跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: **2006年3月媽媽會**

ardnas65,

thx.........

ardnas65 寫道:
tko 區mami,
係大型屋苑個商場裡面個間La Compagine Des Petits 有"開倉", 但係款式唔多..... 所以只係建議係tko區住ge mami行開就去睇睇... 如果係其他區ge mami 可以唔駛特登去....

大宅

all,

有冇bb食梗明治丫?可否讓一罐我試下丫?
thx.........

大宅

all,

有冇bb食皇牌牛欄牌(1)架!原來我有3罐400g,不過exp date係27/08/2006.如要我可送出俾大家.[已送出,thx.........]

大宅

各位早晨呀!

大宅

Icycream,

到係妳醒,一早入定咁多貨.

我記得係$39.9/包,有66片(s),超抵又好用.

Icycream 寫道:
all,

我覺得merries最平最抵用. $0.6x/片 (s碼).

懿琳媽

我有冇記錯??

大宅

Icycream,

我都買咗sinomax 清涼枕丫!我同在場一個唔認識嘅媽咪夾份的.

原本仲想買nuk奶瓶,不過要排好耐隊,放棄了.
最大收穫只係攞咗10包糊仔咋.

大宅

三個白白豬 寫道:
[quote]
懿琳媽媽 寫道:
Icycream,

我都買咗sinomax 清涼枕丫!我同在場一個唔認識嘅媽咪夾份的.

原本仲想買nuk奶瓶,不過要排好耐隊,放棄了.
最大收穫只係攞咗10包糊仔咋.

我都想買個清涼枕,但行到 sinomax 時一個人都冇 , 兩個又多得際,所以冇買到 !
我去到時 nuk 冇乜人喎,但佢 d 野我又唔係咁"arm",所以都冇看到 !
點解你地個個都有糊仔攞架 ! 係咪萬朝來的 ?[/quote]

唔係萬朝丫!係雀巢.唔知點解個姐姐又肯俾我任攞wor!咁我就同hubby一人攞咗5包.

我想買nuk闊口奶瓶,都平幾多架!不過我見打晒蛇餅,又趕時間,所以冇排.

大宅

Platinum & 三個白白豬 ,

雀巢米糊有基因改造我都聽過,不過見唔駛錢就攞多幾包lor.

我印象中,雀巢係這3隻米糊中最香的.我大囡以前就3隻都食過.其實萬朝有好多唔同味道選擇,芝士味幾好o架!我大囡果時好like o架!(不過唔知e+仲有冇)至於嘉寶味道一般,不過溝啲嘉寶baby food又幾好味o架.

其實食糊仔嘅時間唔係好長,我大囡total食咗唔夠3罐就轉食粥仔喇!

大宅

cat168,

係丫!清涼枕係俾個細囡用架!

我大囡差不多7-8個月時就開始用sinomax睡安豬,因為個時開始凍,佢又著好厚嘅衫去睡.總覺得佢個頭向後"朗"住,所以就俾個枕頭佢lor!不過醫生建議1歲後先用枕頭.

其實清涼枕同睡安豬係一樣功能o架(一樣係有3層)!分別係清涼枕係波浪個層多咗層藍色物料(冇咁熱)&個size俾睡安豬長多幾吋.

至於好唔好用,我大囡用睡安豬我就覺得幾好.阿妹我昨日開始俾佢試,都唔錯丫!不過我只係日間時間用,晚上就繼續唔用枕頭,我驚佢轉咗身我地都唔知.之前日間我俾"油甘子"枕頭佢用架!諗住冇咁熱,結果又係成個枕頭濕晒.等我試多幾日先知是否真係會清涼啲先.

cat168 寫道:
懿琳媽媽,
個 sinomax 清涼枕好唔好用? 係咪比阿 b 用 ga? !

大宅

三個白白豬 寫道:
[quote]
Ivy18018 寫道:
Icycream

e生打肺炎鏈球菌$$$?

元朗 $650/支[/quote]

我個醫生打$700/支

大宅

Platinum,

我個大囡以前是這樣的,不過唔知是否正確,如有錯請大家更正.

1. 我唔識分食/飲邊樣先:
1.果汁
2.米糊/奶糊 (我就only食米糊,因可以溝番bb食開個隻奶粉.奶糊已經有奶粉,用水開就ok)
3.果蓉
4.粥仔

2. 第一次餵bb食米糊/奶糊/果蓉/粥仔, 係咪只試一匙? 之後馬上餵奶? 跟住係咪每日加份量?

開始時米糊/奶糊要開稀啲,等佢習慣有吞嘅感覺.我就會俾佢試幾啖,如果佢吞到or喜歡,下次會逐少增加份量.如果佢唔夠飽,當然要餵奶喇!

3. 每日邊一餐餵米糊/奶糊/果蓉/粥仔好呢? 如果餵米糊/奶糊/粥仔, 係咪一開始要餵冇味果D, 之後先俾BB試有味道果D?
我開始時係中午個餐餵米糊,其實只要每日set好邊餐食糊仔就日日都係個餐食,咁bb會容易適應啲.唔一定中午,晚上個餐都得,不過就避免臨睡前同朝早起身個餐.有冇味我反而就覺得冇所謂,不過一歲前唔好加鹽.

4. 點樣知道BB食唔食到/鍾唔鍾意食以上食物?
佢肯食就即是鍾意lor.

5. 我知果汁要開稀, 但要溝幾多水? 係咪要用暖水?
一份果汁,一份水.不過若果妳覺得甜,加多少少水都可以.少少暖嘅水就ok喇!

6. 果汁係咪一定用蘋果汁先? 如果唔想用即食果d, 可以點整新鮮蘋果汁?
唔一定,梨汁都可以.只要啲果汁寫住適合個月數就得.用榨汁機榨,不過新鮮蘋果汁可能會帶酸,bb唔一定喜歡.

7. 之後可以俾BB飲乜野果汁? 我媽咪話可以飲橙汁, 但係又有書話唔好俾BB一歲前飲橙汁...
我大囡4個月就開始飲橙汁架喇!係丫!書話唔好俾BB一歲前飲橙汁,因為驚橙汁太酸,bb如果試咗第一次唔飲的話,佢之後就唔肯再飲.如果想試橙汁,妳一定要搵個甜橙&一定要用水溝稀啲丫!

8. 幾時可以俾佢試食蛋黃? 我朋友個仔6個月就食, 會唔會太早?
6個月唔算太早.不過蛋白最好9個月後先試.花生就3歲後先好食,因為驚會敏感.但我個大囡2歲半我就俾啲花生醬佢食. 現在3歲幾好鍾意食一粒粒嘅花生

大宅

Icycream ,

April唔係已經用梗sinomax o架咩?

其實我係第一次行bb展咋! 所以都唔知點樣攞多啲sample.如果唔係個日去開灣仔,我都唔會專登去.

大宅

Momotat 寫道:

懿琳媽媽,
你答得好詳細呀! 不過呢個問題我想有個補充, 一歲前唔好飲橙汁係因為橙汁係容易致敏既其中一種食物之一(Citrus fruit), 所以都係俾apple juice先啦!

Momotat,

thx.......我又知多樣野喇!

大宅

婕婕媽,

妳bb仲係食人奶嗎?
加大碼? 勁!勁!勁!
我個b仍然係著細碼咋!

大宅

all,

大家又睇下我2個囡囡,懿琳(大囡)同懿珩(細囡)

大宅

bro_and,

大囡3歲零3個月,佢係03年4月尾出世的.
細囡同大囡相比,細囡已經係似女仔樣架喇!家姐細時著全套粉紅衫裙都俾人問我是否男仔wor!

bro_and 寫道:
懿琳媽媽,

你個大女幾歲? 好似好大個喎, 個細女好似男仔呀!!

大宅

bro_and 寫道:
[quote]
懿琳媽媽 寫道:
bro_and,

大囡3歲零3個月,佢係03年4月尾出世的.
細囡同大囡相比,細囡已經係似女仔樣架喇!家姐細時著全套粉紅衫裙都俾人問我是否男仔wor!

你個女同我個仔同年, 亞仔八月出世, 返k1未呀? 亞仔29號開學, 要陪佢返一個星期, 所以下星期要放大假![/quote]

阿囡31日先開學.我都係會請一個星期假陪佢.

首頁

尾頁

跳至