夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

要老公愛自己可以:

- 不用經常打去問佢做緊乜, 但可以send D 妳同小朋友的開心嘅生活相比佢+幾句關心問候 by sms 或 email比佢.

- 與小朋友寫底所有生活嘅開心事, 等老公返屋企時一起同佢分享.

- 問老公工作上的問題,專心聽他說的並給他鼓勵/讚美或帶出他對整個家作出的付出.

- 鬧到火紅火綠時行開待冷靜後跟他說對不起自己語氣太過火.

- 不要在小朋友面前爭辯怎樣教小朋友.

- 裝扮自己,有時一個新髮型/型象會給老公意外驚喜.

還有好多講唔哂! 最重要係表達到自己錫佢,而唔係管佢.

子爵府

妳打去佢唔想打番比妳係因為佢唔想,就算妳打到比佢,佢只會覺得厭煩!

10個男人有9個都鐘意自己老婆讚他能幹和支持他,但妳咁樣打比佢好似唔係好顧及佢工作需要.

不如同佢坐底傾下,把妳的憂慮告訴他,妳也需要學去理解他下的感受! 乜野係大家嘅bottom line, 然後大家set定一些協議會唔會有幫助呢?!

我唔知對你哋黎講work唔work out,但我覚得如果大家都真惜個家嘅話,最重要係相方都要努力去學多溝通多體諒...

子爵府

太直接+成日問會好煩! 依加咁嘅關係唔好再問呢D啦!

當佢係朋友咁,Good timing, good mood嘅時候咪當好奇問下佢夜總會係點架,比佢覺得你只係好奇,唔係check佢,佢唔講就算(妳嘅朋友唔想講嘅野,妳都迫唔到加麻!係咪?!)

佢肯講嘅,咁妳咪裝到好似大開眼界囉 !

首頁

尾頁

跳至