自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我唔覺浪費立稅人金錢...

浪費得過有 d 議員,又唔開會,又唔發言,又唔質詢。有 d 講個名出黎都唔知係議員。你無心做就唔好霸住個位啦。

不過我明,佢地要做橡皮圖章,政府有咩政策佢地就幫手通過。

原帖由 csnkennis 於 10-1-22 13:24 發表
唔好 再玩野la,將納稅人啲錢黎玩。
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

複式洋房

佢地成日講 d terms,咩 "循序漸進"﹑"符合香港情況",呢 d 根本係虛無縹緲既野。佢地就係想拖。

原帖由 jolo 於 10-1-22 10:49 發表

..... 可惜, 好似長毛係我果區..
咁多次我未投過長毛, 今次依票...... 係投普選o既....

同 廢除功能組別 ......
07/08 過o左... 容乜易 到 2107 /2108 都重俾佢地拖緊o架 ? ...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

複式洋房

民進黨上埸後唔掂,所以台灣人咪係選舉時選番國民黨囉...

我唔明投白票點樣等如一步步向前行,可唔可以解釋一下。

原帖由 circleda 於 10-1-22 12:19 發表
如果只係兩害取其輕我只會投白票, 起碼有一步步向前行.

君不見台灣例子, 民進黨上埸後付化更快更壞, 台灣而家你羨慕否?

其實香港市民最慘係無得簡, 左面係垃圾, 右面係爛橙, 前面淨識齋up, 後面淨識拖拉.....

...

複式洋房

From 今日信報 -

社民連三子最踴躍發言 參與「五區公投」行動的社民連三子,2008/09年度在立法會表現最矚目之處,除了「掟蕉」大鬧立法會,便是發言多,單是梁國雄【圖】便發言七十一次,次數之多為一眾立法會議員之首。陳偉業發言五十六次、排第三 (僅次於公民黨湯家驊),黃毓民則達三十七次。

天主教監察組數據顯示,社民連三子去年每人缺席會議次數不多於兩次,但每人的不投票率均逾一成,其中黃毓民及陳偉業更高近二成。

三人投票不在場的次數,由十六至二十二次不等,較另外三大黨議員高。但三子投棄權票的次數相對民建聯低,每人平均約九次,民建聯每人平均為十六次。

監察組指出,社民連支持回購領匯、工人享有集體談判權、永久取消外傭稅、改善監管截取通訊及秘密監察機制。監察組認為,社民連在民生議題上能捍衛基層利益、政治上因支持雙普選能捍衛人權,滿意其表現。

港大民意研究計劃調查亦顯示,黃毓民及梁國雄兩人一直是認知度最高的立法會議員,陳偉業亦位列十大。如果論最高評分,黃、梁兩人則徘徊十大榜末,陳則不入十大。五名辭職議員中,評分最高的是公民黨梁家傑,三個月前的調查得分排名第三,分別次於黨友余若薇及獨立議員葉劉淑儀。

曾於2007年參選特首的梁家傑,2008年晉身立法會後,在政府賬目委員會及議員個人利益監察委員會的出席率,均達百分之百。但他在周三例會上的不投票比率達8.7%,雖然低於社民連,但卻不及「新丁」黨友陳淑莊,其比率只有2%。梁、陳兩人發言各達三十多次。
不過,陳淑莊的知名度仍有待提升,在港大調查中多次十大不入,故未能作評分排名

首頁

尾頁

跳至