自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

反映銀行應要有機制, 係律司行告知銀行樓宇買賣後, 應拒絕批出超額的貸款

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 10:20
成件事好痴線,竟然發生係香港。
完全對買家冇保障,係咪應該要改例,訂金托管直到成交為止?
...

應該去信金管局要求禁止all monies mortgage

金管局要求的按揭上限, 就係防止銀行過度借貨, 但銀行巧立名目話其他貨款唔係按揭, 但又以物業做抵押, 導致總貨款額超過按揭上限, 完全係走法律罅的做法, 有違金管局原意, 好離譜

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:29
All monies 本身唔係問題,怕有d立心不良既人借p loan唔還,以為咁樣保住層樓。但依家係明顯銀行既問題, ...

All monies一定係問題, 借錢就係借錢, 乜換個名唔叫做按揭就唔駛受按揭上限規管?完全不合理

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 11:31
嘩,禁all monies所產生的牽連好大喎。你真係認識而咁講?

其實要銀行承擔返報數信個責任就得啦。

佢再借無問題, 但超過按揭上限的部份就不能以物業做抵押

如果銀行肯承擔風險就無問題, 就唔駛金管局規定按揭有上限啦

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 11:37
咁呢個咪就係我講的,all monies 無問題,問題係銀行要負責返出對數信後的責任。

...

無用的

比你對到貸款額超出樓價又如何, 樓宇買賣合約根本無條款話此情況可取消交易, 你只可一係繼續去馬, 一係單方取消交易被殺細訂

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:38
Yes yes, 基本上所有銀行都係做all monies, 要做fix amount /loan 冇咩銀行肯做,或者肯做都唔係大圍既息 ...

我又唔同意, 個d其他貸款唔係用黎買樓, 因此無all monies應只影響其他非按揭貸款的息率

呢個all monies只係銀行利用黎降低放其他貸款的風險

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 12:17
我估你唔清楚樓宇買賣或無睇清楚呢個case。
呢個case係賣方銀行話層樓資不抵債,拒絕樓宇轉售。
因賣方一 ...

你睇返個時間序:

(1) 簽臨約時落細訂(樓價3%)
(2) 約1個月後落大訂(樓價7%)
(3) 4個月後成交日付餘款(樓價90%)

對數係(2)之前發生, 而賣方銀行交出樓契係係(3)發生

即係話, 係對數個時, 係未需要交出樓契。好喇, 比你對到總貸款多過樓價90%又如何呢?賣家咪同你講成交前會還返條數令銀行交出樓契囉, 唔通話你知佢諗住走佬咩。

由於樓宇買賣合約無訂明此情況下可取消交易, 咁你只可選擇(a)驚死單方面取消合約被殺訂3%樓價, 或(b)搏一博繼續去馬落大訂7%樓價

你留意胡說樓市中銀行的回應, 銀行只係不斷話提醒賣家要還錢先放到樓契咋, 在成交日之前樓契的情況係樓宇買賣合約係無約束力架

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 12:53
我買樓都係簽臨約後14日交大訂。我剛上網查過14日應該都係一般做法。你列出的一個月交大訂,可以有咁耐又 ...

大訂14日定1個月比並非重點, 而係你落大訂前check到賣家過度借貸都好, 樓字買賣合約都無條款可以取消交易

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 12:50
問題係,渣兜一味reminder賣家係冇用架喎,明知賣家賣樓,佢擺明係有心唔還,否則唔駛去到申請破產啦。問 ...

個筆百幾萬係對數前定對數後批出其實都未知

重點係就算對數show左出黎, 買家都無權取消買賣(除非單方面取消而被殺細訂)

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:01
你睇返我上要講咗,如果賣方完成唔到交易,買方可踢契,就唔再又講啦。

問題真係唔係14日定一個月,我無 ...

你未到交易日點確定賣方完成唔到交易?唔係你覺得唔得就係唔得囉

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:11
無論係前定後,銀行都好有問題。因為佢冇跟責任去披露囉。如果第一張對數對到出黎,律師樓就唔會放大訂比 ...

律師樓點會同你孭?頂多同你講個情況, 等你自行決定去馬定唔去馬咋

講真馬後炮人人都識, 但個一刻係未知情況, 或者賣家真係還返其他貸款交到樓呢, 你點知

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:18
你估做律師份工真係睇下封信咁簡單,然後憑我覺得完成唔到就完成唔到咁?
律師發現有問題,會通知買家,再 ...

合約就係合約, 條款有得取消就有, 無就無

律師唔係神仙, 必須依據合約行事, 而且律師亦不會為買家做決定

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:29
合約咪寫咗履行唔到買賣交易嘅一方要賠償對方囉。
其實你有冇買買過樓,有冇睇過份合約。
唔講啦,明就明 ...

我咪話你去到交易日先會知囉, 你係落大訂個刻根本無法百份百肯定賣方交唔到樓

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:31
X2, 唔好講了,愈講愈離題人地。
FP買啦,錢都唔駛借 ,就唔駛要硬食不平等條款
...

你意思係買物業時要確保物業無被抵押?駛唔駛簽臨約前check左先?

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:47
不如你拎份aa出既臨約睇左先。
2點abc寫左,確保該樓價餘款足夠清還現存之按揭,才可將該訂金轉交賣方。正 ...

係喎, 真係有咁寫喎, 今次我認衰

伯爵府

返黎飲湯 發表於 24-4-8 15:44
好少會4個月咁長

疫情期間成交期係拖長左, 疫情個時因應防疫措施特登預鬆d時間

兒家應該唔駛咁耐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊