論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人將於年尾生BB,會請工人,但又担心工人不能獨力照顧初生BB.

請問:如果要求她日間帶BB往外婆家中湊,她有權拒絕嗎?

P.S.外婆的住所,我是業主.

另外,各媽咪可否給意見,我應先考慮菲牖or印慵呢?

洋房

Cyntoby,
Thankyou very much for your advise.

akycheung,
This is exactly what I worry about. I always think that bun is more troublesome than indo maid.

roxyyip,
My mom is living at the same housing estate with me, just two blocks next and less than five mins walk. The problem is, my mom prefer the baby stay at her house rather than she coming to my house ar mar :(

洋房

cat_house,

多謝你嘅suggestion,我都無諗住要阿maid做婆婆嘅家務嘅,我都知如果佢係我屋企以外發生意外(比水淥親,抹窗跌咗落街,etc),insurance無得陪吖嘛!
不過我都成日諗,咁叫阿maid落樓下停車塲抹主人部車,唔通又係犯法咩!

cyntoby,

咪同你一樣囉,我諗住叫阿maid帶BB去外婆家,行平臺架咋,馬路都唔駛過,咁都好安全掛.衣家我諗諗下都係考慮 indo maid 先喇!

洋房

方 方媽媽,
好多謝你比多啲提示我!
但如果我mami肯去我家就唔駛咁煩啦!:-(

bbrma,
最衰我c6啱啱續咗新租約呀!我夠想兩頭家2合1啦!

焯媽媽,
報99的地址?但個maid係我度瞓嗰喎?得咩?

點算呀..........

洋房

RiceBear,

咁咪我家and外婆家都要provide阿maid瞓覺地方囉?又唔掂喎!

"我都問過agent, 佢話主要係同工人講, 佢主力係照顧bb, 所以bb去到邊, 佢都係幫助bb及洗bb既衫同食具."-------我朋友都係exactly咁講呀!

首頁

尾頁

跳至