自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

睇數據,唔贊成盲目去谷打第三針,特別係青少年,疫苗重點係防重症,數據顯示2針已能做到,而且青少年發育中,身體健康冇特殊長期病的話,佢哋本身免疫力亦需要建立,成人去年都相隔9個月才接種第三針,但同樣有感染機會,什至接種第三針14天內,理論上保護力最高時,一樣被感染

而家通行証要求青幼6個月內接種第三針,實在難以理解

藍色大門    發表於 22-5-17 14:44
mimi199188    發表於 22-5-17 11:05
tammy_my    發表於 22-5-17 00:51
Belavizio    發表於 22-5-16 18:52
girlbear    發表於 22-5-16 16:18
la_source    發表於 22-5-16 11:34
yeung_ma    發表於 22-5-16 11:27
健康的我    發表於 22-5-16 11:27
darrenfung    發表於 22-5-16 10:48
Mochamiu    發表於 22-5-16 10:36
海綿大哥    發表於 22-5-16 10:11

翡翠宮

MrBeast 發表於 22-5-16 11:25
我覺得如果政府可以比到市民一個遠景, 例如某某%打咗三針就可以和國際大陸開放通關, 相信好多人會願意接受 ...
開放通關同疫苗唔應該扯上關聯,全世界就香港要求打3,4,5針,對入境者未能有同樣要求時,只係監控本土居民,開關外來人口根本唔會跟香港行,硬要求入境者一樣要2針以上,同樣會拖延經濟

至於副作用,2隻疫苗都新,推出時都係未有足夠數擄去引證安全,唔係一句話打科就可免擔心。倒問,既然2針已防重症,感染風險打2針或3針都相約,那第三針目的為何?尤其青少年本身免疫系統亦需建立自身保護力,8個月內打3針真的有其必要,而不會過度抑壓免疫建立?

利申:家中成人都已於1年內打齊3針,青少年2針

翡翠宮

ming1120 發表於 22-5-16 10:52

點解你講到一定要打第三針, 5月30號之後先可以入到 商場 ...
咁係因為你遟遟唔打針,所以未滿6個月相隔期限啫,好多60歳以下,身體健康嘅,舊年早已打左第一第二針

翡翠宮

superkingdom 發表於 22-5-16 11:44
我身邊朋友或長者打完針中左,同無打中左都一樣,中過亦感受過,見正苦迫完二又迫三再迫四後迫五......, ...
正是,好多人已親身經歴左,打2針已足夠防重症,打2針後感染似一般流感,再繼續打落去為乜?當然會有人話感染後遺症,唔可以輕心當流感,但同樣地,不停接種,又真係對身體冇影響?而且亦實證唔少個案係打3針都中,所以點打都係防唔到感染的話,防重症應為主因,即數據上所示嘅2針

翡翠宮

chingnc 發表於 22-5-16 15:00

我從來都無打過流感針,夠免疫力,無發過燒,所以你體弱要 ...

x2,同樣從來冇打過流感針,經常運動、均衡飲食、生活平衡,好多年都冇患過傳染病

翡翠宮

setrea 發表於 22-5-16 21:11
咪係囉,而且而家出現群組嗰啲酒樓群組,大部份都打晒針啦,一樣中招,咁個疫苗通行證基本上其實有咩用意 ...
佢真正做到追蹤作用,實名制同時亦加強罰則的話,作為市民我會樂意繼續,保障社區安全。但現時仍然太多漏洞,一個私房菜群組已經見,唔守規炬大有人在,通行證有名冇實

問題係佢繼續以個通行證去綁順從指引人士,谷第三、四針,但多打針同實在數據冇關聯,仲要所謂磚家,由去年中通過青少年接種,係10個月內,對青少年接種指引改左5,6次,完全令人心寒,真係講就天下無敵。。。

翡翠宮

MrBeast 發表於 22-5-17 08:22
上海隔離政策兩個月內都轉左幾次啦你又唔話大陸嗰啲係所謂磚家
我唔係住上海,亦冇緊貼當地情況,唔會隨意評論,事情唔係求其開口講,亂噏當秘笈

翡翠宮

Choochootrain 發表於 22-5-17 11:27

但自己身體有事,自己都保障唔到自己點去保障其他人 ...

見得多佢回應,經常亂噏當秘笈,可以講到將癌症細胞病變,同傳染病相提並論,根本完全不用理會

首頁

尾頁

跳至