自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 14:47 發表
等公屋..要等幾年...日日等到頸都長埋..又要擔心派去邊...仲要邊挨貴租租私樓...
公屋..自己冇權選擇..住邊個邨..幾多樓..幾多室..咩景觀... 鬼叫窮啊..咪冇選擇囉

講真,政府set到個申請公屋個入息限額有幾低大家知 ...

無人話唔俾生, 但有網民講入住得公屋都係低收入一群(at least 一開始時係), 咁既然低收入, 係唔係真係應該考慮唔好生咁多呢? 生多左又憑咩本事養?

侯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:07 發表

其實住公屋既人..好多都有交稅 但唔代表佢地有能力買樓...我地2公婆都有交萬多元...我2伯每年交2萬多..另外仲有其他稅項..大家各自交萬多元..雖然唔係多...但我地都只係住緊公屋.... 我每年既 ...

2公婆都有交萬多元, 即是一年收入over hk$200k, 每月收入over$16666.66, 還未計已供mpf or deduction 利害利害

侯爵府

原帖由 cubixluk 於 09-6-9 15:12 發表
真係唔明, 點解 d 有 $ 人要歧視 d 只係住公屋, 揾唔到 $ 買樓既人

請唔好玩分化

侯爵府

原帖由 123!@# 於 09-6-9 15:18 發表

我想講, 我1家4口, 都係住3xx尺既私人樓.

一張"碌架床", 大嘅瞓上面, 細嘅瞓下面, 再唔係瞓廳, 早期住公屋環境更差都係咁住, 家下d人真巴閉!

侯爵府

原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 15:22 發表

我覺得通常話呢樣唔夠,果樣唔夠厭三厭四果d人都係好食懶飛綜援一族或大陸新移民居多 .土生土長公屋長大o既香港人好多都係勤勤力力,好少會o甘唔知足o既.綜援一族同新移民都係住公屋,佢地o ...

我真係好想班要求多多(係多多, 真係唔夠的唔算)嘅人睇下住"徙置區"時d樓高5呎半嘅"覆式單位"係點!

侯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:24 發表

自己生自己養係有咩問題??
...

真係自己生自己養, 唔靠政府, 當然係問題啦!

侯爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 15:28 發表

你黎住下我地D公屋..就知到我地都唔係咁好受..
我對面個傻婆..垃圾婆.就係我要住平價屋要面對既問題之一!!!

我生左後,我都唔想住公屋..想比個好D既地方小朋友成長..
奈可,我地2公婆揾得雞碎咁多..買私樓...真係未 ...

年賺$20萬還未計mpf同其他稅務寬減, 每月只交2/3千蚊租都叫"雞碎咁多", 咁其他人咪唔死冇用?

侯爵府

有人由唔明講乜到明, 但有人由頭到尾都喺度挑撥離間!

侯爵府

原帖由 patpat234 於 09-6-10 01:34 發表
唔好講到申請公屋,綜綬好容易申請....

唔明點解,社署同房署對香港人申請好似特苛刻,相反D大陸人就....

土生土長香港人,曾幾何時都叫唔多唔小對香港點都都有DD供獻掛,如果香港人唔為自己爭取福利,呢D福利只會去晒班 ...

放心, 大把人認同你依句講法!

侯爵府

原帖由 tszfungkaka 於 09-6-10 01:36 發表
d 車唔一定係住屋村o個d人架.....反而大多係附近住私樓既人!

by the way, 我公屋聽日去簽約,我一家3口只有我老公一個人做野,我mm先睇洗完咁多頁,好老實,如果要我揀第日俾我個仔讀書定買樓,我一定揀俾佢讀書,但如果有一日 ...

要儲到筆錢讀書唔難, 但要儲到筆錢俾3成首期供樓大把人用十年時間都做唔到! 住公屋唔係一定要一世窮先得, 我諗依個都唔係公屋原意, 讓公屋居民可以做到積穀防饑, 脫離貧窮, 才為公屋目的! 知識可以改變命運, 無人唔俾你個仔讀書, 放心!

侯爵府

原帖由 tszfungkaka 於 09-6-10 03:04 發表
我想問下,如果我o個d錢,let say only 20萬,去邊到買樓好? 我可以將全副新家俾個仔讀書,希望佢將來學有所成唔洗住公屋,but 我唔會將成副身家"羅"去做首期,我明你講o個條數,咁你要唔要我地住公屋既一係唔准"草"錢,"草"到錢一定 ...

i support you this one!

首頁

尾頁

跳至