自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病人需要入院過夜照腸胃鏡检查,就一定需要有以下病才可以入院:(血糖,血壓高,心臟病,貧血,或癌症長期病患者),沒有就主會包你在醫院日間病房做檢查,溫馨提示:如需要腸胃鏡檢查要問清楚你份保險系怎樣才可去檢查,謝謝

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:20
未入之前,我都擔心呢個問題,我咪問過agent ,佢咪話醫生需要我入院就可以,但結果當門診claim!
我今次 ...

如果你有血糖高就可以叫你醫生幫忙寫封信話你系因爲糖尿病的原因而需要過夜入院做腸胃鏡檢查而不可以日間病房做,可以試下,希望AIA受理。

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:47
邊間保險較為寬鬆?想參考一下。
我現在又不能轉保險,因為我要等埋 腸部份是否可以受保先轉其他保險。
...

邊間好唔提意啦,因為好唔好見人見至,所以你可以上網睇下每間保險公司既評價!我覺得你宜家最重要就系搞掂你今次既賠償金額先,最好盡快叫醫生幫忙處理,如果醫生肯應成寫信,就包到既機會系大的,祝你成功!

大宅

kylieyee 發表於 17-9-10 14:50
回覆 u957ble 的帖子

你好,我想問一下,咁您照嘅時候係全身麻醉定局部麻醉呢? 知唔知照大腸有冇全身麻醉 ...

可以用局部麻醉做或監察麻醉做,因為全身麻醉要需要用呼吸器幫忙病人呼吸,所以一般檢查不會用全身麻醉風險比監察麻煩高好多,最合適最舒適就系用監察麻醉

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-10 16:38
我真係唔知我做邊款麻醉,我訓醍就攪掂了!醫院收麻醉費$3800囉!

一般系用監察麻醉,麻醉費系手術费1/3價錢

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-11 09:55
問左醫生啦!佢話唔會無端端寫信,除非,保險公司出信要佢回覆先。醫生建議我,向其他地方投訴,例如消費 ...

你可以同Agent 講話你因為血糖高幾有需要住院,要求AIA出信俾醫生填.

首頁

尾頁

跳至