跳至

首頁

尾頁

別墅

我來了~

nursery 仲未搵啊, chapman 媽你講浸幼我都聽講話唔錯~ 不過呢區都幾多選擇我都仲未買天書~ 仲有冇好介紹? (我一諗就諗起+藍, 唔知好唔好呢? 聽你講完我都要改一改heehee)

[ 本文章最後由 KatieMami 於 08-7-9 14:28 編輯 ]

別墅

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/home.php
呢個網都幾齊料喎~

別墅

我諗nursery 無咩所謂卦~ 因為都係返去玩o者 ....
原文章由 chapman媽 於 08-7-9 13:50 發表
你個區(我冇住個樹好耐啦 )就緊係要煩啦, 係煩太多好學校, 唔知簡邊間好呀 ...我個人係比較煩既, 我比較鍾意唔太多班既學校, 感覺好似warm D同埋老師好似會重視我既小朋友多D, 唔單止D老師, 連學校茶 ...

別墅

其實如果間幼稚園係唔收細b讀nursery既話, 係唔係即係都唔收細b讀k1既呢? 咁如果我地d細b遲一年入學又可唔可以呢? 我真係唔係好明.....有冇靚媽可以解答下啊?!

別墅

我都唔想katie遲入學, 學你話齋如果真係追唔上至寧願佢留班, 不過問題係細b又真係好似難搵學校, 都幾麻煩哦~ 唉我地細個求其搵屋企附近一間就得架啦嘛, 點解依家會搞到咁架.... 我咁問, 係因為連+南都話唔收細b, 咁好難搞喎.... 我地有諗過chapman 新校架, 不過我覺得一開左個頭就行唔返轉頭架喇~ 我仲15/16緊應該點, 傳統學校就真係唔好攪我, 我肯定唔忍心見佢咁辛苦, 所以想搵d活動教學既學校... 依家連搵nursery 我都覺得咁煩, 將來都唔知點算~
你咩發up風啊, 東南西北風? (其實呢樣野我岩架, 不過你地係平日我真係無辦法join你地~)
原文章由 chapman媽 於 08-7-9 15:53 發表
我唔係靚媽不過都會試下答你既 ...係可以遲一年先入學, 不過要留意有一D學校只收每年既一月到十二月既BB讀K1, 即係佢唔比你遲一年讀, 好似阿仔間新學校咁, 如果遲一年先入學, 佢就要佢讀高一班喇...同埋如果 ...

別墅

chapman 媽 & w2b, 你地講到咁吸引, 一陣得閒一定要去睇下先得
chapman 媽, 係咪唔記得左呢---->:;pppp: .....

jojo, thanks for the arrangement

別墅

lic9, 我好想meet 心b啊肥dodo好可愛啊! 心b keep fit katie相反要增磅呀~ 上星期幫katie 磅都只係得17磅咋但佢其實食好多野架, 都唔知點解唔吸收.... 做阿媽真係咩都要擔心一餐.....
原文章由 lic9 於 08-7-14 10:22 發表
ryan媽,阿女o係四個月時先經over左條growth line喇﹗不過到宜家都keep住,無再暴升喇﹗仲回落少少........希望婆婆同我繼續努力幫佢keep住啦﹗

至於mit佢,隨時歡迎呀~~

...

別墅

lic9: Katie 又唔係唔訓得, 但總係唔肥, 可能係太活躍無時停所以唔長肉~ 下次我要抱下心b, 上次抱charis 時個感覺太震撼喇 心b都應該係差唔多
w2b: 我睇左頭兩版已經投降
bmw: 真係比chapman笑死~ 佢有冇話開咩會? (大食會?)

別墅

最怕佢係細個瘦馬騮, 大個變肥婆.... bb都係肥d可愛d嘛~
原文章由 lic9 於 08-7-14 15:10 發表
咁咪好囉﹗天生model身型,食極都唔肥﹗

別墅

我岩岩去完 IS 某D topic, 見到d人話報IS 要interview 而且都幾大壓力同幾難, 其實我真係好怕interview 架, 唔係咁慘呀依家報乜學校都搞到咁點算好呀~ 我地呢代做家長既真係要幾努力下..... 要一早諗定條path, 又要提早搵, 又要準備定去"interview", 我都未開始行動已經覺得仲辛苦過自己搵工/返工.....

w2b, 我終於都睇晒個幾版喇, 本身見咁多英文就無咩心機睇, 而且鬧交BK 成日都有既不過呢次睇睇下又真係幾精彩, 幾有啟發性

別墅

Ryan 媽咪, 我都係見呢排一有時間就開始想睇下有咩nursery 個d好, 好頭痛哦因為唔知點樣入手, 又好多野都唔知.... 你買左個d天書未啊? 定係其實睇bk d topic 都已經夠呢?

katie 可能真係因為無時停所以唔生肉, 又或者係因為佢輕身所以佢可以咁活躍... 都唔知係有雞先定有蛋先.....

別墅

生日快樂啊chapman 媽~ 祝你心想事成, 對小寶貝聽教聽話!

別墅

chapman 媽: 你老公今日唔day off, 我地個個都好失望....

別墅

chapman媽: 我買左好少野得兩袋仔咋, 你就真係似搬倉, 要3個人至拎得晒哈哈哈.....
我覺得eliza 真係應該分返個佣比你.....
原文章由 chapman媽 於 08-11-10 10:00 發表
jojo,
我尋日上去係諗住買阿仔生日既回禮禮物架咋, 點知.... 除左禮物, 阿女仲多左好多禮拜囉...多數都係上次冇貨既野, 好似個exercise balance既小丑, 一D puzzles (好似tide shoe laces), some matching ga ...

首頁

尾頁

跳至