懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我諗會食一件起兩件止啦..

我亞婆叫我, 想食乜就食啦.. 因為佢知我冇哂胃口..

大宅

係某d bb網站, 見到自己個周期已被形容為就快完結的第一個階段, 見到真高興..

我諗有某些mami已到達了... 未到的, 大家加油... 忍多一陣... (其實都係同自己講)

大宅

我希望可以順到產, 雖然會係私家到生..

因為我想快d生麻第二個後可以收工

原文章由 wsst 於 08-8-15 16:09 發表
所有唸住係私家醫院生o既mami,

你地係咪唸住想開刀,所以先至選擇私家醫院架??

大宅

我都係呀.. 其實係估估下係唔係bingo時, 我都去食在一大餐

原文章由 queenie_shum 於 08-8-15 16:26 發表
我自己就唔敢食魚生, 好彩未知bingo時食左一餐勁ge, 而家只好忍下啦

大宅

你就好啦.. 咁早可以榮休......

原文章由 maipo 於 08-8-15 16:39 發表
我都係生埋哩個收工啦

大宅

好見好多人話, 若開刀, 要休息一年先可以

但我有個朋友, 4年生3個, 全部開刀

原文章由 Tigerpooh 於 08-8-15 16:45 發表

想請問 開刀唔可以快生第二個嗎? 咁要隔幾耐先得呀?

大宅

咁都好呀... 已有個大女

我家陣都高齡, 上年失敗在一次, 今年家陣仲戰戰驚驚

原文章由 maipo 於 08-8-15 16:52 發表
我唔細架啦, 大女都6.5years old 啦
哩個唔理係仔定女都收工啦.

大宅

我已高齡, 所以想快d榮休

原文章由 Tigerpooh 於 08-8-15 16:54 發表

o ic, 都係休息一年啫, 我本身都諗住隔1至兩年先會再生第二個,咁都無問題。 thx!

大宅

係.. 佢話生到第三個, 真係好痛喎

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-15 17:14 發表

, 4年生3個???超勁呀!!!!!

大宅

我都勁鍾意蟹同榴槤..... 當然三文魚啦............

原文章由 wingl410 於 08-8-15 17:21 發表
我好想食三文魚刺身, 雪糕, 蟹, 榴槤.....全部都係我至愛. 忍口忍口忍忍忍忍....想食到癲左~~

大宅

黎緊2個星期都好關鍵..

上次己有問題要抽絨毛, 我諗我今次多數都要, 下星期去見e生時問下.. 不過抽絨毛又真係放心d.. 可以確定冇兔唇,心臟冇事, 四肢冇事, 仲一定確定是男或女..

若e生問我做唔做, 我諗我會做

原文章由 jinglepop 於 08-8-15 21:31 發表
我同你情況好似, 既係高齡, 之前亦失敗過. 我今次都盡量要自己放鬆d, 唸多d開心野, 想像第時bb出世既開心情境... 你都要輕鬆d呀, 我哋都唸住要生兩個架, ha ha...

...

大宅

唔算太痛.. 因為個肚會麻醉在先..

我會話類似打針咁啦...

我唔知會唔會關醫生手勢事, 我係bk睇d人話尹鎮偉e生手勢好好, 我上年就他幫我抽的

原文章由 betty10 於 08-8-16 13:46 發表
mamadi,

抽絨毛痛唔痛? 聽講好痛!

大宅

哦..我係上年做在抽絨毛姐

不過, 上年失敗原來係d染色體問題, 雖然前幾個月我同我老公都驗到冇問題, 但我估今次多數都要做, 因為又高齡呢, 又fail過..

都係問下醫生先

原文章由 jinglepop 於 08-8-16 19:06 發表
mamadi,

你係咪已經做咗oscar? 點解咁快要抽絨毛? 我都有問過醫生, 佢叫我唔好咁早唸抽羊水/絨毛住, 等做完ocsar先決定. 佢話如果低危, 都盡量唔好做.

...

大宅

我上年照到粗頸皮後, 再到贊育照, 佢地都用個大電視3D/4D幫我照

以我理解, 照頸皮粗度, 唔駛一定要用3D/4D, 因為我初時於自己個婦科到, 只係用果d十幾吋電視, e生已量到有幾粗..

之後這個婦科先ref.我到尹醫生都做抽絨毛, 之後我個case, 都要用3D/4D去check 住

原文章由 Happy937 於 08-8-18 12:24 發表
我上星期五去咗贊育見評估胎兒異常結構嘅專科 (係健康院寫referal letter叫我去見, 因為佢問病歷時知我老公表弟係輕度弱智)

見完之後, 佢睇返我週數係11w, 話可以即刻安排做oscar, 收費只係$510! 我見咁平 ... (雖 ...

大宅

我今周w10, 星期四會去私家.. 我都會私家贊玉兩邊睇..

都有d驚, 家人叫我預備下請工人, 我都話等過哂d test先算

原文章由 Happy937 於 08-8-18 12:41 發表

聽你咁講, 可能贊育會對有問題的產婦先用大TV照!
咁你而家乜情況? 你上年照過oscar, 今年呢? 駛唔駛再照? 咁你又會响邊樹照?

我c+用嘅TV都係得十幾吋, 所以見到贊育TV 咁大好興奮 ...

大宅

係架.. 抽羊水都絨毛都有1%風險流產, 所以通常做完, e生會寫一日假紙回家休息

原文章由 reomum 於 08-8-18 13:48 發表

係呀!我醫生又係咁講,因為抽羊水有流產風險。

大宅

e生通常話流啡都可接受, 要多休息, 但見血就要馬上見e生, 若夜晚, 要入急症架啦

原文章由 chan0303 於 08-8-18 13:44 發表
尋日威院拒絕左我嘅oscar預約,話冇位喎,唔知有冇人有同樣情況呢?

另外,尋晚發現有d血絲,好擔心

大宅

我上星期六都叫在老公同我去食日本野..

一黎就上在碟刺身.. 真係幾個星期d胃口返哂黎

果晚係我這幾星期食得最多野的一晚, 雖然個2人餐, 我諗我都只係食在0.5人份量...

要忍咁多個月, 真係唔掂.. 同麻, 我聽人講話若餵人奶, 戒得仲要清..到時真係唔敢偷食...

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-19 12:18 發表

間中食吓都好吖, 個人開心, 我地要保持心情開朗架

大宅

歡迎加入, 我地這班3月的mami, 有好多都已有經驗.. (不過唔包括我在內.. hehee), 所以我地都係大家一齊分享姐..

以我所知, 係唔好舉高手拎重野

至於甜野, 我之前睇書話, 因為孕婦的胰島素會大大減低.. 胰島素係用來控制糖尿, 所以好容易會有妊娠糖尿

不過我估食/飲少量都冇問題, 而且每次產檢, 都會驗下糖尿

原文章由 newcat 於 08-8-18 22:43 發表
Hi all 我係第一次做媽媽 ,有幾個問題想請教

我都算OK, No morning sickness,淨係胃成日頂住 同好快tired &個胸好漲....但係咁先擔心,好似冇咩Symptom!有冇媽媽同我一樣?

D 人話唔好遞高手 係咪真架...我 ...

大宅

我想問下, 你地有冇人個口成日苦苦地..

我今個星期開始係咁..唔駛係唔係缺少d乜.. 或者要食番d乜呢

首頁

尾頁

跳至