跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎既媽咪, 如果屋企冇任何人幫手, 自己湊, 你地有冇請工人呢 ? 定係一個星期搵"鐘點" 黎幫下手呢 ??

別墅

原文章由 fionlihf 於 07-11-8 16:13 發表
我想請菲傭!有無好介紹,因為請鐘點好貴。

我想請印傭多d 喎~ 好似冇咁精~!

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-8 17:12 發表
我請印傭, 下個月到

我想問你請果個印印, 係已經o係hk, 定未黎過hk ?
申請佢地黎要幾耐 ? 我仲未開始攪係咪好遲呢 ??

別墅

我個agent 終於比左幾個人我揀la
而家 2選1, 1個後生--27 yrs 未婚,
另一個老d-----37 yrs 結左婚, 2個小朋友, 12 & 17 yrs.

老公話老d 好d, 定性d , 太young 怕佢唔知邊度學壞.
你地點睇 ?

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-13 14:45 發表
兩個之前有冇湊過nb bb 27歲唔young啦, 係驚佢係香港識男朋友傘, 37歲果個.. 如果呢兩年佢都有湊開bb都okay. 因為印尼人都會懶d, 我請果個都33歲嫁

我都想請個大約 30 yrs , 結左婚, 而家又係2 選 1... 苦惱中.

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-13 16:59 發表
再問吓agent仲有冇貨, 有時agent會俾貨尾你, 如果佢話冇, 你問佢下批幾時到, 再唔係去第二間問, 又唔洗俾錢

我搵左四間la< 佢地都話識湊newborn 好搶手~!!!
d 印印又揀工作! 所以local 難搵d!

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-14 10:56 發表
係架, 個個請人湊仔, 我都係驚有變卦先要工人早d到, 萬一佢思鄉都有時間俾我準備嘛. 我果個都係buy我每星期俾佢放假咋, 有人一早book咗佢嫁, 佢想放假多d唔要錢, 咪俾我搶到囉.
但你要決定囉喎....二選一的話, 我要 ...

第二個agent 有個32 yrs, 又有2個小朋友, 所以決定揀呢個, 我想問你也有冇壓佢價 ???

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-14 12:18 發表
壓佢價? agent費定....?

我初時唔知有"最低工資" 以為可以講價

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-15 17:54 發表
我係一月既媽媽...我都係今日confirm個工人. 不過, 個工人要係印尼過來, 最快到要1月到先到...如果我真係早生都唔知點算...我就冇講價, 因為搵agent. 其實最怕個工人對阿b唔好, 就算佢地有照顧初生經驗, 都怕佢地會 ...

係呀, 我係第一次請工人jar! d 朋友話最好set 左d time table 比個工人, 唔好等佢自由發揮喎~!!! 因為d 印印通常蠢d !

別墅

原文章由 pinky08 於 07-11-17 01:24 發表
我地8月尾開始請, 話想12月到, 今日收到入境處信啦﹗好野﹗
不過, 我地的2人世界就快正式結束了。

要申請咁耐 ?! 我個agent 同我講2個月就得架la 喎~~
btw.. 你張相好正呀~~!

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-17 18:40 發表
我都係兩個月ok....1月左右到. 不過, 真係唔習慣多一個唔識既人一齊住...

為左有多個人照顧bb, 都冇辦法la!!
大家有冇諗定個 time table 比個印印 呢 ?

別墅

原文章由 tsuisuiping 於 07-11-19 14:44 發表
我就2月8日預產期...8月請定印庸叫佢11到到...我柯個21歲...佢未結婚但佢地講佢係讀護士課程...係印尼照顧過初生BB至1歲....
11月17日到左....星期6.日教左佢做基本日常清楚....好彩我媽咪識講印尼話...我講一次我阿 ...

咁你可唔可以share 下個time table 呀?! 我都準備set 比佢!!! 都知印印比較蠢d!

別墅

比我搵倒個~~ yeah!

http://www.hkemployergb.net/new_page_7.htm

別墅

原文章由 jac123 於 07-11-27 14:38 發表
多謝Cottonvan個timetable, 好有用呀!

我都係第一次請工人, 先兩日confirm左, 但要二月先來, 我預產期係二月五日, 希望可以早d批啦!(已交醫生的預產期信比agent交上
Immigration Dept)

其實又要迎接個BB出生, 又有 ...

u're welcome la! 我都係第一次請工人, 所以特別緊張. 但係你咁早已經交左 e生預產期信?? 屎la, 我仲未收到通知..我1月尾預產期~

首頁

尾頁

跳至