自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

天佑我們 發表於 20-7-25 18:54
yes
買一至兩星期量
同少人時段去買

煮足唔買外賣,一家幾口,7~10日都好盡了

希望多點人可以調整習慣,一次買3日應該大多家庭都可以做到,暫且擺脫每日都要買 "新鮮" 餸

翡翠宮

心肝寶貝仔 發表於 20-7-25 20:11
要買幾日餸,都頭痛

買吓買吓就慣,加油
我奉行五色,保存到嘅瓜菜做百搭,每次必買,如 南瓜、紅蘿蔔、洋蔥、粟米、芋頭、椰菜花,有需要可以急凍

每日1或2款葷,搭菜搭瓜,不過我得4個人,會簡單d,人多食飯要煮多幾個餸都係頭痕

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-7-25 21:10
其實一次過買一個星期嘅餸,以前我喺外國讀書都係咁,習慣左就冇乜嘢。不過香港人習慣食新鮮野,屋企嘅雪櫃 ...

其實真係習慣問題,我唔買街市肉,全凍肉一個月買一次,從營養角度而言,分別不大,果菜就買7~10日
廚房係重地,睇樓係以廚房為重點

Astra00    發表於 20-7-31 20:00

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-25 21:47
寒涼⋯中醫嘢我唔識,睇中醫暫時無講。
有時我懶,都會打邊爐或煮烏冬落油麥菜南瓜翠玉瓜咁。
我而家3至4 ...

炆煮嘅餸可以一次過煮大煲,分一半入盒,放涼入冰箱,隔個星期都冇問題

炆牛肋條、芋頭排骨、紅蘿蔔雞腿肉咁,咖哩雜菜係一個好選擇,解凍後番熱,加肉又得唔加又得

minestrone 都可以一次過煮多d,入冰格,番熱時加藜麥、couscous,伴新鮮出爐靚飽

翡翠宮

teresayan07 發表於 20-7-25 21:58
3-4日要延長到1星期.. 難度唔大啦..
再延長到2星期就難..

10日都做到,2星期就…… 需要再調整吓

翡翠宮

bu-b 發表於 20-7-25 23:09
見d人鬧張醫生離地,話張醫生叫人唔好買餸,又唔比人堂食,叫人食風咩

見到呢d言論真係無言,點 ...

香港太方便,好多人無飯,唔煮唔洗,要佢哋突然改變習慣,就搵人嚟鬧,作藉口蓋掩自己嘅不屈不申

翡翠宮

yiu_mimi 發表於 20-7-26 10:59
係喎!一次過炆定d餸放冰格好提議

同埋夏天嚟講,可以整定涼拌小菜,每餐幾件,好似加餸咁,可以整陳醋木耳青瓜素雞、泡菜、凍蕃茄、醋蓮藕、昆布漬青瓜、鹵蛋

午餐淥冷麵,剪一碗紫菜絲,伴鹵蛋、漬青瓜

好多時亦會一次過鹵5~6件牛,3件留雪櫃分幾餐食,2件入密實袋真空放冰櫃,隨時周未解凍後,煮個湯粉麵,最後加牛片輕灼,食得

翡翠宮

yiu_mimi 發表於 20-7-26 20:09
嘩!你好叻諗到又識整咁多嘢食

我整嚟整去都係個幾味咋

大家集思廣益,一齊分享吓
前面位jm都好好,好有心機講食物分類儲存,疫情下,大家互相鼓勵係好事

翡翠宮

bbhappy68 發表於 20-7-26 14:42
我都係買三日已經諗到頭爆,7至10日我真係唔知點買

3日都好好了,因我家習慣全凍肉,唔買街市肉,長年累月下,習慣了

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 20-7-26 21:01
我有去街市買餸
一次過買多啲,找咗啲錢即刻用搓手液消毒
返屋企又搵水沖下啲錢

街市錢不嬲都分開一個布袋仔,老公買左幼銅線,叫我綑住個布袋仔,作用等同銅芯口罩喎

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 20-7-26 21:46

我以前冇咁樣分開的街市錢

我有點強迫症,慣左要分開,入街市一定先買海鮮,盡量唔找,找左就即用嚟買其他野,放入銀包一定係直版,殘嘅放街市錢袋
佢唔厚架,有濾芯都會摸落覺得薄

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-26 21:57

哈哈,我都係。一向去街市嘅錢都係分開嘅。找回的錢搵紙巾包 ...

比個5先……
我係有個專用布袋仔,以往都定期會洗,老公前日買左幼銅線,比我不如綑吓個袋仔,扮銅芯

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-26 21:57

哈哈,我都係。一向去街市嘅錢都係分開嘅。找回的錢搵紙巾包 ...

我哋係咪失散架?……
每次㩒錢我都係直放暗格,因為要返屋企,或上車排番順,先可以放入銀包,仲會分新殘程度,同面額嘅殘dd嘅放前,用先,較殘嘅就放街市錢袋仔

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-26 22:23
我仲有一個強迫症,睇吓又會唔會一樣

我用電子貨幣多,但銀包都一定要有3幾千現金,唔係唔安樂:h ...

yeah.... 3千係minimum
我有個閨密,成日笑我係walking atm

又講一個,執喼,當年出差,911時期,要先過機才可以鎖喼,本身習慣一定有spare,密碼鎖再加鎖仔。過機後,同事發現唔見左佢個鎖仔,我話有,佢先話算,怕我難搵,跟住我拉開我一隻手位(軟喼),伸手入喼直接抽出鎖仔,嚇到佢呆左
我執喼係分compartment 分箱仔袋仔,每樣物件有指定位置

翡翠宮

lalanick 發表於 20-7-26 22:45
我家依家都是食凍肉。

其實從營養角度嚟講,凍肉同新鮮肉真係分別不大,反而蔬果配搭我會較著緊,多菜少肉下,每日奉行五色配搭

首頁

尾頁

跳至