跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡都8月開學讀N班, 到現時為止我都覺得呢間學校OK啦, 註冊果日去到d老師嬸嬸都幾nice幾有禮貌, 我囡件外套都大左d, 去到學校換都即刻有得換番件細size

學費仲未比, 我諗住第一日番學時帶埋張支票去~

公爵府

原帖由 linglingng 於 09-8-7 11:58 發表
唔知有冇返N1 上午班 B 班的呢?

你係邊位同學仔

公爵府

原帖由 linglingng 於 09-8-7 12:19 發表
係喎你小朋友讀上午班的係咪都係 B 班呀?

係呀~ 我個係囡囡, 你呢?
點解住順利村入到黎將軍澳讀?都好遠.

公爵府

原帖由 linglingng 於 09-8-7 14:43 發表
我住將中的. 我99揍, 佢住順利村的. 都5知點算好.
咁我地咪同班同學囉. 呀囡叫姵言. 你個囡叫咩名? 我地下次可以相認呀!!

我pm左你

公爵府

原帖由 keith_candy 於 09-8-7 15:05 發表
我個仔讀下午班, 尋日開始自己上堂冇得陪, 夜晚返到屋企檢查書包, 發現一套自己帶0既衫褲同兩條手巾仔唔見左, 最離譜係有一件人地0既校服冷衫, 上面寫住個"呂"字! 今日屋企人送佢返學時問miss, miss話佢地每個小朋友 ...

咁都幾亂喎, d衫調亂晒! 今晚番去睇下我個囡件褸有無同其他小朋友調亂先, 尋晚我都無拎過出黎睇添
好彩我個囡又冇喊, 我都覺得好奇怪

我湊個囡番學時, 都見到好多小朋友喊, 老師格硬張佢地帶入學校, 好似好慘咁, 到我奶奶湊放學時, 佢都話見到好多小朋友都有喊, 我諗佢地喊足個幾鐘, 希望佢地快d適應啦

公爵府

我地上午班8月份就放10:00

我唔記得總共有幾本書, 但係老師話有本講返學嘅書同認字咭就唔駛帶番學, 其餘的都要帶晒番去呀

公爵府

我個囡呢兩日同佢換校服時都話唔返學, 我同佢講個個小朋友都要返學嫁, 表姐又返學, 爸爸媽媽都要返學, 好彩佢又冇喊又冇好抗拒.

但落到樓下, 見到好多小朋友都返學, 佢就指住人地話哥哥姐姐返學呀, 我地快D返學LA, 跟住仲扯我快D行添, 去到學校門口望都唔望我就跟老師入左去, 今日99湊佢放學仲笑住好開心出黎添, 我都放心D

公爵府

我囡星期六都冇番學個喎, 咁學校會唔派通告通知幾時開生日會嫁

公爵府

今個星期五開生日會啦
大家知唔知著咩衫番去ga? 便服/運動服/校服

公爵府

我想問下你地d小朋友識唔識講係學校老師教左d乜野
日日問阿囡, 佢都淨係話教fing fing手, fing fing 腳, 點點頭..., 呢d應該係做早操
另外見佢派番d油顏色, 佢又油得好求奇
尋晚終於聽到佢自己玩緊時, 細細聲講"Hello! 你好嗎? 我是xxx."

公爵府

原帖由 tototo 於 09-9-16 15:44 發表
請問你地小朋友戒咗片未呢? 我仔仲未戒, 雖然園長話唔緊要, 老師會幫佢戒, 但都有d担心唔知戒唔戒到. 仲有, 返學要帶一隻杯, 係咪一定要普通水杯, 飲管杯唔得呢? ...

我個囡就介左片好耐, 我問佢嬸嬸同佢去完厠所有冇同佢抺vv, 佢話"冇嫁, 學校冇紙紙抺vv同抺手手嫁, d紙紙大人先用得!"我諗係嬸嬸同佢咁講. 我覺得學校應該好快同你個仔介到片, 佢地會有辦法的

另外, 我陪個囡返學果頭3日, 見到有小朋友帶飲管杯返去, 食茶點時比老師話下次要帶普通水杯, 因為飲管杯佢地要特登扭開個蓋先倒到水入去覺得麻煩

公爵府

原帖由 keith_candy 於 09-9-18 10:22 發表
上星期五舉行左生日會, 不過學校送左一大袋垃圾零食俾d小朋友! 請問你地有冇俾d零食小朋友食呀? 定係你地大人自己食晒呢?? 仲有, 知唔知0個日有咩野遊戲玩, 有咩野食呀? 我個仔未識講俾我知~ ...

自從上星期五去完呢個流感party, 我個囡就病左差唔多成個星期, 呢個星期都無返學呀 .

果日去完生日會返黎好開心, 話老師讚佢著得好靓喎(唔知真唔真), 又話有食蛋糕, 其他就冇提起啦, 果d零食我唔會比佢食, 因不嬲我好少比佢食呢d, 收起左, 我會同c6食晒佢

公爵府

原帖由 whywhite22 於 09-9-18 11:33 發表
我女響學校去廁所一向都有用紙巾抹PATPAT,N班時是姐姐幫佢抹,K1就自己抹,響屋企佢都堅持自己抹,學校廁所有紙比佢地用.
我女依家都是用吸管水杯,冇人話過唔得WO. ...

係唔係去大先有紙抺, 去小冇嫁
但我係親眼見到老師話家長下次要帶普通水杯, 我諗係佢地會覺得麻煩倒水呱

公爵府

原帖由 keith_candy 於 09-9-18 12:00 發表

係呀, 呢個真係流感party, 連我一向少病痛0既仔仔呢日放學返到屋企都lai左野, 流左兩日鼻水同打乞嚏呀!

d零食都係我兩個食晒, hehe!

唉~ 我個囡果日返黎, 黃昏開始發燒, 燒左6日先退燒呀, 好慘

公爵府

原帖由 tototo 於 09-12-18 23:26 發表
今日學校christmas party, 老師同d小朋友出咗去商場度影集體相, 咁啱比我見到, 我又有帶相機, 咪攞出黎同佢地影相, 除咗影亞仔, 都影咗好多其它小朋友, 應該都係N班的, 因為佢地好可愛呀. 唔知呢度有無媽咪想睇呢, ...

唔怪得之我囡話有出街影相, 我以為佢地去左邊添
我都想睇下你影d相有冇我囡份呀, tks~

公爵府

tototo,

我啱啱pm左你呀, 好心急唔知有無呀囡份, hehe~~

公爵府

我都唔去, 只是捐款, 上星期係無派手冊, 今個星期應該無特別活動吧~

公爵府

16號開生日會? 真係唔知喎!?!

公爵府

原帖由 karywan 於 10-4-13 17:29 發表
問清楚了 :
1) 生日會下星期才是,應這星期五手冊會有通知.
2)4月10日是沒有派手冊
3)5月1日只屬活動, 不是正式學校旅行.

哦~ 清楚晒, THANK YOU

公爵府

我想問下你地覺得有學校咩問題要轉校?
我囡之前一排都話唔番學, 不過我覺得小朋友通常都會咁講~

首頁

尾頁

跳至