嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔由出世到而家4個月大都係食森永, 大便1-2日一次, 都OK軟身, 出世都有2.92KGS, 只是細碼B, 但到而家都只係得5.28KGS, 好輕:-( , 但身體都算幾健康, 只係好細粒, 上次去健康院比姑娘問係唔係唔足月, 今次去姑娘又係咁問......都唔知點好, 係唔係應該同佢試下轉過第二隻奶粉呢?? 但我都係想佢食返日本奶粉, 轉邊隻好呢, 但佢唔係日日有大便, 聽人講食森永大便己經係好好架啦, 但佢都唔係日日有, 究竟邊隻大便都OK呢, 和光堂, 日本雪印, 明治......?? 請各位媽咪比下意見, TKS.......

別墅

我個仔由12月頭開始到而家食得都唔算好少, 都食到有6-7oz, 不過有時都唔得, 只係會食4-5oz, 不過唔係成日食得咁少, 多數都食到6oz既, 每日食5-6餐, 但就係唔重, 糊仔健康院個D姑娘又話唔好食住, 要等佢6個月先比佢食......?-( 但聽人講s26去便便唔係咁好, 所以唔敢同佢轉, 個B3個月到個時都有問過e生, 但醫生話佢係細碼B即, 都OK, 精靈活潑就得啦喎, 所以無同佢轉, 但而家4個月啦, 佢又食得唔算少, 但都係唔重, 我老公有個朋友, 佢個仔細我個個3日, 人地仲要係唔足月架, 頭一個月己經重個我個B啦, 而家人地都係食4-4.5oz咋, 但都重成3-4磅, 佢係食明治既, 所以我就諗駛唔駛同佢轉食第二隻奶粉囉.......

別墅

好多BK媽咪都係咁講, 無病無痛咁由得佢, 但你見到佢咁輕........好難唔擔心囉....最怕佢唔夠營養, 會影響佢發育:-(

別墅

回覆 #18 bobo1314 的文章

我個仔都活潑呀, 4個月人仔好鐘意企係我大脾度, 就笑得好開心, 我屋企人又叫我唔好同佢轉住, 不如睇下佢食左糊仔會唔會好D, 但健康院個D姑娘又話叫我6個月先比糊仔佢食, 都唔知點.......?-(

別墅

原文章由 joyz00 於 07-12-31 10:55 PM 發表
我個B都係4個月...一直吃森永的
出世 2.9...現在 6.5...d便便都 ok
姑娘話佢好吸收

其實你是點開奶架?
如果d奶沖得太熱會影響營養

我唔係用熱水開奶架, 之前就係用暖水開既, 但發覺溶得唔係咁好, 特別係出街放係奶粉格個D仲難溶, 後尾人地教先用凍水開會溶得好D, 咁所以而家都係用左凍水開左先, 再加熱水囉, 所以應該唔會因為太熱無晒營養掛

首頁

尾頁

跳至