懷孕前後

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

今日我去照4D,小B好衰,成日唔比個正面我地睇,永遠都係好側既側面,仲成日用手摭住面,激死我! 不過見到小B個樣好可愛,面仔肥肥咁(上次係瑪麗照,個塊面好瘦咋)我覺得似老豆呀!

不過今日去診所驗尿,佢話我尿糖高喎。。。唔知係咪因為我食左早餐先去驗呢? 但我都食左成個半鐘都仲話我高,真係有D擔心! 贊育應該安排我30週先去飲糖水,希望到時過關啦

大宅

heygirl,
頭三個月作悶係麥都唔想食架,但黎段時間一過,你就會開始鍾意食野。我又覺得你唔洗太擔心無咗黎D反應,你感覺唔到小B會唔安樂。因為過多幾週你就可以感受到胎動啦嘛。你今胎仲係第二胎,可能15-16週就感受到架啦。我好似19週初感受到。

仲有呀,如果真係好擔心,不如盡量將私家及政府覆診時間安排在每兩星期一次,咁起碼你每兩星期都可以感受到佢嘛。

Bogut & BBEAR,
其實自有咗,我唔多鍾意食飯,但意粉面包就無問題,仲可以食好多添。。。同埋我鍾意食西餐多D,如果真係要我戒都幾辛苦。今日我去健康院覆診,5週重2.2 KG,姑娘話都OK,都算安慰。如果又重成10磅我就慘了!

BBEAR,
我而家梗係想日日對住小B,但真係唔知到時係咪真係可以做到全職媽咪,你知啦,想同做係兩回事嘛!不過我都希望自已可以做到。

cmsfish,
哈。。。阿媽話BB唔可以讚架,唔係就唔乖架啦,所以要成日話佢唔乖,醜,衰豬咁。。。

concat,
放鬆D,或者你而家懶懶閑咁,返而好快Bingo呢? 下次去日本買貨,記住計埋時機,咁係日本浸完一個溫泉浴後,血氣旺盛之下交功課,效果應該唔錯喎,cmsfish都要試下!

大宅

toffeenut,
好可惜30號見唔到BB,不過近來流感真係好勁!聽講醫院而家既探病時間由2節改咗得返晚上一節咋,慘!希望流感快D過啦,咁我地遲D可以再約出黎睇BB呀。

我行路都OK,不過開始食完野有D頂胃FEEL,唔知係咪阿B已調頭的關係呢? BB野野我都買得七七八八啦,係差少少濕碎野,衫仔既暫時唔買住因為好多朋友話有二手,我等佢地比晒我,唔夠先再買羅。

hcbb,
咁你奶奶真係好開心喎,但今胎真係要同佢講清楚流感既麻煩,等佢唔好再係人都比佢抱。老實講,我都唔敢抱初生BB,因為初生B頸骨好軟,怕自已抱得唔好整親佢地,到時都唔知點算好!

cmsfish,
係架,我認同BB唔可以成日讚,咁梗係無講做得岩都要鬧啦。如果成日讚,無試過失敗既,大個咗就唔識照顧自已,唔敢接受失敗了。

你講果隻葉酸我之前都係葯房買過,原來咁好架!我見佢平咋,又made in england好似幾好。

Concat,
其實你都中到2次,應該無問題的,即功能係正常,睇下中醫調理一下身體,少D食涼野生冷野應該無問題的。

heygirl,
好提議喎!如果你地決定出,我都出呀!

大宅

heygirl,
係架啦,初初係有胃口得黎,食得多都會反胃。再過多1-2星期就好D了。我果時都係,初初唔係好行得,行一陣就累,慢慢食返多D野,個人精神D就好D架啦! 咁你D害喜反應真係漸漸好轉架啦。

我又唔知係咪陀得高,醫生只係話我胎位岩咋。下次再問下醫生先。

大宅

concat&Heygirl,
你地好勁呀,咁都偵查到,等我都祝福下pyepye 先。

heygirl,
咁係咪即係有次你用排LUN棒check到有兩條線,但都係無bingo到呀?

聽講係歐洲,D老公可以羅一個月陪產假添呀,你話幾幸福呢。

大宅

belle piano,

我都明白日日流啡心情會好不安,我上次XX前都係,又比醫生嚇宮外孕又流啡/紅,日日一唸起就喊。

不過你都唔好太過擔心住,起碼醫生都問你唸住去邊到生,咁即係佢覺得無咁worst啦? 同埋,上次我私家醫生都話有D孕婦可能流啡流到生的,所以不用太擔心,最緊要少D粗勞,多D bed rest。

努力呀!我地黎到個個姐妹都支持你架!

大宅

heygirl,
你岩岩先有胃口精神D,唔好咁快又咁粗勞住。因為你既體力仲未完全復元嘛。
我記得果時,我剛剛食得吓野時,行個零鐘已累到死要返屋企了。所以,你朝早行完下午茶又行,的確好累架。慢慢黎,過多幾星期,你食返多D野,個人多D氣力時,行幾個鐘都得呀!

我記得我都試過有排分泌多,有時多到“拿住拿住“唔舒服架。如果係咪,記住一定要日日沖涼,著棉底褲,如果係屋企,著裙算了,唔好著褲,等下面通爽D,好快無事。

大宅

我都覺得請工人好煩。你對佢咁好,佢都咁對黎。真係。。。養唔熟呀!

<br /><br />
我已經知道佢係突登走,所以先慶....之前冇諗到佢會咁,咁危急時候冇叫佢寫低任何野.....果排自己心情都好差.....

大宅

concat & heygirl,
我都覺得生又難,教仲難,不過,由第一日唸住要小朋友,就肯定要放棄以前自由自在的生活,仲有支“頂心衫“成日頂住你。不過,黎個可能就成為日後生活既寄托,雖然辛苦D,但做人父母就係咁,由生果一刻開始,就日夜為仔女而奔波/擔心!

oh!baby,
可能你老公見你成日為生小朋友而緊張,又中又西,攪到佢都緊張埋,可能咁影響佢交功課。或者學concat講齋,順其自然,可能會梗好呢。

大宅

哎也!你地就好,出來聚聚,我今日打算唔出街了,因為條街超濕,今朝落去買早餐都怕PK。我屋企開左抽濕機幾日啦,真係好鬼怕回南天。各位姐妹,天雨路滑呀,要小心慢慢行。

cmsfish,
果然大出血喎,我都買咗6件-孕婦衫 其實都唔係正宗孕婦衫,係而家興果D鬆身衫,娃娃裝咁,又平D又靚D。跟住買咗2條褲(一條七分斜布褲,一條貼身褲) 夠了!應該夠我著到生了。

BBEAR & Heygirl,
你地指既legging係咪即係而家興既貼身褲? 我係旺角中心一樓有間孕婦店買咗條,$75,有長有短,有幾個款,你地有時間可以去睇下。

大宅

heygirl,

黎件幾“得“喎,中間條花邊車高D,咁你個肚幾大著都得呀! 你預產期應該係10月左右嗎?咁只買夏天衫便可,慳返好多呀。我冬天呢好在有朋友比咗幾件我,所以我唔洗買咁多,主要買褲,但夏天就無麥,好在我發現屋企附近有間店幾平,D款又OK,我買果6件衫,夾埋都係$360咋。

我住黎到近海,真係超級濕呀,出門口走廊已經濕濕地又有陣濕味,跟住今朝去買早餐,只係地鐵隊道咋,D路都濕濕地,加上䃈磚地,真係有D跣腳,我都要慢慢行扶住鐵爛行咋。

大宅

heygirl,<br /><br />$160連外套又真係幾抵喎,睇佢係絹布料,應該唔會太差。我都發覺jpshopper有時D野幾抵,之前有唸過係佢到買BB衫,不過後來唸過有朋友比,所以先無買。之前佢有個U型哺乳pillow都OK架,我想買,但果時無免運費所以一直無買,不過而家太遲了,因為我已經係荷花買咗個了。

其實我覺得買兩條leggings + 一條casual 褲都OK。leggings可以返工著,放假就可以著casual褲+波鞋,舒服好多。

[ 本文章最後由 Beku 於 08-3-29 20:06 編輯 ]

大宅

講開買孕婦衫,果日睇到黎間都OK喎,有D連身裙都係百零蚊,唸得過!http://www.####.com/main/index.php

[ 本文章最後由 Beku 於 08-3-29 20:21 編輯 ]

大宅

唔知點解一貼就亂碼??? 試左幾次都唔得。。。都唔知點解? 你試下睇下面個POST。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1048575

[ 本文章最後由 Beku 於 08-3-29 20:32 編輯 ]

大宅

終於POSTED到啦。你上上面條LINK睇下。
如果睇唔到我都PM咗你呀。
都唔知攪麥鬼!!!

係呀,女仔D衫好鬼靚,不過我都知初生唔洗買咁多,所以我都係到忍忍忍手唔買!

大宅

oh!baby,

聽起嚟真係好開心呀!下次下次我要出嚟呀! 係呀,我都好似無見過你地呀!

估唔到我地嚟到一講支酒咁快賣晒呀!等我生完我都去買返支黎補下身先!

大宅

見到你地出完街返黎分享真係好開心呀!好後悔無join你地

不過唔緊要,我知你地好快會有下一次既gathering 的。等你地呀!

hohoho2008,
你都唔好灰心,等養好身子就可以再黎個架啦。係呀!盡量等D惡露清咗先大補啦,我果時無唸雞汁,所以都唔知雞汁係咪好補喎,如果擔心,不如暫時燉雞湯先,惡露完後先飲雞汁啦。

大宅

pyepye,
你要好好咁休息!我地等住同你分享懷孕經驗呀!

大宅

pyepye,
聽到你講你有睇我都好開心,相信好快你就會同我一樣,29週架啦。

heygirl,
哈,係呀,果段片好難影,等咗好耐先影到架!

你返工點呀? OK無? 點解今次見完醫生要34週先再見既? 中間唔洗覆診咩? 買野係女人天性,既然咁開心,買多幾件都唔怕,最緊要開心嘛:D

HCBB,
要小心呀,可能天氣唔好,所以D熱氣積住係個身體到,加上你而家應該可以進補了,所以可能咁而熱得滯呀。用SALT水“郎“口可能有用喎,不妨試下。

BBEAR,
BB野買得七七八八啦,係差少少濕碎野,慢慢買都未遲。不過真係,你唔好咁遲買野呀,我而家開始都容易累,所以朋友講得岩,4-6個月黎個蜜月期係最舒服,盡量係黎個時期買野就最好。

托腹帶我有一條(朋友比),但都係用左幾次,因為好似好麻煩,同埋我個肚唔算大,都唔會好“聚“咁,所以唔用都OK,不過我有唸過買收腹帶,有人話CHICCO好,但幾貴,所以仲考慮緊。

concat & hapig,
PM咗你啦。

大宅

cmsfish&BBEAR,
段片我放咗係我個Blog到,PM咗你地啦。

BBEAR,
我初初都係去到荷花都唔知有麥要買,亦都唔知要睇麥,因為實在太多產品。初初就先留意BB車,BB床&奶樽,睇下人地D comment再夾下價,搵到自已心水。跟住呢,我就搵人地D shopping list再問下朋友comment睇下邊D一定要買,邊D唔洗買,再做一張岩自已既Shopping list羅。跟住就係百貨公司大減價時,羅住張list去買。

不過你而家可以問定朋友睇下有無二手,有的話你便不用買亦唔洗去留意了!同埋好多人話衫仔唔洗咁早買,因為到時一定有人送或二手,所以,衫仔我都未買架!

首頁
23456...9

尾頁

跳至