自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 24-2-19 21:46
增加個額咁大
真係難以接受
政府應循序漸進

唔係呀,係因為本身個基數都好細,每年得三千幾個,數字由97年到而家都沒加過,政府一提班所謂醫生就罷工。今次好似想加一千個,因為近來救護車去到醫院拒收而失救因案件增加,引起能眾不滿。
韓國嘅醫生自私出曬名,之前新冠嘅時候已經罷過工。
四年前「醫生大罷工」或重演? 韓國大增醫科生恐引爆醫療危機
https://www.hk01.com/世界專題/990865/四年前-醫生大罷工-或重演-韓國大增醫科生恐引爆醫療危機?utm_source=01webshare&utm_medium=referral&utm_campaign=native
(emoji)最深入國際大事解讀(emoji)全球單月1700萬用戶(emoji) 立刻下載:https://hk01.app.link/inter

侯爵府

Doriki 發表於 24-2-19 23:39
根本是一群自私既得利益者,這裡還有人為他乾爸爸一直洗白

如果話班醫生因為怕降低醫療質素而反對,理由太牽強!

侯爵府

은우수호 發表於 24-2-19 23:57
因為教班醫生,都要搵人教搵人帶,冇足夠資源去幫依家班醫生去教班醫科生,點教?同埋原本一個教十個,依 ...

你呢個角度好奇怪,如果站喺大眾同埋病人嘅立場係唔成立,因為佢哋而家罷工同埋拒絕救護車嘅病人,根本已經至病人生命於不顧,至於實際多咗實習醫生既問題,根本九牛一毛,咁多年都罷工根本係一個自私文化嘅延續,香港嘅醫生一樣,一個新冠,香港到而家已經守唔住面對現實。

侯爵府

은우수호 發表於 24-2-20 08:20
所以我講哂三方立場,喺市民角度,醫生係錯;
喺醫西角度,政府係錯;
喺政府角度,只想盡快加大醫生數額 ...

對我地食瓜一族,當然唔癢唔痛,但關乎人性大是大非亦不能閉一隻眼放大單一行業利益訴求,呢班醫生亦係市民,佢地自已及家人亦同樣受影響。

侯爵府

yywong200 發表於 24-2-20 09:09
我想問⋯加六成唔出聲(什麼致生死不顧)
咁加六倍呢?可以出聲未?
唔係一味哦⋯係⋯知道⋯明白⋯了解

點六乘呀?一年三千幾而家加多一千,我睇01, 有錯指正!
attach0/tmp/phpUQCDoC

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-20 09:54
一個新冠,邊個地方守得住?唔好攞新冠咁惡劣情況做比較。

唔係比較係露底,反映醫療體系千瘡百孔,好多地方都人口老化,問題只會越嚟越嚴重。

侯爵府

jaycee_mami 發表於 24-2-20 11:31
但我看tvb news, 有講及由現有的3058人, 再增2000人, 增幅達六成半. 你可以去google search一下, 其他傳 ...

你啱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊