跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

夜間我會在廳拉哂curtains,開住個TV坐係sofa上餵,因為我要計住BB食左幾耐奶,怕在床上餵好易瞓著。不過我個BB食完凌晨2餐奶後,通常早上7點幾又話要食奶,不過通常都係食少少就瞓,又因為我之前已經同佢大戰左1-2小時,所以就瞓係床上餵奶,順便佢瞓我又瞓。

日間就睇下咩人在家啦!如果只有我同老公,就又拉埋curtains坐在sofa邊睇TV邊餵奶,無咁悶;如果係奶奶/陪月在,我就唯有推回房內坐床餵啦!如果有客人來探BB,咁我唯有餵奶粉,因為真係唔方便用1-2小時在房內餵BB呀!

不過餵人奶真係好累,但為左BB,我盡最大努力啦!好彩佢食奶時間開始穩定d,我開始摸到自己可以幾時趁機休息及做私人事務。

珍珠宮

我都有試過泵奶出來俾BB飲,不過我泵成2-3小時都係得1安幾奶唔夠2oz俾BB,唔知係咪正常,定係我未上哂奶呢?

原文章由 PINKAVA 於 08-3-19 13:31 發表
我在工人/奶奶/我媽面前都係照餵奶架, 無特別走入房, 另外我谷奶時就 bump 定出黎, 累時比工人用奶樽幫手餵bb, 或者知道有客人黎探bb, 都會之前 bump 定d奶出黎, 儘量唔補奶粉.

我反而d手指關節好痛, 背又痛, 你 ...

珍珠宮

今日下午因為我父母要來,今朝我又泵定人奶出來先啦!我係兩邊加埋1小時泵左安幾奶,已經比之前有進步啦!不過我朋友話咁我未上奶,佢話真係上奶唔會泵咁耐先咁少...... 我都係咁諗,以咁嘅速度,我返工後點趁lunch time泵奶呀?

唉! 我個仔係唔肚餓就唔食奶的,佢寧願瞓覺同玩,等真係餓啦先食,所以我根本唔可以密d餵佢去stimulate自己。不過我睇其他媽媽講,如果BB一邊食30分鐘,其實都夠人奶wor...... 朋友話人奶份量唔可以同奶粉比較,BB食人奶份量係較少都夠食的,同埋如果BB真係有6-7塊濕濕尿片就ok啦!

珍珠宮

我個仔有度好,就係無nipple confusion,埋身餵好,用奶瓶好,總之有嘢食就ok!

原文章由 lou218 於 08-3-20 09:36 發表
你地用完奶樽餵人奶, 亞B再埋身吸乳頭時有無扭計呀?

我星期日餵過奶樽後, 亞B之後埋身食幾餐都慢左好多, 攪到我而家都唔敢用奶樽住

珍珠宮

講真呀,我無谷奶谷到好似舊石咁,最多都係有d痛only。至於滴奶都唔係時時有,一時時啦!不過我見個仔食人奶食左30-60分鐘後都可以瞓返3-4小時,我assume佢夠食啦!

我係有時一次兩邊都餵,有時只係餵一邊,視情況而定啦!但只少一邊我要BB食最少30分鐘左右,因為之前睇育嬰節目話BB最初啜到的只是奶水,要啜約20分鐘才有較飽肚的奶出,所以我就以30分鐘為一個指標啦!

至於泵奶,真係比擠奶仲難出奶呀!我係有人來探我時就之前泵奶,因為無可能要客人等我餵人奶而我想盡量俾人奶BB飲,咁泵完就放入已消毒的奶瓶內,然後放入雪櫃保存。

我用的是電奶泵,但我覺得電奶泵速度好慢,如果唔係成日泵,可能用人手奶泵仲好。不過如果係好似我咁有意在返工後仲可以餵人奶,就用電奶泵好d,如果唔係隻手泵奶泵到累死,仲點做嘢?

珍珠宮

HCbb:

我聽到你可以泵成4支奶出來,你都唔知我幾羡慕你呀!我懷疑自己到今時今日都唔係好上奶,因為我只係個胸會痛及略硬,但就唔會好似其他人講好似石咁;滴奶又只係一時一時,唔一定有...... 唯一係我擠奶時係見到有奶出,唔係初初咁真係擠滴汁都無呀!

今日仲要唔知做咩,平日個仔都肯食人奶至少30分鐘,但今日成日食10分鐘就瞓,瞓唔夠1小時又要食,但又只係食10分鐘左右又瞓啦...... 平日佢食45分鐘左右可以瞓3-4小時再食,但佢咁搞法令我好困擾,因為我咩都做唔到呀!

另外我想問點先知自己係咪塞左?同埋點找Lactation consultant呀?

珍珠宮

唔係有奶柱先好咩?

呢幾日因為覺得個胸局部谷奶,所以都有pump奶出來俾BB飲,都有少少奶柱...... 你都唔知我見到幾開心呀!

原文章由 bosch 於 08-3-23 00:41 發表

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎... ...

珍珠宮

HCbb:

Thanks for the info呀!我真係唔掂就去找這些consultant啦!

珍珠宮

我宜家一谷奶而又唔係BB食奶時間就泵出來先,咁如果我唔得閒餵奶就可以叫人幫我用奶瓶餵人奶。

原文章由 PINKAVA 於 08-3-25 19:30 發表
如果谷奶谷到好痛, 加上一舊舊硬塊, 用 hot pack 都唔鬆既話, 就試下衝個熱水涼, 用花灑向乳房按摩, then 沖完涼馬上比bb食 or bump d 奶出黎, 咁就舒服好多架喇. ...

珍珠宮

我想問下大家呀,我已經生左BB差唔多3星期啦,如果用奶泵泵奶,2邊加埋唔理用泵用手擠都係有差唔多2安士only,係唔係太少呀?

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁勁......

珍珠宮

我大約1日泵1-2次左右啦,通常都會相隔至少6小時。而如果該日整天無人來探我,BB會食5餐人奶,有人來就可能只可以凌晨2餐餵人奶。

我已經飲魚湯又飲代茶,已經比之前好的了(之前泵4小時2邊先有1安左右)...... 唔通因為我唔夠休息?

唉!好無耐!好擔心返工之後根本唔夠奶泵出來俾BB飲呀!

原文章由 bosch 於 08-3-26 15:32 發表

我一邊勁少少, 不過兩邊相差唔算太大.

得2oz 少左 d.... 我第一次泵 (bb 出世幾日) 有 2oz, 第二次有 3oz 幾. 不過都要睇你幾耐泵一次. 你平時飲多 d 湯水, 儘量休息, 按摩下個胸, 俾 bb 啜多d, 對谷奶有幫助. ...

珍珠宮

最慘我係谷奶先可以半小時泵/擠2安奶,如果唔谷就只有1安左右......

原文章由 PandaVV 於 08-3-26 16:58 發表

我個情況同您差不多!
我生左剛好一個月,依家【半人奶】+ 奶粉‧
日間儘量餵亞B食人奶 (pump 出來餵 + 貼身餵),
晚上才餵奶粉‧
3 - 4 小時 pump 奶一次,兩邊total 都只係pump 到2 安左右(pump 15分鍾左右)‧

要等到谷 ...

珍珠宮

我初初都係咁,唔上奶,仲要試過埋身餵阿B,佢啜左幾下,然後向我標了一眼,一付「又騙我有奶」樣,再啜多幾下,然後喊唔肯食...... 講真真係有d灰心,不過我都照繼續埋身餵,總之有幾多俾幾多,就算一滴我諗都係對BB好,最多再補奶粉等佢飽肚d。

宜家算好少少啦,至少埋身餵佢肯食,而且可以唔補奶粉。不過泵出來的奶量仍然唔穩定,好似前兩日仲係兩邊得2oz,今日就兩邊加埋有4oz。

最慘係我有一邊無咩奶出,今日照鏡,發現好明顯有大細胸...... 都唔知點算!

原文章由 keroro_ct 於 08-3-27 19:01 發表
Freesia_cat
我的情況同你勁相似, 生咗b女3個星期喇, 阿媽已經勁煲上奶湯水俾我飲:通草鮮奶, 木瓜通草豬手湯......都唔夠奶俾阿b.
我好少泵出o黎, 因為阿b食完冇耐已經又喊食, 仲邊有空間泵出o黎? 不過試過兩次, 兩 ...

珍珠宮

但係我大細邊到幾離譜,連乳葷都大細邊.......

而且無論我點做,大那邊同細那邊泵奶量可以相差2-3oz...... 好似有點兒差太遠呀......

原文章由 ivymeoow 於 08-4-4 21:34 發表

咁我好好彩都夠奶比B女食,
但同樣地有大細邊既情況出現,
為左阿女好,
大細邊就大細邊啦~~~:;pppp:

首頁

尾頁

跳至