自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前D港人唔係成日話雙非爭學位咩,好啦,現在乜非都沒,沒人爭了
呢個根本係死結,學位原本就咁多,大家爭崩頭,埋怨多雙非; 沒有了雙非,學位短期內沒錯是多出來,但是學校多了空學位沒人讀,久而久之就要殺校,結果學位又變返少,大量老師失業; 最後殺校到一定數量,學位與學生比例又再變得相近,之后大家又開始要爭學位爭崩頭
唔係話香港沒雙非唔掂,而係社會資源係唔會容許有大量空學位比小朋友,唔會個個有得讀band 1,有咁既結果一早就預左

子爵府

Debbie0331 發表於 22-6-21 17:01
即係大陸免檢疫通關,d小朋友可以即日來港番學就解決到?

緊係解決唔到啦! 幼稚園已經沒有雙非就讀,初小都已沒有; 而且你估國內人真的仲好渴望香港咩,唔好成日用那些已在香港大多數低質量的新移民說事,現實係已經沒乜國內人想去香港。通不通關已經沒分別,原本那些跨境的一係已搬去香港住已經係香港讀緊; 一係已經在番返國內讀書了,沒止境的網課有多少人能接受﹖通返關都唔會貪得意又轉校,鬼知幾時又爆又封關

香港出生率低不是最近才發生,之前就正正因為出生率低才引入雙非,於是救左香港學位10多年。現在的學位數量是base on 本土+雙非,現只能靠本土出生學童,就算沒有移民都一定出現大量空缺,香港學校大調整是不能避免的了。

子爵府

Debbie0331 發表於 22-6-21 17:01
即係大陸免檢疫通關,d小朋友可以即日來港番學就解決到?

緊係解決唔到啦! 幼稚園已經沒有雙非就讀,初小都已沒有; 而且你估國內人真的仲好渴望香港咩,唔好成日用那些已在香港大多數低質量的新移民說事,現實係已經沒乜國內人想去香港。通不通關已經沒分別,原本那些跨境的一係已搬去香港住已經係香港讀緊; 一係已經在番返國內讀書了,沒止境的網課有多少人能接受﹖通返關都唔會貪得意又轉校,鬼知幾時又爆又封關

香港出生率低不是最近才發生,之前就正正因為出生率低才引入雙非,於是救左香港學位10多年。現在的學位數量是base on 本土+雙非,現只能靠本土出生學童,就算沒有移民都一定出現大量空缺,香港學校大調整是不能避免的了。

子爵府

apelok 發表於 22-6-21 15:30
咁都只係呢幾年出生率偏低,如果遲幾年又多返人生,情況會唔會好啲?

我估都幾難發生了

中國出生率都負數了,更何況成本更高的香港﹖真心睇唔到香港有乜動力可以令人生小孩

子爵府

Debbie0331 發表於 22-6-21 17:25
咁你又講到雙非咁大影響?

你仲唔明﹖現在香港的學位架構係預左比雙非+本土,就算沒疫症+移民,香港一樣會出現有學位沒人讀的現象

加菲貓3    發表於 22-6-21 23:38

子爵府

noodle_noodle 發表於 22-6-21 23:59
乜無咩國內人黎香港,你見而家好多街嘅人都係講國語,好多唔識講廣東話添
...

那些大多都是之前已經落黎香港,你們眼中的低質新港人(雙非),她們有的小朋友大多已經長大

現在已經沒有雙非讀幼稚園,再過幾年連小學都沒有了,更不用說受疫情/移民影響,學位過剩就一定的了

將來短時間內還有多少新的國內人黎香港定居﹖我相信已經沒乜(但不代表沒),我公司及接觸的國內人沒幾個對香港有positive印象; 有跨境讀書小孩的幾乎全部番返去國內就讀(只有一個仍然繼讀係香港讀,本身香港有地方住)

首頁

尾頁

跳至