自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ckmammy 發表於 23-6-1 10:12
回覆 Yasmid00 的帖子

國際學校 小三
邊間國際學校會咁樣做英文習作紙?

翡翠宮

ckmammy 發表於 23-6-1 10:26
程度似國際學校小三, 但學校唔會咁樣做工作紙。 不過以前我小朋友喺美國讀嗰陣,成本 vocab 練習係咁既形 ...

長知識,星加坡見過類似,但美國真係估唔到,詞彙同句子配搭如似規限性

翡翠宮

ckmammy 發表於 23-6-1 10:56
嗰本 vocab 練習其實係先睇一篇閱讀理解, 跟住再用 mc 形式選文中既詞語

即係唔係香港國際學校,如是,好奇怪會咁做

翡翠宮

Yasmid00 發表於 23-6-1 16:38
我都唔知係幾年班,補習的老師話要考直資中學的話就要識做。我女Y5國際學校,錯一半!
...

自細讀開IS,mc 題4揀1,又真係唔應該錯一半,校內有冇做類似INCAS 等評估?

翡翠宮

Yasmid00 發表於 23-6-1 17:09
冇評估,佢都每日看fiction書。屋企講中文,學校講英文。估唔到都唔識。
...

習作中嘅句子,格式都一模一樣,而且,P1-2 做好phonetic foundation 後,P3會開始做root words, adj, prefixes, suffixes,拆vowel pattern & juncture

看書係另一回事,但以上所提嘅單字拆解,P5應該係做到,加上4揀1,排除式去做,唔算難,係有幾句可以多於一個解說點

所以,會唔會係阿女知道但唔想轉直資中學,有抗拒,隨便填答案?

翡翠宮

Yasmid00 發表於 23-6-1 20:21
我想俾佢試下考學校的經驗

讀IS,試LS考試經驗?
咁可能你女都係隨意填

翡翠宮

Kai92 發表於 23-6-1 22:55
有答案嗎?

睇睇
attach0/tmp/phptBOjQm

翡翠宮

meex2 發表於 23-6-2 09:54
有冇人可以畀埋答案。Thx :)

睇100樓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊