自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:32 發表
請問, 如果我開一張無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 但劃左 bearer

請問工人拎唔拎到 cash?

我之前開比佢果張係無劃線既支票...

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 無劃左 bearer

佢當然拎到 cash ...

啱啱問左a/c,

1) 寫左工人個名
2) 無劃線
3) 但劃左 bearer

一定要工人本人先拎到 cash

公爵府

仲有, 劃左線嘅支票, 一定要經銀行過帳先可以攞到錢, 係攞唔到cash, 如果你工人係中銀無戶口, 就即係攞唔到cash, 要入番佢自己銀行帳戶, 第二日先攞到錢~

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 10:54 發表
okok, 不如我講清楚d~

我果張 cheque 係無劃線既支票黎既~

1) 寫左工人個名

2) 無劃線

3) 但劃左 bearer (支票人) - 我想劃左 bearer , 因為如果唔劃, 路人甲乙丙都拎到錢~ 到時佢唔見左張票, 就真係搵黎攪喇~ ...

都話得咯, 長氣....

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:00 發表
請清楚d好麻...

一陣開張 cheque 比佢拎唔到 cash... 佢一陣返黎黑面我咁點算

黑面咪整d加料飯餸你嘆吓, 可能你覺得仲好食

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:03 發表
係 wo....

中銀出左名麻煩...

佢會唔會要我工人, 去返長沙灣果間分行拎到cash架!!!!

我住西貢 wo!!!!

n年前就要去番支票上嘅地址先攞到cash, 但而家去邊間中銀都攞到架la, 而家佢地d電腦可以睇到開票人嘅簽名

唔講唔記得, 你個簽名唔好走樣, 如果唔係就真係攞唔到cash, 要入票先得喇~

公爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-21 11:12 發表
請d題外話...

我響公司成日要簽名....一日可能簽成百個名

簽名簽到... 走晒樣, 無辦法簽到似樣....

有一日我去 cancel 渣打 bank 既 a/c... 渣打 bank 既 a/c簽名, 正正係我公司用開個簽名... 果次真係大碌....我 ...

我老闆成日簽支票簽到走晒樣, 佢又係開中銀票出糧, 攪到我地成日轉唔到帳, 局住入票等多日先用到d錢mouth:

首頁

尾頁

跳至