自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

根本最大問題係高層問題,肥上瘦下,有高層黎巡就洗太平地,加再多既護士都無地方加床,樓主唔好忘記日日150個,香港醫療平靚正,政府無長遠plan好
同埋輸入外勞你覺得就可以解決問題?當你病個陣仲要你面對一個唔太聽得明你講嘢既護士你有咩感受?況且我唔覺得有幾多外勞會頂得順香港既工作環境

利申,我係一個做左十年既公立醫院護士

男爵府

北角謝太 發表於 19-1-22 10:22
你有冇真正在醫院前線工作過?你了解有幾多?因咩原因令你對護士咁不褻?什麼學歴低人工高咁難聽說話。

我 ...

可能樓主身體好健康呢,真係無黎過香港既病房

男爵府

CHANYINTING 發表於 19-1-22 10:29
而家醫療太多普通話病人
輸入外勞醫護真係好荒謬,點解要由香港納稅人埋單 ?

年中有幾多無身份証衝入急症室,錢又唔俾又賴死唔走

男爵府

choco_soup 發表於 19-1-22 11:05
做護士唔洗degree

如果用醫管局薪級表比,RN 比其他專業係人工低,但APN 好易升。

我個度係APN無位上
仲有我個間醫院行total patient care,屎尿痰全部case nurse自己做番,PCA只係協助下

男爵府

hhmum 發表於 19-1-22 11:18
最近我老爺係醫院走左,你們話護士有專業資格我對此有保留,因為果日我問護士62最新情況因為我見佢血壓156 ...

我明白你感受
有時唔係護士唔想做好d,但手就得一對面對無限既工作,真係有心無力

男爵府

ccli629 發表於 19-1-22 12:17
唔好話護士係外勞, 而家有清潔助理都係講唔純正普通話的大媽.
試過家人差不多瀰留之際, 嗰個清潔助理走過嚟 ...

有d清潔工友,助理唔出字幕根本聽唔到佢講咩
叫佢送嘢去第二個部門,佢地連繁體字都唔識睇
本身已經忙,仲要side時間同佢地溝通

首頁

尾頁

跳至