自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

會安排住寄宿學校, 能帶的行李有限, 真的好頭痛沒有頭緒。

請問有沒有行李清單可以提供參考一下? 謝謝

侯爵府

circleda 發表於 21-7-16 17:14
歐洲邊到至得架

西班牙夏天熱到阿媽唔認得,冰島冬天----唔好出去啦,點教你 ...

去英國, 係女仔來, 貼身衣服都唔知道帶幾多件好, bra, 內褲, etc
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

TingTing 發表於 21-7-16 17:16
寄宿,大部份可去先買,欧州D野仲平過香港。

寄宿, 應該唔比自由出入學校去買野喔
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

TingTing 發表於 21-7-16 17:27
Bra,under,夠一星期都得啦,有洗衣服務的。去到先買,英國內衣好多選擇。 ...

學校應該唔比學生出去

侯爵府

TingTing 發表於 21-7-16 17:27
Bra,under,夠一星期都得啦,有洗衣服務的。去到先買,英國內衣好多選擇。 ...

香港可以買到咪買定囉, 我都知道有錢的話邊度都買到嘢

侯爵府

ChloeMa 發表於 21-7-16 17:58

俾,點會唔俾,又唔係坐監。不過要遵守規定啫。

佢決定一年後至返來喇, term break 會留在當地

侯爵府

22102013 發表於 21-7-16 18:02
內衣褲帶晒去,2年後返來都吾啱 size了

一年後返來過暑假, 不是2年

侯爵府

ChloeMa 發表於 21-7-16 18:03
要去 guidance 度住,咪仲貴?

Term break 應該係住學校宿舍掛

侯爵府

bosch 發表於 21-7-16 18:13
夠位咪帶屋企一半衣物過去, 或者至少帶夠1個禮拜著, 唔夠去到再買.

看來帶一星期的內衣褲是最基本的

侯爵府

LokYauYau 發表於 21-7-16 19:17
小朋友讀幾年級?

讀高中課程

侯爵府

LokYauYau 發表於 21-7-16 21:46
Y12?如果Y12,好多boarding school都俾weekend出去附近買嘢,又或者自己上网買,送去學校,我個姪仔買到 ...

初初第一次去就預備周詳d 啦, 去到後如果有嘢要補給的話就自己網購搞掂啦!如果要出街買嘢就唔太建議喇。

侯爵府

高達紅色 發表於 21-7-17 07:28
早啲過去倫敦買,D衫裙好平,又唔使拎咁多,讀完捐埋佢都可以

佢自己一個人過去咋喎,我地要搵食無可能陪佢過去

侯爵府

Nbs 發表於 21-7-16 22:17
住boarding school ?
仲有床單/枕頭/枕頭套/被/被套呢?
我記得當年係去到先買,睡衣/文具/洗頭沖涼護膚品 ...

床單/枕頭/枕頭套/被/被套, 呢d 先頭痛, 可能床褥都要自己預備。 呢類物品我準備網購了

侯爵府

那些花兒 發表於 21-7-17 18:03
身體咁誠實嘅?唔去偉大嘅大陸留學,去英國。shame on you,blue c仲咁大方係度留言教你。shame on you
...

去留學都要顏色? 你係咪有事? 有事就去睇醫生!

侯爵府

那些花兒 發表於 21-7-17 18:03
身體咁誠實嘅?唔去偉大嘅大陸留學,去英國。shame on you,blue c仲咁大方係度留言教你。shame on you
...

你唔好屈得就屈,精神真係有問題

侯爵府

三國1 發表於 21-7-17 21:13
唔好理班白痴啦!

我行得正企得正,無端端比條白痴屈話係黃屍, 真係嬲呀

侯爵府

三國1 發表於 21-7-17 21:40
唔好為班垃圾動氣。你會唔會陪囡囡飛

唔會陪喇, 怕疫情突發有變動,隨時飛唔返來, 無左份工就麻煩。 阿女有同學仔做伴一起去, 到機場有學校員工接去學校, 所以唔太擔心。

侯爵府

三國1 發表於 21-7-17 21:57
有伴同行就好好多, 我仲掙扎緊陪唔陪,我仔一個人去,又未試過單獨出門,雖然唔細但都擔心,我62又不停叫 ...

你阿仔幾大? 你係全職媽媽?

侯爵府

雪菜肉c 發表於 21-7-17 23:12
咁你地會唔會過去陪佢開學?

冬天衫褲鞋嘅野去到先買,一定又平又啱,因為係必需品。

床單被套是不是要帶2套? 一套都唔輕呀⋯⋯

侯爵府

uglytwins 發表於 21-7-17 23:52
有d無用鬼黃C,死唔斷氣,想走又無錢,香港又有國安法,佢哋真係好可憐
其實係BK,無視黃C就最好, ...

知道, 我只係怕比人誤會我係黃屍咋, 我肯定唔會同佢地蛇鼠一窩, 香港比佢地班垃圾已經搞得夠慘了唔係我黑心, 我希望佢地個個都無好下場!

首頁

尾頁

跳至