論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲慘過你,我個工人嚟咗十個月,佢既特點係極慢手兼笨,唯一好處係永無駁咀,我就貪佢呢樣好,開頭一直都慢慢教,好指細咁教,教到依家都仲教緊,我囡囡佢照顧咗咁耐,到依家仲係朝朝起身同沖涼都大哭,成日俾粗手粗腳既工人整到,我囡仲係唔聽佢話,基本上無論做咩,例如餵飯咁,我餵就四十分鐘, 工人餵就兩個鐘,我叫起身就即起兼無哭,佢叫起身就遲到,我曾經放手俾佢做,但我囡就遲足成個星期,我唯有自己叫囡起身,我依家仲陀咗細b,十月生,無可能會俾佢照顧,佢搞我三歲囡囡都仲未搞掂。
我屋企得個四百幾五百尺,佢條友仔清潔廁所要個半鐘,廚房廚櫃由朝到晚用五個鐘都仲未搞掂,仲好污糟,超級慢,我開始好聲氣到依家成日都忍唔住要鬧佢,都無用,佢依然故我,我已放棄,救命,唯有等我坐完月,就炒q咗佢,我實在忍無可忍。所以笨同慢工人我同樣真係接受唔到。

大宅

原帖由 kyvl 於 10-5-7 18:32 發表
我睇哂你地寫既回覆, 其實你地D姐姐唔算蠢, 只不過係大意, 唔小心同無心裝載. 我個賓姐先係"蠢"既真正人板.

事件一: 我親身示範教佢蒸魚, 先蒸熟, 後落豉油熟油. 第二日叫佢自己試吓做, 條魚生歐歐未蒸就走去落豉油 ...

我果件都不弱,嚟咗十個月,第一日已同佢講,我部洗衣機擺位有啲唔太好,係爐頭下面,曾經試過煲湯滾瀉漏到下面洗衣機同電線度導致漏電,叫佢一定要小心,事關人身安全(雖然之後我己搵師傅修理過,但移位要大裝修,我打算今個月尾大裝先算),之後仲幾乎一個月提佢幾次,因為條友仔幾乎每次煲湯一定滾瀉,尋日終於出事,我返到屋企個總制跳咗,佢坐係度咩都無做,飯又未煑,我問咩事,佢話唔知發生咩事停電,我一睇洗衣機成塊板都係水,就知咩事,於是佢話佢無煲湯,只係洗衫時唔到心倒咗啲水係洗衣機面板同電線度,佢唔識為佢有問題,仲黑面,我忍無可忍,終於大鬧出口。

大宅

原帖由 crt1234 於 10-5-8 16:12 發表
睇見部分回覆
指「我頂唔順個家僱咁鬼蠢,炒之而後快」之類既言論
我反而諗
如果當有一日自己有個蠢(智商偏低)既子女果陣,就會嫌棄佢地?
或者有人會問點解將
自己既子女同無親戚關係既工人來比較?
但當自己既子女出來 ...

係咁,祝你永遠搵襯都只搵到啲蠢工人,呢度所有既蠢工人都過俾你,你屋企三日唔埋兩日漏電,壞水喉,成日煮啲生嘢你哋食,希望你可以用你既愛心去感化佢哋,阿們。
我想話你知既係無咁大個頭無載咁大頂冒,我仔女好蠢既話,我唔會叫佢去做佢能力範圍以外既工,我亦好相信佢會係試用期就俾人炒,而我哋用工人根本無試用期,要用愛心我可以去做義工,唔使花錢請個癈人返嚟,幫唔到手不特只,仲要我照顧埋佢,無玩啦,我唔使返工咩,係你先玩得起。

首頁

尾頁

跳至