跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

原帖由 beselsel 於 09-5-22 02:20 發表
I am planning to buy 2 5 oz glass milk bottle, Walmart cost only $2 ea for Evenflo, for storing, I am still not sure what to do with it, was thinking to buy 3 plastic bottles, but now read ahbocat abo ...

你唔洗驚喎,BB一定飲到!佢係啜你個乳頭加少部分乳暈之嘛,唔使好大個口,出自娘胎就識啜o架啦!

如果你用玻璃樽就小心玻璃碎啦!

我冇買奶泵,上兩年冇咁多款式同咁平,Medela啲人就話最好,但係真係好貴!上次我喺醫院租嘅,$90左右租咗半年。而家咁多平啲嘅,我都諗緊買返個,但係都未知買邊隻,睇吓reviews先囉。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 05:19 發表
唔知食嘢太狼點呢?? 好耐唔見佢, 唔知係唔係襯long wkend go out town呢?

ahbocat, oscar果時有無攪滿月呀? owen 快滿月啦, 奶奶問我攪唔攪, 我想自己屋企人(其實即係老公果邊d 親戚) 係企食餐飯算. 如果攪,請自己d ...

等我得閑PM吓食嘢太狼先!我見到佢喺第二版留言。

我有同Oscar攪滿月呀,不過淨係請親戚同best friends,擺咗3圍,如果要請哂所有人,真係好似結婚擺酒咁要十幾廿圍...咁就太煩喇!

我自己BB時就冇擺,媽咪話o個時因為我係女,啲長輩就話唔使擺,幾十年前真係幾封建,重男輕女得好犀利!我媽咪都有啲遺憾...所以我一定要幫Oscar擺,我唔想有遺憾,同埋始終Oscar係我老爺o個邊嘅同姓長孫(我姑奶都有個仔,但係就係外孫),而且又係我爸爸o個邊第一個孫...所以都想大家開心吓!擺幾圍都唔算好貴,而且Oscar啲利是錢都賺返...不過我地當然冇用嚟cover個expense,啲錢蓄起比佢讀書用啦!

嚟緊細佬都會擺,我唔會偏心!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 04:44 發表
掏寶買衫差不多係我家姐攪掂,不過佢都會睇sellers d comments, rating, 始終隔山買牛. 我家姐幫我買0左紗巾, 尿''煎'', nursing pad....果d essential, 平好多好多, quality 係出口日本or 外國果d. 我有放入dryer, ...

哈哈哈!我都話幫BB買衫真係停唔到手o架啦!

嘩!GAP BABY減價貨仲有extra discount咁正?我都走落去睇睇先!我公司樓下有間!哈哈,有時真係賺埋都唔夠去樓下shopping!我啲friends仲有時搵我去Bloor shopping...會破產o架!

有時間我都去掏寶研究吓先,我好鍾意上網買野!如果係細公司,可以要求報關張單寫少個額。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 05:13 發表
me too!!! 雖然無人話有所謂, 奶奶本身都係生0左女先生我老公, 但終於都有d 心理壓力.

無錯, 我都唔係唐人買衫, 奶奶反而有, 我就入去3秒就想走, 因為真係好似花園街街邊d 衫0甘, 又唔係真係平~ 係掏寶十幾廿蚊港 ...

Agree! 冇理由用加紙價錢買國內內銷貨嘛!

Joe都唔錯!我都有買佢啲衫褲。兩年前我買咗兩件Cashmere比自己,$5件咋!之後我去親Loblaws都會去睇吓有冇正野!啲BB連身衫有啲縮水啦,所以要買大啲,不過啲色就冇淡到,幾好!

別墅

哈哈哈!初生真係好難著衫,我地兩公婆都攪咗好耐,但係見我媽咪同護士就熟手到不得了!我冇買好多袍仔,但係就有好多過頭笠底衫,出世到而家都係咁著,慢慢就慣。一歲過後同Oscar著衫,佢已經識伸隻手出袖...好快o架咋!

嘩!Childred Place有六個月咁耐退款期呀!我都冇留意添!所有BB野我都keep單o架,有時就算退唔返錢都可以換store credit。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-23 22:09 發表
beselsel, 我未生之前都同ahbocat 佢地d mama 講我好怕newborn 豆腐, 但生0左之後我發現佢都係一件硬豆腐, 唔係真係0甘易整親佢.

我大概兩星期比過頭笠比owen 著, 因為著哂d 袍仔又唔想開機洗衫住. 我覺得係睇你有 ...

你講開我先醒起點解我唔係買好多袍仔,Oscar係冬天出世㗎嘛,十二月露腳仔唔包到堪實聽比人鬧!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-23 22:19 發表
聽你0甘講..我又心思思想擺呀...係個memory嘛, 第時呀仔大個睇埋相, 都好special.

我同老公講0左, 佢就同奶奶講下. 奶奶話唔一定去酒樓. 佢地諗緊係mandarin擺. 我都無所謂, 因為主要都係男家果邊0既親戚, 加少少 ...

你地最後去咗邊度慶祝?我淨係見到Owen仔有個滿月蛋糕,同埋你地喺屋企啲溫馨家庭照!祝Owen仔快高長大,身體健康!

別墅

原帖由 食嘢太狼 於 09-5-24 00:52 發表
各位你好,見到你哋傾bb嘢傾得咁開心,我可唔可以加入呢?我都好想生第2個,不個老公唔制/高齡產婦,所以而家唔要攞,陀bb嘅感覺真係好開心/滿足/幸福,老公問我最開心嘅時刻係幾時?結緍?我答佢係個囡出世,嗰種興奮,開心嘅 ...

更係歡迎啦!好耐冇見你啲post喇!女女好嗎?你都要保重身體呀!

陀B真係好開心!尤其係feel到佢郁嚟郁去o個時,而家細佬一郁我就同佢傾吓計,摸吓佢!感覺好奇妙,真係陀過B嘅女人先感受到。

我有啲朋友(未有BB/有啲婚都未結)問我洗唔洗咁快生第二個,有啲就問我係咪放產假開心得滯未夠一年又放...我唔奇怪佢地有哩啲問題,因為佢地未做人父母,唔係好清楚有小朋友嘅開心!我同我老公都好鍾意小朋友同好有小朋友緣。有時我都"鄧"哩啲朋友擔心,講真做得我啲同學朋友都差不多年紀,都肯定年過三十!唔好話講生仔,婚都未結/拖都未拍嘅女仔就唔好話自己唔心急...

別墅

原帖由 beselsel 於 09-5-27 06:23 發表
haha, my bb now is 25 weeks old, really is so much fun, especially when he is kicking me, almost kicking me all the time while i am listen to loud music .

sounds like you are all having FB ...

係第二個BB o者,未有咁快第三個,我諗兩個都夠哂數喇!
會o架,一定會擺滿月!能力範圍內,我係唔會偏心嘅!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-27 23:51 發表
我都好miss owen 係我肚面0既日子. 果時全新時候都係mammy/baby time, 而家出0左世, 就多0左daddy/baby time, 仲有....grandma/baby time.......

enjoy your pregnancy 呀beselsel, 好快baby 就要出世啦. 到時你會 ...

哈哈哈!Owen媽媽,你呷醋!遲啲等Owen仔識叫你錫你o個時,你一定暈哂浪!我已經暈咗啦!

個side panel可以較高低係好好多,而且床褥都要較高低o架!初生十磅左右就話舉上落床得輕鬆,試想像阿B廿磅,你要用臂力胯過個side panel凌空舉上落床...不能想像!Oscar而家廿五磅,我唔放低個side panel真係冇本事抱到佢上落,我都五呎六o架!

我就冇買Bumbo,買咗bebePOD,因為o個時減價。哩張野係一定要擺係地面坐,千奇唔好當highchair,真係會反凳!學坐係幾好,因為腰背support得好好,個型好fit。o個時阿仔學坐,好似不倒翁咁擺嚟擺去,攝cushions都唔得,所以就買咗,好鬼肉痛!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-27 23:37 發表
thank you ahbocat!!
我趕唔到滿月呀,因為老公果邊屋企人就唔到時間wor. 而家諗緊雙滿月,我mammy同家姐好攪笑0甘話係hk幫我擺0左2,3圍,仲要同步進行0甘話.

...

雙滿月都好呀!Owen仔大多一個月冇咁豆腐,比人抱都硬淨啲!
嘩!婆婆姨媽幫手喺HK擺?!!好幸福啊!個個都錫到(火農)!

別墅

原帖由 beselsel 於 09-5-28 01:03 發表
I had already bought the Ikea crib but I have a bed beside it, if necessary, I will sleep on the bed beside his crib ....

I have got a Peg Perago stroller, which suggested from my coworker ...

未試過store brand嘅尿片,所以不能比較。

都係聽朋友介紹,同埋試咗啲Pampers/Huggies samples。Huggies試過漏,Pampers就未漏過,所以我地最後就用Pampers。

而Pampers我就鍾意Swaddlers同Cruisers,貴啲但係就柔軟啲同hold多啲,hold多咗都好乾爽。阿仔唔係好怕污遭,同埋真係好乾爽,所以唔使一去就換。如果要成日換,就買Pampers Baby Dry Flex,同一價錢多啲片,不過就比Cruisers細條少少同冇咁柔軟。

Huggies同Pampers都會比好多coupons,好多時都慳到幾蚊一盒。而家Walmart做緊Sales,Pampers$31一盒,o個盒係最大最抵嘅!

記住買尿片唔好淨係睇價錢,一盒有幾條都好重要,啲製造商好狡猾,就算係盒裝/優惠裝都分一盒有幾條,睇落個盒差不多大,其實可以少十幾廿條片!

For example:
Loblaws減價,一盒$28.88,我買開個size一盒就有126條,話係mega裝,咁平均就$0.23一條。

Walmart減價,一盒$31,我買開個size一盒就有140條,又係話係mega裝,但係平均就$0.22一條。

所以其實係Walmart平啲。

別墅

師奶係咁o架喇!睇落好似慳得1仙,但係你乘返百幾條片...咁就慳咗$1.4,可以買杯咖啡!

別墅

唔好咁講啦!大家都係交流吓心得。我地一班新媽咪都會互通消息,邊度有平奶粉/尿片/warehouse sales/coupons都會通知大家。我知道啲乜都會講比你地知!總之大家就一齊學習做BB媽咪啦!

我超鍾意Pampers啲片味,就係哩隻BB味!

別墅

嘩!真開心!隔住部電腦都感覺到你嘅快樂!

我係絕對贊成帶BB出外,真係心情都好好多,尤其係對媽咪。成日困喺間屋度係好辛苦,仲要係重重複複做同樣嘅野。阿仔一個月過後我都成日帶佢出街,除非係落大雪,所以佢一啲都唔怕噪,一啲都唔怕陌生人。

我地個weekend都好開心!啱啱買咗張toddler床仔比Oscar,咁佢張BB床就會比嚟緊嘅細佬訓。Oscar好鍾意張新床,成日走上去玩,哩幾晚佢都自己走上去訓,真係覺得佢大個仔啦!

星期日就去咗Yorkdale行街,我好耐冇去過囉,多咗好多新舖頭,本來諗住同Oscar去PJ Pet睇貓貓狗狗,佢好鍾意架!但係原本PJ已經冇咗...有啲失望!不過都好在有Disney Store,佢一入到去就拎住啲"Cars"嘅車仔唔放,見一架拎一架...超攪笑!好彩佢仲未識扭計買野,最後一架都冇買,因為爸爸好容易就引咗佢去舖頭外面玩,哈哈哈!

我地都諗住去公園玩,但係哩邊都幾涼同大風,仲周不是時落雨添...所以都係算喇!Oh...by the way,我地連續星期五同星期六都見到彩虹,你地見唔見呀?星期五個條好靚,係一條完美半圓彩虹,我都用電話影咗幾張相。

別墅

Oscar o個時都唔肯自己訓床仔,食完夜奶根本一啲睡意都冇,眼仔碌碌!尤其係食人奶o個時,好黐人。我都要抱住佢訓,不過就唔會搖住訓,得死咩?一路唱歌仔就會。有人就話係因為BB聽慣咗媽咪啲心跳/呼吸聲,所以要再聽哩啲聲先安心訓,真係要等到三個月左右,就可以放低佢喺床,一路拍pat pat一路唱歌仔,咁就舒服啲。

我有啲朋友就試過好忍心咁就咁放BB喺床要佢學自己訓,唔洗人陪,但係BB就會喊好耐...well,即係喊到倦自己訓。我都試過,但係Oscar喊咗大半個鐘都唔肯,最終我地都唔忍心...我諗真係要睇埋個B嘅性格。

我記得"食野太狼"就話佢會播音樂比佢女女,比佢習慣聽住哩啲音樂就係訓覺時間...我諗我都會試吓,因為我發覺BB係會習慣我地安排嘅程序...就好似Oscar夜晚10:30一定係沖涼>食奶>訓覺。

食奶咀Oscar真係完全冇問題,我未見過佢跌過!除非係訓著咗。聽你講Owen都鍾意奶咀,如果唔係佢唔會跌咗就喊,慢慢嚟啦!佢可能未係好識控制條脷,好似到六個月introduce糊仔比BB咁,有啲BB試幾次就識吞,我都以為好容易,點知Oscar就食到周圍都係!一擺入口就用條脷頂返出嚟,佢想食又食唔到...佢都好唔鍾意!

別墅

我都好開心同你傾o架,我諗我地大家都比較客觀,唔會challenge人地啲意見,會聽會諗,會思考完先至用覺得啱自己嘅方法。

生仔都次次唔同啦,BB點可能一樣喎!我識得另外5個200712BB,同Oscar同年同月生,有一個大一日一個細一日添,大家真係由出世睇到而家...個個都唔同。

我地可以用同一個方法教,但係每一個BB比出嚟嘅反應都會唔同。我都會咁教細B,到時睇吓佢比啲咩反應我再話你知啦!

Owen仔訓到咁耐,都好好呀,咁你同老公都可以休息多啲,訓吓醒吓係好辛苦!乖仔!

我諗我都要買返部mini sterio system或者ipod加speakers,咁就可以播CD比BB聽,以前我淨係開radio嘅classical比Oscar聽...時不時有人講野唔係咁好。

噢...聽你講去Joe買o野,心思思我前日都去咗,買咗條特平jeans比Oscar...$2.49!!哈哈!正!

別墅

Sling係好似"咩帶",不過BB就係前面/則面,係一條好長嘅布(有啲有個圈喺布末端用嚟綁結),有好多種綁法,可以綁到BB訓喺你心口度咁,咁應該可以食到奶...但係我未試過。OwenJC係咪咁呀?

別墅

LilMama 歡迎你!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-7 22:01 發表
$2.49 一件牛仔褲!!! 真係邊度都beat 唔到~ 勁~

禽日我又去loblaw, 帶埋奶奶同owen去. 奶奶又買0左2件衫一條褲比bb. 佢又話買RESP, 又話買THOMAS 火車. 佢真係錫到粒孫燶.

owen 係loblaw度瞓瞓下醒0左, ...

哈哈!錫到個孫燶就一定o架喇,我哩邊都係咁,阿仔成日都有禮物收...唔好縱壞就可以,如果唔係就好煩!真係要好小心,比慣咗縱慣咗就好難收返。

Oscar而家18個月,你唔好以為佢人仔細細,我知佢係識聽我地大人講乜,仲識睇眉頭眼額,又識扮野!佢唔鍾意飲水,就扮飲,咬吓支飲管就當飲咗...以為我地唔知!眼仔碌碌喺度諗計仔,整蠱到我地(我地扮)就喺度笑,都唔知好嬲定好笑!

我已經有條sling架喇,不過就唔係成日用,我用carrier多啲,如果可以用sling嚟餵奶,我會試,因為方便,唔洗成日搵nursery room。喺加拿大哩邊我就覺得冇所謂,餵奶係好自然嘅事,只要有野cover唔係袒胸露乳,就冇人會理你,唔似得喺HK會比人望,比人細細聲講是非...

我會餵人奶o架,我會盡我所能,上次真係做得唔好,攪到好快就冇得"供應"...

首頁
12345...14

尾頁

跳至