自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一直都懷念緊, 從無間斷!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

但係香港好似好多人好愛國咁喎! 太空人、運動員來港就發晒癲咁!:;pppp: 老老實實…我一D興趣都無!

水晶宮

原文章由 小妮子 於 08-10-16 15:12 發表

個D係想阿公比著數佢地,做場大龍鳳比阿公睇.......

cheap精!

水晶宮

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 15:12 發表
我都好懷念那時代, 不過更加掛住彭定康o個幾個女

水晶宮

原文章由 happy33 於 08-10-16 15:20 發表
香港好快就同大陸一樣!

水晶宮

原文章由 阿西 於 08-10-16 15:36 發表
咁如果老彭而家主治香港,雷曼事件/毒奶/金融海嘯/有毒食物佢又有咩好方法攪掂呢﹖英國而家唔見得可以獨善其身。97前經濟無動盪咩﹖67年發生咩事﹖

97後,可能唔同左,係,真係多左好多大陸人響香港,唔多唔少帶來文化衝擊,但自你投 ...

水晶宮

原文章由 星人mama 於 08-10-16 15:50 發表
我記得我94年開始出來做嘢, 直到97為止, 每年都加成10%~20%人工架 仲有16個月糧 嗰時真係好幸福 唔知幾時經濟會再好似以前咁好呢 ...

水晶宮

原文章由 hellokitty377 於 08-10-16 15:57 發表
懷舊指對過去的憧憬,通常是理想化而不現實的,經常和一個溫暖的童年回憶、某種遊戲或者珍貴的私人物品聯繫在一起。

研究表示,許多人相信,過去的歲月比現在美好,他們也相信過去他們過的是較佳的生活,甚至當實際上並非如此 ...

水晶宮

原文章由 JennyKwok 於 08-10-16 16:13 發表

我初出道時的公司福利:

1) 14個月糧 (未計花紅)
2) 每年可享有28天大假 (包括病假在內)
3) 每年有旅行津貼$1,800
4) 醫療福利
5) 公司同事本地旅行
6) 自己子女可享有免費讀書津貼 (子女要在我就職的機構讀書) ...

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-16 16:31 發表
我唔敢講97前工作環境點點點, 因為我都未出黎做野!

但與97前相比, 社會的確多左戾氣!

我有時係度諗, 係咪真係英國管治得好d?
我覺得, 就係因為英國唔理香港, 無為而治, 所以香港人好自覺, 努力勤奮, 因為唔做就冇 ...

本末倒置!

水晶宮

原文章由 星人mama 於 08-10-16 16:41 發表

有時睇到啲綜緩人仕話瞓到肩周炎, 兩公婆日日holiday都湊唔掂啲仔女要俾保良司幫佢湊, 成日去飲茶, 零食錢每位1200蚊, 真係激到吐血架

忍唔住笑!

水晶宮

原文章由 beagledog 於 08-10-16 16:43 發表

你講晒我d心聲呀

水晶宮

原文章由 talkymum 於 08-10-16 18:30 發表
英國佬呃走香港好多$.港英年代所有大型工程都係佢地d公司天價做哂.淨係睇政府用既物資已經貴市面數倍至十數倍.e.g.紀律部隊uniform.閒閒地二三千一套.佢地話d布料貴wo.公務員只有外國人先可以做高職.佢地d仔女香港人供佢地 ...

so what....安居樂業咪得囉!

首頁

尾頁

跳至