自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

其實全世界學校食堂都係自己學校煮
係香港咁騎呢,係要比錢人賺
難食、吾衞生都要迫學生照啃
真係

珍珠宮

yurijm 發表於 23-2-16 19:17
認同,成日聽呢啲學童相關服務都話請唔到人
早排有期BK都討論校車公司
又係話請唔到人又點又點

校車好獨市生意
特別旅遊巴牌升得幾快
路過學校某幾條校巴線都係x太同x叔叔
外人根本打唔入市場
連中途想join 校車都要排隊

飯盒直情衰啲講句,官商勾結
由半日制轉全日制,嗰局已經set好
連停課,去隔離營啲飯咪又係嗰啲飯盒
有次我終於隔離食足7日三餐
終於感受到我哋未來主人翁咪食呢啲嘢大

珍珠宮

she007 發表於 23-2-16 19:48
係咩?我只見外國係,幾好丫,環保啲,禁多膠盒真係……
不過啲學校實話請唔倒人做,冇配套……
...

我吾知邊個外國?
日本已經係好出名學校煮飯
同學小學開始幫手開飯(詳情可以參考櫻桃小丸子)

珍珠宮

hnh_mami 發表於 23-2-16 20:49
要有廚房飯堂係規劃起一間學校時就要畫埋出黎,涉及到消防安全條例,仲有食安相關牌照。

以前我地返學最 ...

宜家好多千禧小學
一開波已經知做全日制,反而吾起廚房
百年老校聖士提反書院就真係有廚房,可以煮大鑊飯,佢哋可以有green Monday

最搞笑我仔女小學係有烏冬、魚蛋、燒賣、三文治,冇飯開都餓吾親

珍珠宮

ctsang 發表於 23-2-16 22:18
我住歐洲,呢到學校係無自己食堂,都係搵出面供應,仲要為番4/50hkd一餐,一様咁難食,食埋D一patpat嘅蔬 ...

我係英國同瑞士都係自己飯堂
農曆新年仲有橙汁煮雞塊(相信大廚(emoji)感來自西檸雞)
瑞士甚至酒店系同學輪流煮
因為都寄宿,真係冇lunch box,但係唔可以眼闊肚窄狂拎

歐洲咁多國家真係唔清楚咁多,最多自己帶lunch box ,外國人lunch 就簡單啲三文治、薯片、香蕉就一餐

珍珠宮

hnh_mami 發表於 23-2-16 22:40
最重要既安全性,有廚房要過消防條例,有一定既標準及規限,仲要一早規劃好逃生路線俾消防睇下批唔批,仲 ...

學校走火條例一定嚴過小食牌
其實唔開明火,個牌吾難拎
我都好羨慕我啲仔女有三文治、撈烏冬、茶葉蛋我細個得旺旺同媽咪麵揀

宜家所有小食部都係維他包曬、活力又係大家樂,總之學校食呢方面比維他家族包攬晒(另類襲斷)

珍珠宮

大力大力 發表於 23-2-17 06:31
中、小學自已做飯堂成本高、又要煮食地方~

民以食為天
自己仔女生長過程值得投資
唔通個個餓住上堂,就合乎經濟利益

珍珠宮

longsky 發表於 23-2-17 12:37
但一般學校一年返190日學,又要交租比學校。計埋燈油火蠟,又要三,兩年再投標,有冇供應商肯投?

好似喇 ...

學生自己做
成日都一體一藝,有幾多個可以持續落去?
學識煮飯、分工合作真係可以用一世
呢啲經驗,錢真係買到?
定係我哋決心養廢人

珍珠宮

fong2005 發表於 23-2-19 10:41
學校連小食部都投標交俾人做(只係包裝好同只整熱啲食物,有外賣牌巳可)
午餐係需要買洗煮
食物牌、消防 ...

呢啲成本可以攤分費用,學校有6級每級起碼120人,仲有教職人員

為咗少少錢要自己仔女食垃圾,乜嘢神邏輯?

我哋以前年代小食部由校工負責,佢哋又可以賺多份,咁多米飯班主點會污糟累自己?係宜家玩埋乜嘢投標,比維x奶雄霸曬小食部

入學前都會申報自己敏感,學校食堂又唔係米芝蓮,你預期有啲乜嘢勁食材令到同學敏感?

食咗咁多年小食部都冇事,正式全日半年即刻現晒形,今次活力都係冰山一角,香港好多小學出咗事冇上到報紙,就知無形之手幾勁

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 23-2-19 10:33
如果可以的話,我肯畀50蚊一日訂個四正、唔好一pat芡汁、乾乾爽爽嘅餐 唔使我自己一早煮,但大部分人唔會 ...

因為啲肉唔新鮮咪一pat 汁遮左件事
班同學食吾曬就係浪費
最過分老師嗌food panda 譚仔、老麥,香到不得了

珍珠宮

fong2005 發表於 23-2-19 11:01
你明背後無形之手就好啦
點會錢又無得收
仲有機會令學校出事(食物安全問題)

宜家班細路好醒
我問過佢地,吾好食咁點?
佢哋答我,帶定兩包紙巾,食一啖即吐出來
咁咪搞掂

其實又係浪費,點解我哋吾源頭減廢?

首頁

尾頁

跳至