唔交貴租生仔咩

大宅

我62係我c6好細時走左了,所以佢咪唔會搬走lor,係呀,交倍半都唔平ka,我地係負責曬住屋既野ka,唉.....走唔到ka la我知,就係咁先咁唔開心,但呢d生活真係好難頂,99日日去back睇stock ka,lunch 返黎lunch,收市就返,我要趁佢唔係度做曬所有家務,洗地x地洗衫同bb沖涼,之後超快企係kitchen之但食d野當lunch,日日如是,好辛苦呀!

大宅

回覆 #21 alik 的文章

我地明ka, 但我地只想換埋衫先姐,late 左d佢唔like ka,話"煮埋比你地仲想點",我地咩都要做ka,佢真係真係只係cooking only,咁放工都累ka ma....返到home仲好似係公司咁,你地明唔明,做咩都唔緊要ka,但受氣先辛苦,我地weekend做唔停ka,因為我老公有好嚴重濕疹,我時時好想佢relax ka, 唉....好難明ka...

至於搵野做,而家好難ka la, 我做開hr,知咩行惰,我搵返hr一定要 o.t.冇人湊到bb返hm,c6都好night先放工ka,仲有係bb既進度mama地,我比人湊一定冇心機ka,育嬰院之前問過了,有位時係mami 話可以湊ka,所以give up左,而家bb8個月先去,好難ka,而且真係唔捨得呀....

大宅

點解要攪到咁趕係因為唔想99返黎時我要係聽做野,佢會及住我ka,之後好多好煩既說話咁lor,同埋我想佢返黎時我係可以湊住bb,經過上次既argue,我真係face唔到佢啦,星期六日有c6係到好好多,我地可以分工合作照顧bb同埋做家務的

大宅

多謝你地陪左我一晚,有人share好好多....thank you

大宅

回覆 #32 Cat1218 的文章

真好有人咁明白我,我一定唔會離婚ka, 因為同c6其實冇問題,只是佢夾係中間,其實我都好忍得ka,我d fd都話係佢地一早走左啦,我唔知到最後會唔會搬出黎住,真係唔知,不過而家咩都要為bb著想,我真係好想有自己既家,好想好想...........

大宅

回覆 #34 Cat1218 的文章

咁你地搬走,佢地有咩反應ka?

大宅

有時我想埋一邊,都想同99爆大一走了之,但問心邊忍心呀,一個老人家咁辛苦湊大c6,但大家相處真有問題,先係最難做.....不過你而家好好多了,咁就好啦!開開心心過 christmas 啦!!祝你一家大細及所以bk fans merry christams!!

大宅

回覆 #40 gutgut22 的文章

但係呢d生活真係好唔健康...我想給bb健康開心的家庭生活..好難做

大宅

我其實過年後都要搵工了,而家好多野煩,不過大家未必明,我做野同唔做野係一樣,我指係99,我只是生bb後這幾個月冇做姐,但嫁入黎咁耐,都係我地養佢ka,(不過上次同佢argue,佢話唔係wor,佢只係係度痴餐反食wor)佢都係咁,要人follow her instructions ka,好顛ka,佢試過晨早叫醒我地要我地學斬 hen,話怕第時佢走左我地唔知點斬黎x神wor,其實咪係叫我學之ma,問你死味!!我even 再返工,生活真係一樣的,佢返左大陸喇,寫左封信比我地,不過我唔surprise,因為唔係第一次喇,信都係remind我c6,話62早走,都係佢好辛苦湊大佢個d.....點點點lor,都係提佢要做好仔個d lor,我看完一d反應都冇,因為,人係唔會change !!

[ 本文章最後由 nokia6300 於 08-12-30 17:50 編輯 ]

大宅

回覆 #46 瑤瑤~ 的文章

佢個大仔同大部份親戚都係大陸ka,所以間唔中返去幾日 lor,不過佢好掛住d share,好快返黎ka la

首頁

尾頁

跳至