自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

jcstai 發表於 23-3-31 12:03
JM可否同我分享一下你的行程? 我都計劃緊去大馬自駕遊一星期

可以另外開鋪傾

ilovebb2019    發表於 23-4-4 11:09

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-4 09:21
未呀,九號至出發

自駕記得做好TNG ewallet 同park@

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-6 09:33
Thanks!不過我唔係自駕,係另一位JM問咋。我未有車牌。第日去檳城住至學。
...

見你話由KL 經金馬倫上到檳城,以為你自駕

包車?都好長途跋涉

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-6 17:15
KL 搭coach上金馬倫四個鐘左右。留兩日,玩完搭coach兩個鐘去怡保,留一日至去檳城。
...

習慣揸車,坐大巴上金馬倫,真係冇諗過
玩得開心啲

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 22:49
去馬來西亞自駕的是我 多謝JM提點 但香港的 TNG ewallet 可以用於馬來西亞嗎? 另外 park@ ...

唔係香港Tap and Go,係tollway 用開嘅Touch n Go,而家改左泊車都可以用埋

據我所知,泊街位而家只可以用app,冇得再用泊車票,如果只打算泊商場,就冇問題

你去呢個link睇睇
https://www.touchngo.com.my/consumer/parking/on-street-parking/

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 23:41
多謝JM咁夜都覆我 我真係誤會咗香港的Tap and Go 但我想問下香港人也可以download Touch ...

唔好意思,改制後,我都唔清楚遊客自駕應該點處理,TNG要綁電話同bank card

或者要選擇只泊商場,但而家大多都已轉為e-payment,contactless parking,touch n go card 周圍都會用,而且去到怡保、太平、檳城等地方,街位係方便好多,街位就用jompark 同 park@

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 23:49
剛剛嘗試download Touch n Go ewallet, 但要用馬來西亞電話登記. 我可以到步後在機場買一張旅客用的電話卡, ...

你攞車時問問租車公司,佢哋可能會知如冇當地電話同銀行卡,可以有咩途徑

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-7 00:20
好的好的, 到時或者再問問租車公司. 謝謝!

旅途愉快
怡保、檳城好多美食,太平博物館,十八丁炭窯都值得睇

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-7 00:31
jm 你分享好有閱讀性,

好過樓主個d 9588 內容

多謝你
樓主嘅,係bk帶下歡樂啫

一罐可樂    發表於 23-4-7 00:46

翡翠宮

FeiLong 發表於 23-4-8 23:19
金馬倫不要自駕,路難行,撞損車要賠。
join 團或請司機最安全。

睇嚟好想推鋪喎

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-8 23:47
就算你一直sell 平價, 但你次次share 食物相, 都唔特別亦唔吸引
去旅行只係食d 咁嘅野

去馬來西亞,食日式拉麵、日式咖喱飯,都有其突別之處

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-9 01:09
google 過係有d 好似ok 嘅日式拉麵店, 應該唔似樓主個d 咁" 突別"囉

有各式食肆,但本土美食都多不勝數,每日3餐食各式各類,都唔會輪到去揀選食平價日食

口味,好獨特

分享係好,大家都可以參考,但只集中講平食,馬拉各種風土人情、景點,都冇提及,亦係好獨特嘅“旅遊” 選擇

翡翠宮

FeiLong 發表於 23-4-8 23:19
金馬倫不要自駕,路難行,撞損車要賠。
join 團或請司機最安全。

無論係邊,就算香港,都要小心駕駛,大意撞到人都係要賠

沿途景點,小店人物,自駕先會可以更深感受,未試過嘅好難明白

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-9 13:46
佢唔係馬來西亞人, 甚至可能未去過當地
但又要踩低其他國家, 一味讚到馬來西亞d 普通野做神級
真心唔覺得 ...

應該有去嘅,講食,都係為開話題,但可以做好少少功課,出啲質量好啲嘅食肆

正如其他jm分享,確係好多好野食

一罐可樂    發表於 23-4-9 21:23

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-21 10:07
大馬contactless payment呢方便比香港先進。今次同我去個朋友都考慮返英國退休後,冬天去大馬住幾個月避寒 ...

又未至於比香港先進,仲有頗多進步空間

首頁

尾頁

跳至