婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個99要我跟我個女一樣咁叫我老公d親戚,即係例如:
老公姑姐,我就要叫=姑婆
老公舅母,我就要叫=舅婆
我十分唔鍾意,因為我覺得佢好似貶低緊我既地位咁,
我嫁左入黎,理應應該同老公同輩,所以應該跟老公叫架嘛,
有乜理由會跟個女咁叫,好似話比我知,我身份係低d既咁樣,
次次撞倒老公d親戚,如果99都在場,佢一定會大大聲咁對住我講,
e.g:叫亞舅婆(但只係老公d堂舅母)啦,
但從來都唔會叫老公叫人,因為老公都唔知個d咁既親戚係乜水,
我唔叫既話,條99就會係老公面前話我冇禮貌,
但老公唔叫,又唔見佢話自己個仔冇禮貌,
我真係好憎佢呢樣野,我諗極都諗唔明,
點解我唔係跟老公咁叫而係要跟個女咁叫,
唔通我老公見倒我d亞叔亞嬸,
佢又要跟我女叫叔公叔婆咩,xqyzd~
好明顯條99就睇唔起我要我身份降低咁~八婆~
呻完~

複式洋房

原文章由 jk923 於 08-9-25 21:01 發表
如果佢想你咁叫都唔岩,應該叫
老公姑姐=姑婆奶奶
老公舅母=舅婆奶奶

我同老公結婚時,'jump'茶比老公個阿伯同伯娘,佢地教我叫伯娘做-伯婆奶奶飲茶 ,之後就跟老公叫返伯娘。 ...

hahahaha,,你講真定講假呀,點解要後面加奶奶既,好好笑呀~

複式洋房

原文章由 lengtung 於 08-9-25 21:07 發表

我都係跟C6叫, 佢咁多親戚, 佢叫乜我就叫乜, 唔會跟囝囝叫. 下次99講,你唔好理佢, 照跟C6叫, 如果99話, 你就講咁樣叫會叫老人家, 唔係幾好, 仲要笑笑口講 ,唔好臉黑 . 等佢冇得話你. ...

就係好多時c6都唔會叫人,咁攪到我想跟c6叫都冇辦法,因為我都唔識佢d親戚,跟本唔知c6係點叫佢地,之前其實都同c6傾過呢個問題,佢有叫人我先會跟佢叫,但c6又成日唔叫,咁我99見我冇叫,就會叫我點叫點叫,但就係同個女一樣咁叫(因為我次次之後都會問返c6個親戚係佢乜水),攪到我次次都好唔鍾意,c6都知我唔鍾意,但佢又唔會出聲架喎

複式洋房

原文章由 hnl 於 08-9-25 21:24 發表
我99都要我跟後一輩嘅人叫男家d親戚‥不過因為佢地個家族實在太大,我又唔認得d人,又唔識d稱呼,佢地頂我唔順(因為每次我都唔記得,次次都要人提),暫時可以跟老公叫。但若果將來有小朋友,就要跟返阿仔叫‥ ...

我就係唔明點解要跟小朋友咁叫,我同老公輩份應該一樣架嘛,點計都應該跟老公咁叫,有乜理由要我跟小朋友咁叫,即係話我嫁入黎係細輩份d啦,即係貶低緊我啦,我次次諗起都會覺得條氣好唔順~ 有時我都會諗,我係咪激動左d呢?不過又真係好嬲喎~

複式洋房

可能因為我自己既家族一向都係只會跟老公叫,所以當我去到c6個面無啦啦要跟個女咁叫,我覺得好(舞肉)好貶低既感覺咁,總之感覺好唔開心好唔舒服,次次都係咁,但又冇辦法改變,我c6家族係超超超大,勁多親戚同同鄉,成日行行下街或者落樓下買野,都總會見倒一兩個,真係好誇張,我問c6,呢d又係你親戚呀,佢話:係呀,好疏好疏個d囉,疏到佢都唔知叫乜個d,咁我見倒c6d親戚通常都係say hi就算,因為我自己屋企個面,思想都算幾開通,所以幾親都係say hi就覺得ok,更加上,因為c6真係太多親戚,我點記得倒咁多,除非我記得個d啦,我就會叫稱呼,但99都會話我冇禮貌,我老公都話過我99:say左hi咪得囉,但99都係咁,我講講下又好似講左另一個問題咁,不過我真係好唔鍾意99成日大大聲咁叫我跟亞囡叫邊個邊個,而c6唔叫唔出聲就冇問題,可能個個係佢個仔啦,本身叫人唔係問題,叫人都係禮貌,同埋都係叫一句之嘛,但個叫法有貶低之意就令我好唔想叫同叫唔出口,所以好憎啊~

複式洋房

原文章由 ChanEmma 於 08-9-26 16:52 發表
我係跟 c6 叫。你99痴q咗... 唔識 family tree 就叫佢返去 check 吓先...
下次, 同你c6夾定, 以後聽到佢亞媽要你叫咩, 佢第一時間叫咗先, 即係如果佢亞媽要你叫c6姑姐做姑婆, 你c6要即時自己先叫 "姑婆"... 你99一 ...

呢個都係好方法,等我同c6夾下先~
好彩我c6都好聽我講,但佢就真係好驚佢亞媽,
因為佢話佢亞媽好癲,一發難就會癲雞咁,所以唔想同佢媽嘈,
所以好多時有d咩事,c6都會唔出聲,之後就由得我自己頂,
咁我通常都會比面c6唔出聲,同埋又唔想攪到大家之後面阻阻,
但自己條氣又勁唔順,所以次次都會過後係咁同c6鬧鬧鬧,
c6就會聽聽聽,扮知衰咁樣,等我下返條氣,
好多時我都會因為比條99激到我訓唔著架,
成晚就係咁諗同嬲,我自己有時覺得我比99攪到癲癲地,
不過一切過後,c6又會當冇事發生~

首頁

尾頁