想生BB

跳至

首頁
12345...32

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Re: 請問第一次睇董醫生有什麼要預備?

jelly123,
我都唔知呀,我之前見有bk姐妹在6月頭聽完佢個講座,話佢叫我哋唔好食,好似話係天然避孕藥. 因為我聽過,所以唔記得問董醫生.
我老爺奶奶仲鬼咁中意食木瓜,宜家屋企又有好多呀,不過我老公已經同佢哋講咗,我哋唔會食.其實唔知老公食唔食得呢? 我老公好似自動唔食. 咁都好 我諗湯都係一樣,唔得

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

jelly123,
咁妳試咗iui how many times呀? 9月妳會在那裹做ivf呢?

軒軒bb,
係呀,聽講周醫生都好好,一於睇住周醫生先啦.希望早日bingo :wink:

伯爵府

ilapril,
董醫生好似冇提過我哋自然受孕嘅機會率,可能我冇問,下次問吓先. 佢同我提過我哋有40%啲卵唔夠健康, 仲有係我普通食排卵藥作用不大,我諗所以佢要我每日食兩粒排卵藥加打針.咁希望有兩至三粒卵可以用.

伯爵府

ilapril,
我都唔知點好,我諗住下次day8左右見到董醫生問吓佢意見先. 如果決定做iui,會係7月頭做囉 ,因為今次m day1會在2x日(this weekend?)如果決定唔做住,可能試多一兩個月,等我老公死心.
我都唔知食排卵藥有無副作用呀,剛過呢個月係我第一次食咋

伯爵府

ilapril,
我冇驗呀,都未到m come嘅日子,如果過咗今個星期,可能會心急d.我都唔想希望越大失望越大,要用平常心面對.妳都知啦,每個月m come,都會令人好失望 :cry: 況且我覺得機會不大 :wink:

伯爵府

ilapril,
咦,咁我哋真係有可能差不多時間m來喎:wink: ,不過我仲未有feel,我一時有,一時冇谷m feel,所以唔sure. 如果係,我哋仲有可能一齊見醫生or做iui添.
我老公其實係超級大男人,之前叫佢去驗精,又話我痴線,叫佢同我一齊去睇醫生,同佢講叫佢睇吓醫生比嗰d知料,又唔採我.雖然佢到最後都有合作,但每次都要令我唔開心先安樂 . 問佢係唔係唔想要,佢又話唔係. 點解佢唔可以體諒吓. 佢mud都唔洗做,仲亞gi亞jor. 我真係好羨慕妳哋有d咁細心同體貼嘅老公,有時我會諗,可能因為咁,連個天都唔想我咁辛苦,所以唔比我.

伯爵府

ilapril,
今日妳day35,m小姐嚟咗未呀?
我噚晚好似有d m嚟feel, 好有可能m小姐會準時明天到達. 如果係咁,我day8就即係30/6, 而嗰幾日董醫生會放假,都唔知點, 到3/7, 我day11, 可能已經係排卵期, 因為我估我近兩次都係day11排.

軒軒bb,
妳點呀,媽咪好d未呀,幾時可以拆得石糕呢? 辛苦哂妳喇.

我聽人講,話叫老公食余仁生鹿尾巴丸,妳哋有冇試過呀? 飲雞精好, 定中藥好d呢?

伯爵府

Cherry_CYW,
係咩? 物董醫生下午唔返診所咩? 我見佢咭片都只係話星期三同五會係沙田,但我估佢其實日日都會有d時間係度. 如果唔係,我哋要睇佢打針or照u/s咁點呢?
係呀,妳係唔係已經做咗blood test喇? 仲有呀,醫生明明同我講day2-6食排卵藥,但當如娘比藥我嗰時又叫我day3-7食. 咁妳每日食幾多粒排卵藥呀?
我都等緊day1來臨. 我今個月要驗血,因為未驗過.

伯爵府

Cherry_CYW
可能因為妳上年4月曾經有bb,所以唔需要. 但妳哋既然不久前試過自然懷孕,妳老公可以接受iui咩? 我老公都仲未接受到,總想自己來,不依靠人工. 我正煩緊今次做唔做.

伯爵府

ORANGEBANANA,
咁妳今個月做咗D物呀? 有冇食排卵藥,照卵同打針呀? 仲有呀,要唔要打破卵針嫁? 希望我哋D老公早日明白啦. 我估我都會好似妳哋咁,再照醫生指示試一兩個月,等我老公死心. 其實我真係好想快d做iui,因我已經唔細.

M小姐好準時,今日下午真係嚟咗,我仲未打比董醫生.要星期一去驗血,先可以開始食排卵藥, 到時都會打比佢約時間. 最大問題係我要見醫生嘅時間董醫生會放假,都唔知點...
我想再問下佢意見先. 佢之前同我講過, 如果係咁,在29/6 OR 30/6, 可以睇住令一個醫生先, 但我當然係想睇返佢啦,等咗咁耐... 唉....

伯爵府

pinkypiggy,
好彩妳有去睇佢,起碼安心d, 唔洗囉囉luen啦.
咁妳係唔係day8返去照卵呀? 唔知驗血貴唔貴呢? 我星期一要去驗同打去約醫生.
我上次無問佢我唔做iui得唔得, 因我當時真係一心想快d做,但原來老公唔想做住. 我都想叫佢幫我睇吓幾時排卵,到時再試吓自已努力.其實我都唔係好知我幾時or有冇排,不過佢話我有.我都唔知今個星期見唔見到佢.我真係唔想浪費喱個月呀.

伯爵府

mimibooo,
妳睇咗董醫生幾耐而有咗嫁? 係唔係做iui呢?
thank you for your encouragement.

伯爵府

Cherry_CYW 寫道:
昨日day1, day 2 ~6吃排卵藥, day8返去照, 所以我約咗28日,

Cherry_CYW,
妳28號係唔係在尖沙咀睇呀?

各位姐妹,
我剛剛打咗電話去沙田約,姑娘叫我27號返去見董醫生, 但27號我只係DAY5, 姑娘話如果我覺得DAY5太早,咁我最好自己打去尖沙咀BOOK28號(DAY6), 因為醫生28號唔係沙田. 請問大家,我應該DAY5 OR DAY6返去見董醫生好D呢?

伯爵府

ilapril,
唔該哂妳嘅意見. 不過尖沙咀話插針都插唔入,所以只好day5(27/6) 響沙田睇囉.
咁妳幾時再book見醫生呀? 要唔要等照咗管,個report出咗先約呀? 唔洗呱? 妳係唔係都要開始食排卵藥喇? book得嚟,妳都要過咗2/7假期啦,快dbook定先啦. 妳大約邊日排卵呢?
唉,我噚晚都唔知係唔係太擔心book唔到時間睇醫生,三點幾醒咗之後一路眼光光,等天光. :cry:
我原本諗住今早去睇中醫,但如果我今朝飲咗中藥,會唔會影響驗血呢 , 都係明早再睇... 好唔好stop一個cycle呢, 之後星期六,日,一都唔洗返工,咁我又唔會飲藥....

伯爵府

ilapril,
不如妳打去問下姑娘啦,因為3/7妳都差唔多day11,妳個report大約會在3/7 or 4/7送到醫生手. 如果妳宜家開始食排卵藥,而妳cycle30幾日,咁都差唔多要照卵啦.
唔好咁擔心塞左,唔會咁好彩兩邊都塞呱 ,就算咁唔好彩一邊塞 ,好似都可以做iui,而且更加要快d睇吓醫生點講啦.

伯爵府

預祝妳一次成功先.
如果有時間,睇完醫生之後上嚟分享吓啦

伯爵府

ilapril,
我噚日去咗驗血,應該個報告今日會返到董醫生clinic. 明早睇吓董醫生點講.
今朝我去咗睇東叔, 同佢講我有可能今個月做iui, 噚晚開始食排卵藥, 佢話如果係咁, 佢就唔比助排卵茶我, 叫我m清後飲5號茶. 佢仲話, 咁難得醫生肯幫我做, 應該盡快做, 唔好浪費時間. 佢話佢覺得我d卵唔靚. 佢叫我同我老公講清楚, 做iui都係自己嘅, 最緊要係想快d成功....
我覺得自己呢排好似好緊張,可能今個月剛睇董醫生,成日都諗住, 我都想放鬆d, 如果唔係會影響成功率, 點算好呀 :-(

伯爵府

MrsKong,
我估佢個意思係我搵倒個做iui嘅專科,又同意&安排倒今次做呱?
其實都唔知係唔係今次可以做,因為我cycle短,會早排卵,而董醫生又放假,所以要睇吓個天點安排囉...
我上次第一次係clinic睇,好似$550, 無照u/s, 只係見醫生同攞咗排卵藥.
我個人好心急, 所以在我等睇董醫生之前,已經在婦科醫生安排下做咗大部份check up. 所以如果係我, 我一定會在仁安睇咗先, 之後keep住clinic個appointment, 再問吓醫生下次 or 到clinic個appointment time, 可唔可以轉返去clinic. 咁如果妳要做check up,呢個時間可以用來做住先. :lol:

伯爵府

ilapril 寫道:
但係你點同你老公講呀?我諗你真係要認真同佢講,話唔好再等喇,再等對我地個身體同你地將來個bb都唔好啦,壓力只會越來越大架,橫掂都要行呢一步,點解唔早d行呢?其實做iui都係你地兩公婆結合所產生出黎既結晶品,只不過方法有少少唔同之嘛!

ilapril,
係啦,我都唔知點同佢講,不過多數會base on我年紀唔細囉,其實都要睇吓醫生點講先決定.

大家加油呀!! :mrgreen:

伯爵府

咁妳下次復診係幾時呢? 3/7? 妳cycle幾多日嫁? 係唔係下次返去就打針呢? 妳平時大約幾多日會排卵呢?

宜家妳老公明白哂妳嘅感受又同意做iui, 咁即係成功嘅第一步. 我都會努力, 等我今晚都問下佢, 如果醫生建議我最好放精, 咁佢同唔同意先? 我覺得佢係接受到iui, 我之前都有同佢講過係點, 只係佢想再試下比較自然嘅方法成孕.

首頁
12345...32

尾頁

跳至