烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝起身見個包, 發到超大就知奶左野....

果然早10分鐘收爐, 一收爐即變凹頭包, 水太多.....

其實, 昨晚已知有問題, 報一報個成分先:

高筋粉: 380g (嘉禾牌黃僑)
蛋: 一隻 (約60g)
糖: 20g
鹽: 6g
牛油: 20g (5g 爆洋蔥)
水: 160 ml
奶粉: 20g
洋蔥: 半個 (124g....48g 冇爆, 其餘用牛油+少少黑椒爆至微焦色, 得番36g)
酵母(IDY): 4 g

用 Mode 2 法包模式, 重量700g, 燒色: 淺色

落完晒材料開機搞15 min, 先至發覺原來自己計漏左爆左洋蔥的水份....而且, 48g洋蔥計40ml水, 也可能計得太少....

大宅

總之, 搞緊粉時目測, 都已好明顯見到水多, 但自己又不太肯定, 所以冇加到粉.....

今朝出爐即縮水, 切開時, 又唔係太差, 冇上次整生果包時咁濕, 感覺上只是比之前的包濕左少少, 個包仍然很鬆軟, 洋蔥味好香濃, 只是, 見到d lone lone好唔平均, 有大有細咁....

大宅

acomcom88 發表於 14-3-21 08:32
22kg,$231.00有D貴喎,呢個價,我情願買日本昭和粉,25KG $260.00,不過佢送貨要加$60.00,相對又貴左 ...

$10.5/kg, 以大量買其實唔平....不過, 今日睇隻粉的表現, 又幾好喎....

我是從買米的經驗去推敲的....

以前我是食金象米, 後來有朋友做金X米業, 佢話金象米是用次一等的米碌做.....佢自己是食金鳳的....於是我便轉了金鳳....發覺分別除味道及口感外, 金象米對水的要求好高, 比多些了水會好爛, 比少左會好硬....但金鳳, 你比多些少水, 仍保持到不爛....

所以推番落麵粉度, 如隻粉靚, 落多左水都唔會太濕及太"爛", 唔知咁理解是否正確....

大宅

唔記得左, 用手機個sound meter程式去測下幾多分貝....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-21 10:52
請問一下, 現在跟機的說明書是否沒有詳細寫低每一 program 的每個步驟的操作時間 ??

你是否因為不知道時 ...
說明書只有整個程序加埋的時間, 沒有分段時間....因書明書講明新手最好用法包或麥包程序去整包, 話會發得足夠d, 所以我就跟足書明書咁做....點知, 原來會發過左籠...
忙左成個星期, 今日先的起心肝去買番個新鉆板....

大宅

bobo_kafung 發表於 14-3-22 13:43
一直想買p記,但老公驚我3分鐘熱度, 成日都話淘寶平平地玩下,見你做出來都唔錯wo,有d信心...不過d聲好似好大 ...
成功率比想像中高....可能是我每次做包都是用電子磅量材料, 做乾包(即除了蛋, 沒有水份的材料)基本上冇乜難度....做濕包就要講經驗及多作嘗試....
我未用過其他機, 唔知相對燥音是否高, 今晚會用個sound meter去度下.....日間做包, 我唔會覺得好嘈, 只是預約程式半夜做包, 先會覺得大聲, 次次都會半夜被吵醒....所以, 決定了每次半夜做包, 都會將部機關在廚房, 作為驅趕小強及老鼠(if any?)的工具.....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-22 21:58
呢個我見過淘寶分享度有人用過, 見佢用得唔錯喎 ~

http://forum.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthre ...
睇過那些劣評及中評, 多數是話部機全膠做太單薄及驚唔夠耐用....
但所有程序應是跟足8990的, 咁做出來的質數都不會相差太遠.... 烤焗應只是單管, 但個包筒細, 熱力不均情況應不會太嚴重....

不過, 部機咁平, 用料就一定會差一些, 始終, 一分錢一分貨.....

大宅

屋企還有1/3個洋蔥, 今晚會再安哥一次, 再做洋蔥包....

剛去價X棧買了平價荷蘭鮮奶, 會試下轉用鮮奶去做包, 看看效果如何?...

同時, 會轉用自篇程序去做包....

大宅

其實, 整洋蔥包最高難度, 不是在於計算水份用量, 而是.....抵受碎切洋蔥時唔會流淚....

前晚切左兩野, 已經完全頂唔順....結果要出絕招.....帶泳鏡去切洋蔥....

Q4  好funny  發表於 14-3-22 22:38

大宅

今朝看結果.....又是十分失望, 效果仲差過前一個....即個包仲凹得緊要, 還有更多大孔....

檢討結果, 又是犯了同一錯誤....自己諗住至少減10ml 水, 所以心目中是用150 ml水, 但今次洋蔥份量多了10g, 爆香的洋蔥又多了些, 結果真係用150ml 鮮奶....即是冇減到水, 反而水量更多.....掛住做包忙得滯, 結果自己又做到short short地, 又計錯數....

自篇程序, 是照Tammy blog較新果個洋蔥包的時間, 總時間是3小時十幾分鐘, 其中烤焗時間是45分鐘, 包皮又太厚....整體時間也是太長....

另外, 用鮮奶又唔知是否發得好過用奶粉, 所以酵母用了4.1g, 也可能太多....

大宅

雖然失敗左, 但只是做型上好樣衰, 及皮比較厚及硬, 整體味道及口感還可以....

今日行山有另一個jm, 她也是自己做包, 用Gemini果部麵包機, 做出黎的包就真是十分差....除包內文理走晒樣外, 中間有唔少地方濕到一pat野, 似唔熟咁.....

佢話, 自己冇用磅去量份量, 只是用番普通量杯, 粉及水的份量, 都好求其地時多時少, 大約一杯度.....加上, 又唔知要酵母同鹽分開, 及不要接觸到水, 求其倒晒落個筒度, 就預教時間去整....

大宅

bobo_kafung 發表於 14-3-22 13:43
一直想買p記,但老公驚我3分鐘熱度, 成日都話淘寶平平地玩下,見你做出來都唔錯wo,有d信心...不過d聲好似好大 ...
昨晚用了手機app "sound meter" 去check個燥音.....將手機放在個蓋面去度....
打開蓋時....check到 74~79db, 平均76db....

關了蓋後....check到 64~69db 平均67db....

大宅

短期內, 應唔會再整洋蔥包....因為, 我發覺, 整包後出現嚴重的後遺症....

就是整晚失眠訓唔著....第一次整, 以為是自己心情緊張, 所以訓唔到.....但第二次整, 仍有同一情況.....平時, 我好少失眠的....

估計, 是切碎洋蔥時, 吸入大量洋蔥的氣味, 令到個人好high, 好似飲左咖啡提神咁, 個人成晚好high, 訓唔著....

大宅

tammy2008 發表於 14-3-22 22:22
又等聽朝出爐呀?? 好咩 ?? 我自己覺得個包出爐都要冷卻起碼半小時先可以切, 如果要番工唔會覺得更加不方便 ...

你要明白, 放工後買完送回家, 已經接近六點, 跟住要忙於煮飯....
試過用煮飯中間空檔去預備材料做包, 要8點前就開機整....不過, 真是好趕, 趕到連煮飯時間都要delay....

如果食完飯先開工整包, 開得機黎都要9點幾, 到整好成半夜十二點幾, 等個包凍+收拾殘局, 要點幾鐘先訓, 第二朝又要6點幾晨早起身番工.....

大宅

LU4EVER 發表於 14-3-24 01:12
樓主D文筆好搞笑
not want to 搞笑, 實說實話者....只想反影真實情況....
Please be reminded....我是認真的....

大宅

今日轉整, 較簡單的包.....綠茶蜂蜜提子包....

高筋粉: 390g (嘉禾牌黃僑)
蛋: 一隻 (約60g)
糖: 20g
鹽: 2g
牛油: 26g (用到最後, 不想切淨少少)
鮮奶: 195 ml
蜂蜜: 約15g提子: 20g
酵母(IDY): 3.86 g

大宅

今晚一放工番屋企, 又要煮飯, 又要預備材料做包.....還要洗埋太平地....

三樣野一齊輪流做, 做到一頭煙.....

趕到7:30pm開機, 用左 mode 1, 英式....現在見到, 好似發得唔夠高, 現在加時中...

大宅

出爐了.....提早了7分鐘, 因唔想個皮太厚....

今次應成功了, 發得好好, 可能是高了一些, 正路唔洗加時, 可能是我自己心急了一些....

現在攤凍緊, 起碼冇凹頭.....要切開後先可以下結論...

tammy2008    發表於 14-3-24 22:41

大宅

交功課....切了包....果然成功了....不過....仍有唔少較大窿, 可能真係加時發過左少少...

試左味, 質感好好, 好鬆軟....但綠茶味較淡, 綠茶粉可能加至20g, 個味會比較濃...蜜糖味有少少, 如加多些蜜糖會更好食....

今次也是用扣起牛油及酵母, 先和麵15 mins, 再落牛油及酵母, 用正常程序去做包....

大宅

今晚又試下玩難度....整芋頭提子包....

前幾日買錯舊唔靚的芋頭, 煲極唔粉唔起糊果種....就算點蒸, 都做唔到蓉...咁唯有出絕招, 加些奶放落攪拌機度打爛佢....

今日的食譜如下:

高筋粉: 400g
蛋: 一隻 (55g)
糖: 40g
鹽: 2g
牛油: 30g
芋泥+鮮奶: 約225g
提子: 30g
酵母(IDY): 4g

標準動作, 先和面15 mins, 再落牛油及酵母, 跟住用mode 1, 英式麵包....
由於芋頭蓉唔知有幾多水, 所以預左唔會整得太好, 只希望唔好太差啦....

首頁

尾頁

跳至