婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都有潮熱,一陣陣的,特別頭部會覺得谷下谷下,
開始心跳加速出汗,
冬天好D...
發覺做瑜珈,打坐,自己按下穴位有幫助
最近覺得皮膚差左,敏感左,容易爆瘡...唉...

男爵府

我都有潮熱,最近發覺低脂飲食有幫助
前一排過年肥左幾磅潮熱辛苦左
而家開始減肥好似好D
最大分別是血壓

做多D運動!食清D,多菜/生果少肉!
希望平穩渡過更年期啦!

最忟有時D男人唔明白,成日以為更年期好短便完成
其實可以有成5-10年咁長架,唉~~

大家加油呢~~

男爵府

呢排天氣乾燥,個鼻好乾,要茶CREAM在入面,
又敏感左好多,對香水,煙味好敏感,
一聞到,即刻要戴口罩.

另外皮膚乾左好多,混合性,
冬天兩邊面,頸都要用油+LOTION先夠
最慘T字位會間中爆生理瘡,死得~~

都有食SUPPLEMENT補下,好似冬蟲草,
覺得對氣管有少少幫助,因為上年年尾大感冒之後好易敏感咳,
試過先講喳~~

潮熱方面,覺得真係要做多D運動出下汗會有幫助
同埋要KEEP番個體重,超重個排真係辛苦D,
可能都同血脂偏高有關

男爵府

回覆 pollyw 的帖子

JM~~你做咩中強度運動?我好LIKE做運動, 大家交流下啦~~~
以前我都有跳舞,玩gym既,like大量出汗,覺得好正,
不過自從拗柴後,暫時唔敢再跳舞啦,
而家會jogging,狀態好可快步行,係屋企玩健身單車瑜伽等
夏天都會游下水咁....不過游水最唔好係游完好肚餓囉,haha~~
但游水對全身關節都好好

係呢,你有無玩hiit?

男爵府

回覆 ILB 的帖子

我冬天呢排下巴位都有d敏感,有粒粒,用了一隻b5覺得幾好,滑番d,
不過唔知濕疹是否岩用

男爵府

我覺得潮熱最辛苦,其次是失眠好易醒
多做運動,低脂高纖飲食都有幫助

其實好多人都唔識體諒
呢度可以呻下,真好~~

男爵府

回覆 pingu_k 的帖子

是一陣陣的,好似潮漲潮退咁,呢好似打邊爐咁個爐慶住你個頭部咁,
會面紅紅出汗,頭,頸,前胸會比較多汗,
都幾辛苦架,
我會坐下休息唔講野,用腹式呼吸有改善

我覺得血脂高肥D個輪會嚴重D,夏天熱都會,
冬天比較舒服,
到左呢個年紀真係怕熱多D架.....
我最近有飲黑豆茶,豆漿,浮小麥茶,都有少少改善

大家加油,只是一個過渡期

男爵府

唔駛留意定,輕鬆D便OK啦....要來遲早會來...多D做運動,食清淡D,睇下D養生書籍集大成OK架啦....
多D同人SHARE下會開心好多,無咁易鑽牛角尖...

我無刻意數幾多分鐘呀, 大概每次黎料2分鐘卦,
不過呢個年紀要注意血壓啦...

男爵府

好似話45-55是更年期,其實都唔短,
所以大家JM互相分享好重要

有時都難同朋友傾,又唔知有D人會否介意.
個人覺得只是一個過渡期,平常心面對啦...

男爵府

回覆 yuhey 的帖子

直頭係我都係鼻眼敏感嚴重左,煩架....
都要戒口唔好食咁多熱氣易上火野先得

平時飲多D清潤湯水/茶飲有幫助

男爵府

個個唔同架,有D好似熱耐D,因為我識用腹式呼吸法.....HAHA.....

是一個約數,不要太在意呀JM

男爵府

yoyolaw 發表於 18-7-29 18:55
我會成身覺得由裡面熱出黎,手心及腋下額頭有少少出汗,但腳板是凍的

我都係,一時熱一時凍。中醫師話係陰陽失調,已調理了一輪。都多了注意飲食和運動,有幫助。

男爵府

三國1 發表於 21-5-18 02:54
請問更年期嘅陰道痛&熱,係唔係有d 似尿道炎咁架?我近依排成日覺得好似想尿道炎咁唔舒服,但小便又冇痛 ...

我覺得係乾,用一隻V字頭既cream都有幫助。

首頁

尾頁

跳至