家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想用好短時間儲錢, 一仟蚊駛費一個月, 你哋估夠唔夠呢?

大宅

原帖由 c-wong 於 09-3-3 15:12 發表
hehe, if u don't buy stock, u can save $ quickly ga la.

it depends on where u are working and the transportation cost is. lunch can be as expensive as $1xx in Central. but if u work in factory area, ...

咪就係囉,成日身痕,未計隻#1398坐艇, 2009年已經輸咗成$5,000, 所以我想迫自己呀, 我要回一回氣先呀, 暫時都唔買住, 有1萬幾仟又想掉落去, 我唔似你哋咁叻, 可以錢搵錢, 我果d好似掉咗落海咁呀

大宅

原帖由 @bear 於 09-3-3 20:27 發表

比我就唔夠喇,建男媽短期儲錢買hsbc定買其他呀?

金盤洗手呀...暫時, 咁輸法唔係辦法, 我要儲多d彈藥先

大宅

原帖由 summichalle 於 09-3-3 16:59 發表
帶飯或麵上班,用公司 microwave oven, 飲公司的 coffee or tea,早上麵包 $5.40, newspaper --$5.00,MTR ---12.00,

afternoon tea---米粉, $3.00

Total : $25.40

你個方法幾好, 我而家都開始緊 , 我今日如果唔係買咗溂口水$32, 我只係用咗$14咋, 唔記得同大家講, 我早餐上我媽咪度食, 我只係午餐啫, 另外返工搭巴士唔駛錢, 希望可以得啦, 最緊要唔好手痕

大宅

原帖由 babyhowie 於 09-3-3 19:19 發表
我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060:waha ...

嘩, 你老公好犀利

大宅

原帖由 @bear 於 09-3-3 21:56 發表

暫時呀!咁打算幾時發炮呀?我依家都輸到坐咗係度,都唔知仲要坐到幾時囉,好慘

就係要儲多d彈藥先, 因為我好多供款係長期架, 反而好少流動資金, 開支真係好大, 要輸的已經輸哂, 無錢呀

大宅

有時買野唔捨得買, 但係輸咗又輸咗去, 早知買野啦, 都叫有件實物呀, 我到月底再話比大家知, 我今個月可唔可以做到一仟蚊駛一個月呀

大宅

原帖由 shirley10521 於 09-3-4 02:13 發表

我同你一樣

1398諗住長持,3.4入,但竟然上個星期可以係$4.x跌返去$3.X,所以係$3.3放咗

139 同 568係高追,雖然係win價位,但win埋都唔夠比手續費。 ...

我仲慘呀, #1398, 我$3.7入呀, 到而家都未放, 我諗住同佢博長命

大宅

原帖由 nioclewn 於 09-3-5 12:56 發表
其實我一個月自己使費都唔使$300.

1) 公司係屋企附近, 行路番工.
2) 好多時冇食早餐, 只係飲杯即沖coffee (即沖coffee 有朋友供應,唔使錢)
只係間中買個早餐食 (約$8-$15)
3) lunch 拎飯番去叮.

放工即番屋企, 唔 ...

$300 一個月? 好犀利呀, 咁你起碼慳到自己比小朋友嘛, 如果自己都駛得多, 條數好咁呀

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-3-10 11:14 發表
我係工業區返工, 想搵嘢買都難, 真係想買杯果汁都無! 周圍啲嘢難食到中午要帶飯! 公司包早餐, 所以基本上每日只係俾車錢咋!

但係一個月都唔可以駛少過1千, 因為有咗b, 忍唔住成日買嘢俾佢! 仲有供基金, 保險, 交租 ...

我一個月的開支都係成萬, 所以就想再慳d, 再儲多d, 其實我都係喺工廠區返工, 落街食飯要行起碼15分鐘, 我今個月好犀利呀, 由上個月28號到今日為止自己用咗3佰幾蚊咋, 希望keep倒啦

大宅

原帖由 vickycheung36 於 09-3-10 17:09 發表
我有個同事她好勁, 一個月用$500. 返工乖巴士, 她每天都食早餐, 是一個蛋糕一杯奶茶(KFC), 下午一定叮飯.冇飯就食公仔. 她兩年沒剪過頭髮, 拿的是環保袋. 但她一D都唔辛苦. 仲樂在其中, 每一個月就是以用500元為目標 ...

你同事好犀利, 我目標一個月駛1仟都好辛苦呀, 唔係唔得既, 不過可能會一次過用番哂啫, 因為拉得太行喇

大宅

原帖由 OT 於 09-3-11 16:30 發表
一千蚊一個月, 我一定唔夠用. 車費都要 HKD500- 食飯, 供保險,供樓, 家用, 買衫, 每個月都要萬多, 真係想慳的, 但真係幾難啦 !!!

一仟蚊的意思, 梗係要扣除你的必要開支啦, 我必須開支每月都成萬, 一仟蚊只係計自己駛費咋(即食飯,搭車,消費等)

大宅

但我有時諗, 以前我哋返中學時, 媽咪都係比$20我咋, 我又夠用喎,我暫時都好叻, 1號到而家駛咗$420 咋

大宅

原來一仟蚊真係唔夠架 , 點慳都好, 我諗起碼要二仟蚊

大宅

我其實本身個人唔慳, 成日買衫, 買手袋, 但我而家諗將呢d興趣轉為賺錢 (買股票), 因為而家好抵買, 咁我就自然買少咗野, 留番d錢 買股票

大宅

我如果上星期六唔係去買咗仟二蚊衫(碌卡), 我到目前為止只用咗$1600左右, 我下個月唔可以再買喇

大宅

原帖由 靚太太 於 09-4-27 11:23 發表
我覺得要省錢最好辨法就係................唔出街,唔出街真係洗小好多錢架!!

正常係, 不過頭先去一去超市又駛咗$100

首頁

尾頁

跳至