論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

因為我家姐姐今年8月尾完約,佢仲考慮緊續唔續約,不過都想向大家請教佢嘅大假安排:

1. 佢嚟左咁耐無放過大假,咁係咪即係完約有14日大假?
2. 無論續唔續約,佢想7月頭放大假因為佢條村有慶典。如果佢續約,係咪來回機票我包? 但如果唔續,我係咪俾單程?
3. 但如果佢唔續約,但我想佢做到8月尾,咁佢放7月頭係咪我唔駛買機票俾佢?
4. 通常點買到工人平機票?
5. 假設我唔俾佢放假,咁係咪一係8月尾完約前14日俾佢早d走,或者補14日假錢俾佢? (雖然我諗我會俾佢放,但問定先)

謝謝!

珍珠宮

引用:留毛,我工人都係八月尾完約。不過如果我係

原帖由 TropyC 於 15-03-03 發表
留毛,我工人都係八月尾完約。
不過如果我係你我唔會比佢七月返去。
我知7月俾佢返係risky,不過佢係好姐姐,我會盡量就佢(其實佢放假期間,有一半時間我要另外搵親戚睇小朋友,一半時間剛好就到我放假)。

當然,我仲努力緊請佢留低續約啦!但如果佢父母堅持要佢回家結婚,我亦唔會阻佢,同埋同佢講左嫁左人就唔好再出海外做啦!

珍珠宮

引用:小小心得, 希望幫到你:-1. 勞工法每一年工

原帖由 V723 於 15-03-03 發表
小小心得, 希望幫到你:-

1. 勞工法每一年工人有7日大假, 你用咗2年所以係完約前/合約期內你要放14日有薪年 ...
我知道仲有2日休息日,即如果走要俾佢完約前16日走。

佢其實想7月1日走,係咪應該機票未係貴嘅時候? 如果真係放佢假而佢唔再續約,就放假嘅機票叫佢自己買,完約嘅單程機票就我俾?

珍珠宮

引用:我姐姐都是8月底完約(8月28日)、都是想回

原帖由 AhC 於 15-03-03 發表
我姐姐都是8月底完約(8月28日)、都是想回家過年!
已經應承比佢提早放大假!
...
但你姐姐續約嗎?

我嘅問題係姐姐可能唔續約回家去。如果佢續,早俾佢放大假無問題呀!

首頁

尾頁

跳至