興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 大家最近在看什麼書?分享下!

我最近完成左... 誰動了我的奶酪, 昨天看完赤川次郎既三色貓犯罪學講座, 衣家開始/繼續以下:

1. 妙手媽咪 - 2歲寶寶
2. 一分鐘的你自己
3. how to teach your baby to read
4. 上帝的指紋 (上) (haohao, 我見到但忍手冇買, 去借左本書啦, 不過唔係漫畫wor 你 ark 我:-x )

小米米, 我只看過劉亦婷個本一部份, 劉媽媽係參考carl weter 既教法, 所以我先睇carl weter個本. 我覺得比parents一個對幼兒及小孩教育的啟發, 並不能搬字過紙, 但ideas好original, 值得參閱.

另外, 劉媽媽亦看了一日本小提琴家 鈴本鎮一 之教育理念, 亦可參考.

我真係好開心. :-P

大宅

Thank you, nnfonder, 真慚愧, 我仲錯怪haohao tim. :-P
鎖你呀, haohao.

nnfonder, 可否簡單介紹下你呢本書: the history of time. 個名好吸引我. tks again.

大宅

tks. 聽到都覺得好正wor. 我會add呢本書入我既reading list.

大宅

Blythemia,

看你既留言, 使我回想當年見工面試時候, 竟被問及張學良事件, 當年電視上剛播過張學良在台的訪問, 我才僥倖過關. 現在記憶尤新. 此時,有些感動.

大宅

Blythemia,

唔係呀, 只係見工其中一個老板鍾意中史, 佢真係有心想考人, 突然轉channel提及張學良既將軍本色, 不肯透露當年往事云云. 奇景!!!

大宅

熙媽媽,

我最近都看到有關桑貝的介紹, 遲些看完手上的書籍, 亦會試找找桑貝的繒本. 多謝你的介紹. 如果'非典'告一段落, 希望能北上一趟. :-P

大宅

pretty jac,

i am not so sure if the site is 100% secured/ protecting our personal info. i see there is a VeriSign logo right there!

i'd placed order once and forgot if there's a lock or a "https" showed. i understand and thank for your advice. (u know, you talked the same as my another half )

大宅

近期除看了一些實用的育兒書籍, 消閒的科幻小說之外, 係時候又要format自己個腦, 現在睇緊杏林子既 <現代寓言 - 寫給成人的童話>.

前陣子在圖書館借來余秋雨 <千年一嘆>, 看了數十頁, 給別人預訂了我的書. 好無奈 :-(

大宅

米米,
yeah yeah! 話之你 好易入口, 最0岩坐長途車睇, 等自己唔好瞓覺.:-P
張系國 既星雲組曲n年前中學老師介紹睇, e家本書都唔知去左邊樹, 番娘家問下阿媽再睇過. 多謝提醒.
本書我決定下次反大陸---------買. huumm :-x 仲未庆完. :-x

你大住個肚又就快生, 唔好再四維走, 小米米會好攰架. 乖啦.

大宅

chanchan,

我計過la, 我睇書睇得慢, 唔甘心比d罰款. 寧願返大陸買個痛快, 一洩我心頭之憤, 平衡下心理.

想問下本 fish 係講咩架?? 唔該. :-P

大宅

chanchan,
我亦是到書城買, 人生路不熟. 8折/大量有5-6折真的好抵!! 我亦曾聽聞一位舊同事說過她的朋友提及廣州一些地方賣書比書城便宜. 但不太熟絡, 不便'乘勝追擊'.

看來, fish 蠻實用, 逆境求生, 還要活得樂在其中, 有機會亦要去找找.

現在我的書單真是很長.

大宅

Ms.ChanChan 寫道:
mau,

"fish"是一個很短的小故事,講女主角被調到一個士氣低落,全公司人人敬而遠之的部門。 女主角無意中去到一個魚市場,看到那些魚販朝氣蓬勃,寓工作於娛樂,和客人打成一片。 女主角就借助魚市場的運作方式去推動自己的部門.....

chanchan & 米米媽 ,
我都睇左"fish"啦. 上次係廣州三聯見到買回來看, 仲買左一本續集: fish tales 魚的故事. 只有中文書. 看完"fish"後, 感覺其實自己就活在fish market 中, 當然老闆並無刻意造就這樣的工作環境, 只因為他懶! 無為但又自得其樂.

我喜歡書中傳遞的訊息, 很積極. 多謝chanchan既介紹.

大宅

chanchan & 米米

fish! tales 唔再圍繞mary公司寫, 而是用真實的故事展現如何在現實的工作環境實踐fish既原理 & boost morale, 從工作中既快樂方法運用在家庭中. 公司實例: sprint 電話公司, toyota.....

大宅

mrs_tom,
請click - Eric Carle -

剛買來本地飛機師的書 --- 翹首振翅 - 香港機師手記.
睇緊: 日本名店名人麵包秘方.

大宅

Blythemia,
嘻嘻, 係呀, 我好鍾意食麵包架, 做正餐仲飽肚過食飯. 本書好精美, 見到真係好有衝動. 特別係pudding posted 出黎個walnut 包, 自己可以做到真係好有成功感.
至於, parenting an only child, 我係想緊lee個問題! 要多d 兩面意見. 我會遲d 借本番黎睇下. :-P

大宅

米米,
最近亦是看周慧敏的< 我的貓兒子 - 周慧豹>, 很少買書, 因為是周慧敏, 更因為是做善事.
vivian 文筆流暢, 文字簡潔, 感情真摰, 要看的就是那份真實的愛貓之情. 從人貓之間相處之道, 亦窺探vivian 與倪先生鮮為人知的生活點滴.
我看書很慢, 多數在公車上看, 書中情節常有共嗚, 又常令我動容. 為了控制自己車上的眼淚, 不得收起不看. 現在看到 第14章. 二貓還未加入. :-P

首頁

尾頁

跳至