母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近泵奶變少了~ 由最初一天可泵10安, 現在只有5,6安~
有什麼可以增奶量的湯水 or 方法呢??

大宅

原文章由 小豬莉 於 08-7-24 22:37 發表
亞b夠唔夠食先??
&呢個...page有好多法寶架..
係個topic 最上..你可以參考下..
而我就會用...通草..都ok架...

我呢兩日都有飲通草煲奶, 希望會多番d奶啦~
你用通草係咪都係煲奶? 定係煲其他野呀??

大宅

原文章由 LHLMother 於 08-7-24 22:37 發表
你用緊係咪手泵呀?
我由用手泵轉咗用電泵後有好轉.
無論用詳泵, 記住泵完後用手"節"清個乳房, 等個腦知道要多些奶. 我最後用手"節"都可有1-1.5安士, 千祈唔好睇少.

湯水 : 木瓜 + 花生 + 魚(可選疏鑼魚/大魚尾)
平 ...

我用電泵架~
我唔係好識用手"節"呀, 我試過會整到手指濕哂, 但係滴唔到落奶樽, 有冇咩技巧可以教下我呀??

大宅

原文章由 ChicChi 於 08-7-29 10:56 發表
我生咗3個幾星期... 個女唔肯埋身啜...所以我pump比佢食...而家每日只pump得200ml...係咪好小呀? 只係用pump, 係咪會越來越少奶ga? ... 有咩方法可以多d奶呀?

我覺得如果可以既, 都係埋身餵好d, 如果佢唔係啜, 試下去健康院時問下d姑娘丫, 個時我都有叫姑娘教下我餵架, 佢地好好人架~

大宅

原文章由 NickBB 於 08-7-29 14:48 發表
我都係差不多全泵型,初初都係每日得200 – 300ml咋,但係只要不停密密泵,您會睇到奶量慢慢升,二個月後就好穩定架!其實我中間都有d日子奶量少d架,不過唔洗灰心,只要繼續密密泵,又會慢慢升番.
不過您有無check過您有無乳塞呀? ...

我想問下點樣check呀??

大宅

原文章由 NickBB 於 08-7-29 16:37 發表
摸下個乳房有無一粒粒/一舊舊.

咁可能有少少塞呀~ 點算好??

大宅

連續飲左2日通草奶, 都好似冇乜進展咁~ 好唔開心呀~
已經日日飲奶, 又飲豆漿, 仲有隔日飲魚湯, 都唔知點先可以增上去~

大宅

原文章由 squirrelc 於 08-7-30 15:32 發表
我都係呀~ 我餵左bb11個月後, 奶量開始跌, 跟住黎左m... 之後都keep住餵同pump (跟之前嘅schedule相若, 因為要返工, 不能餵/pump密d), 個多月後, 奶量仍然無辦法回復之前嘅水平... 而家早晚勉強都夠bb食, 不過佢應 ...

我餵左7個幾月咋就咁.... 係咪好快會黎番m架??
我都係要返工, 唔知會唔會關工作壓力事呢~

[ 本文章最後由 celerydream 於 08-8-5 15:31 編輯 ]

大宅

原文章由 JessieToys 於 08-8-5 17:46 發表
我覺得自己都幾冇用, 見到自己少奶o左淨係識得唔開心... 都唔知點做, 我諗我都要努力d, 希望可以多奶番到之前o既水平...

等我下次泵開始泵完之後空泵5min, 叫公公煲魚湯, 定時半夜起身泵, 番到屋企快快手手搞掂d野 ...

我地一齊加油丫~

大宅

聽講話飲黑豆茶會多奶d, 個日去citysuper買, 點知賣哂, 唔知係咪真係咁神奇呢~

大宅

有冇人知麥係咪會回奶架??

大宅

原文章由 dormom 於 08-8-11 18:59 發表

可以看看:
http://www.howmama.com.tw/b28/~-t456/

唔該哂呀~ 好有用~

大宅

原文章由 JessieToys 於 08-8-7 15:07 發表

yes, 一齊努力... 我由今天開始, 還原基本步, 三個鐘泵一次, 不過我在公司一定要徒手唧, 因為我都只係扮晒去 toilet 咁去泵一泵, 唧到我手都攰, 當然都唔唧得清啦... 不過希望加埋o係屋企果陣泵得清d可以令奶量回升 ...

最近情況都係咁上下, 開始每次都有用手唧, 點知唧清未呀?

大宅

原文章由 JQNat 於 08-9-4 16:56 發表
m~ just drink milk or soymilk is not enought to get more milk ka, I have good choice for them. e-mail for me la,
[email protected]

有咩方法呀? Pls pm me~ thx~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊