自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

做好自己,盡力影響身邊人,唔好為了濫用嘅人而氣餒,加油!

我十多年前已自携膠盒去街市買餸,試過無數次身旁c9係咁話我麻煩,咪一樣都係膠盒,肉檔老闆買買吓亦好奇問,其實膠盒咪仲貴,當時我答佢d膠盒我分類,洗淨再用,已用了好幾年,到而家都仲用緊,街市相熟檔個個都好好,我換姐姐佢地都話認盒唔認人,見盒就知係我,唔會收貴或比冇咁靚嘅姐姐,所以你都加油,有用的!

翡翠宮

小金名 發表於 17-9-11 12:07
我呢排都開始用膠盒去買餸, 而家得1個盒..想問下你平時會準備幾多個盒去買野? 我想買, 但怕買多/買到size唔 ...

睇吓你平時買咩多,我通常帶3個,500ml/1l/1.2l,細嘅買肉多,大嘅買魚/海鮮,有時買多d肉我都會一齊放大盒,如排骨加瘦肉放一個盒。魚通常叫魚檔切尾,屈一屈會放到入盒,真係大到入唔到,我會斬半,因為入唔到反正都原條蒸唔到,返到屋企都係會切開,亦唔覺原條蒸一定好食d。

birdbird    發表於 17-9-11 19:01

翡翠宮

小金名 發表於 17-9-11 12:33
謝謝分享! 等我參考下買你d 盒size。試左用盒買就返唔到轉頭~ 返屋企就可以用盒開始調味~買多左 ...

同你講多少少

早年買落嘅look n lock因為全都係藍邊同方形,我就全部放生肉,正如你講,返到屋企洗好就直接係盒醃味,入雪櫃都夜晚煮。放已熟嘅,我就偏向膠蓋不銹鋼盒,一套幾個size果d,平時可叠埋收藏,有時炆多餐嘅餸亦可直入冰箱。至於零食(餅乾買大包,小朋友用盒仔帶返學,盡避免獨立包),生果等,係千色店有一隻日本做膠盒,可入冰櫃,佢係粉紅邊,好處係可叠埋,咁姐姐就好清晰,唔會撈亂。

我有3set嘅收藏盒,聽落好似好多,但都全部用了多年,我家係冇保鮮紙架

Ikea唔建議,好易變形亦唔耐用,我學精了。

翡翠宮

小金名 發表於 17-9-11 13:25
我已經用番梘,護髮素戒左~洗頭水仲搵梗好用的番梘取締。
洗潔精留意到有間可以自備樽去買~用完手頭上的 ...

一步一步啦,參考吓做環酵,拖地、洗碗、洗頭水等等全部都可以整到,好簡單。

翡翠宮

tearycow 發表於 17-9-11 14:17
咁你會不會變左要洗多好多?

因為隔夜餸入雪櫃用保鮮盒

唔係日日有隔夜餸架麻,大多都係餐煮餐清,好簡唔中先有一個餸食剩d。而且我貴買平用,套不銹鋼盒係zebra,番熱時係雪櫃攞出直接入鍋蒸番熱。

翡翠宮

小金名 發表於 17-9-11 15:48

我明明就係疑問同氣餒...咁都變左批判... 你講果 ...

樓主你原文點睇都只係借題抒發自己當時嘅感受,唔覺有任何批判成份,回覆果位嘅言詞反令人費解。 唔好唔開心,加油,支持環保嘅大有人在。

翡翠宮

小金名 發表於 17-9-11 17:09
謝謝你。我另外有個問題一直都諗唔到方法~想向你請教。我每日的垃圾就係準備食材時的廚餘/洗完碗的小垃圾. ...

大家討論吓咁啦⋯⋯

你已經做得好好呀,我都會儲起冇用嘅膠袋,由其無可避免嘅包裝袋。厨餘嚟講,果菜嘅我都係用嚟做環酵,所以淨餘嘅餸渣都唔多。

翡翠宮

sumbaby2011 發表於 17-9-11 17:37
每次帶幾多個盒去街市?

我係25樓答左樓主,我通常3個

首頁

尾頁

跳至