懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

fishballbaby,

你 BB 幾大? 現約幾多磅? 你的餵奶 schedule 食幾多 ml every time?

原文章由 fishballbaby 於 08-10-28 23:15 發表
大家可唔可以分亨吓你哋既餵奶schedule呀?

我的如下:
7:00am
10:00am-10:30am
2:00pm-2:30pm
5:00pm
6:30pm
9:30pm
0:00 (盡量餵飽)
3:00am(大約的,等bb自己醒)

大宅

我都超 tired 呀! 好眼訓.....阿B今個 Sunday 滿月la

今日行過隔離附近的屋苑訂個 cake 俾阿B賀滿月,出左去一個鐘多o的,都覺得個人唔知點o甘,唔係暈,少少浮!

你地o的惡露完左未呀?我仲有少少......有的驚 成個月了!

原文章由 chowhui97 於 08-11-5 15:59 發表

我都有一日一隻雞同食鹿茸等呀, 不過由十二朝先開始補.

依家個頭有少少唔夠力咁, 仲有因為湊bb攪到腰酸背痛!!

大宅

LamLam08,

記得我嗎? 你又係Mrs Kong.

我B女又係o甘,食左一半就sleep,作嘔 (我唔知係唔係扮)、兩頭o寧、頂奶咀, etc. 最衰佢搞極都唔醒,連最痛的彈腳指都唔work,我都覺得自己好忍心o下,現在唯有任佢囉! 不過,我知應該要 train 佢,都唔知點 train???

08sk30
原文章由 LamLam08 於 08-11-20 11:47 發表
哈哈... 我個囡同你個囝一樣.... 頭一半食得好好, 後一半就慘啦...
最衰就係扮嘔, 都唔知佢係扮嘔定係真係想嘔, 成日俾佢吓死...

大宅

same same 呀!

原文章由 chowhui97 於 08-11-20 21:48 發表

我bb又係會用脷頂出離, 又會拑實個口唔俾我放奶樽入去, 有時又會咬奶咀, 俾佢玩c呀!

大宅

我個B女好多時掃極都唔出就訓o左,咪比佢訓,因為見佢訓得好好地,唔想拍醒佢!

B女現在47 days' old,之前可以飲到 120 -140 ml per meal. 7 - 8 meals per day. But, recently 只可飲到 80 -100 ml per meal. 呢兩日兩個面豬登 and 下巴又紅又鞋,已經茶緊 atopico BB lotion,要唔要睇醫生?但係又驚醫生俾有類固醇成份的 lotion!

原文章由 LamLam08 於 08-11-25 08:28 發表
我個b好唔定,有時一抱起就嗝到風出來,有時真係要成半個鐘先得. 

唔知點解我個囡晚上11,12點o個餐成日都一邊食一邊喊,跟住好多時都會嘔.昨晚又係咁,餵o左50cc同佢掃風,嗝o左一下風出來,3秒唔到就嘔埋.跟住俾佢休息半個鐘,食50cc再掃風,就冇事, 到 ...

大宅

me too! Same....same....

你係唔係生左BB之後先有手腕、手指關節痛??

我其實臨生阿B之前一個月左右,左手腕已開始痛,遲些連右手腕都痛埋,現在加上時常要抱阿B,雙手手腕更痛,已經用盡方法令自己喂阿B時的姿勢舒服o的,我覺得睇醫生,醫生都係俾o的止痛膏及止痛藥,有些人叫我做物理治療,但係現在邊有時間去o丫?

原文章由 wenxinsiju 於 08-11-26 23:11 發表
我還想問問有沒有媽咪好像我一樣手腕很痛?我從bb出生一直抱住吃奶,現在手腕很痛,尤其是早上起來,還有手指關節也會痛。我媽說讓我小心,月子里的毛病會跟一輩子,是不是真的啊,好驚啊 ...

大宅

我幫阿B洗面用棉花球+室溫熟水抹,然後搽 atopico lotion,已搽了六日(早午晚各一次),塊面及下巴都係又紅又"鞋"!

原文章由 LamLam08 於 08-11-27 17:14 發表
我個囡前幾日塊面子係咁甩皮, 我同佢擦 atopico lotion, 點知擦完之後, 面子紅得好勁. 搞到我勁驚, 停o左幾日之後, 而家好o左好多. 唔知係我用o左沖涼的毛巾/水同bb洗面(係沖涼之前), 定係 d lotion 出事...

...

大宅

bubupepe,

我暫時都係雙手手腕痛,手指關節已舒緩多了,你唔講我都冇想過可能係缺鈣,我阿B同你BB一樣,個人骨頭好硬,抱佢時會“登”行個人,又係撐住唔俾人同佢掃風,我要快的買鈣食下先!

原文章由 bubupepe 於 08-11-30 02:01 發表

我都係同你地一樣手腕痛,又係由臨生阿B之前一個月左右開始手腕、手指關節痛..........生完手指關節無痛但手腕就依然好痛,而且仲成日有手指公對落位發生似脫較現象,一脫就會卡住郁唔到隻指公,要慢慢郁番正佢,勁痛架~ 加 ...

大宅

我B女都係o甘!

原帖由 vanessa08 於 09-1-16 09:40 發表

my baby can only drink 90-140ml every time... he's now 3+ months la..

大宅

Hi 我都係 Oct 2008 媽媽,不過,好少上o黎!

fishballbaby & ootlai, 我見到你地好耐 lu! 以前在"想生BB"的板面,高齡XX可能記得我!

有小型gathering? 我都想 join if I am available.

原帖由 fishballbaby 於 09-2-18 10:44 發表
可唔可以預埋我和杜C9(ootlai)呀?

大宅

我都係打算6個月先俾BB食糊仔,even many people talked to me about 4 & 5 months can start to eat 糊仔!

原帖由 ootolai 於 09-2-18 14:26 發表
lovebb88,

其實係啊, 很多醫生及姑娘都建議bb 6個月先食糊仔, 但係正如我上次所講, 我個大隻b四個半月就開始食!

不過, 我又唔見得食左糊仔, 佢飽肚一點喎, 因為佢昨夜無啦啦起身要飲夜奶, 真係比佢激c!

反而, 我 ...

大宅

Hi ootolai,

原來你記得我!

原帖由 ootolai 於 09-2-19 14:09 發表
mrskong,

我記得你, 不過唔係因為想生bb版, 係在十月媽媽會喎! 

大宅

lamsl,

我B女的食量同你的BB差唔多啊!我食森永!

B女上次(4 months old)去健康院,我問姑娘我阿B係唔係食得少,姑娘話『食得多少唔係問題,最緊要在生長線上,大人都有唔同的食量啦!』

不過,我B女(4 months old) weight: 5.96kg,比起BK其他 08年10月BB真係輕左o的 !

有樣野想問下你意見,我現在無fix BB的feeding time, 我係依照佢每日第一餐開始計每around 4 hrs一餐,所以每天的時間會唔同,你認為我應該要 fix the feeding time 嗎?

原帖由 lamsl 於 09-2-24 10:46 發表
5餐時間點分配呀?係咪食日本奶粉?我阿仔係S26.

8am 150ml
12pm 150ml
3pm 150ml
7pm 120ml
10pm前 180ml

你見我d時間唔太平均,因為8-12佢一路訓.3係想佢食完訓我去接女放學,7就冇所謂,頂多 ...

首頁

尾頁

跳至