懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

cow c9, 唔好咁嬲,依家d後生係咁無礼貌,我係你都会醒佢,佢阿媽唔教咪當幫人教女囉,順便比埋d扮瞓覺既人知,架車有大肚婆,等佢地"好意思"繼續瞓.Anyway, forget it.:;pppp:

子爵府

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
================================
hlbaby2004 2 QEH 23/8 ...
牛c9 2 QEH 21/8 chunyatmama 2 KW 13/8

子爵府

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:09 發表
今日去完qe第一次產檢喇 !!!!
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我 ...

或者你咁諗啦,冇野講好過講d令人驚既野,總之一切正常

子爵府

原帖由 jjtseung 於 09-3-3 14:29 發表

大女係自己改, 細佬都會ㄚ...

me 2

大仔未出世,我同c6已一早諗定仔女个名 到阿仔出世,我地改好个名,99話你地唔駛問吓62架????佢之前2个女孫都冇改,我地點会預佢改呀!佢即刻無野講,到依家,我地都改定bb个名lu 因為我地先係佢dad & mom,佢个名我地話事 我会留返个英文名比佢第日自己改

子爵府

princessash 2 養和 1/8
dku 3 canossa 2/8
venusnjoo 2
仁安
3/8
BB_Duck 1
瑪麗
3/8
ying2 2 canossa 6/8
siukoko2 1
廣華
7/8
wincat 1
養和 8/8
munchbobo 1 仁安 11/8
ganbatei 1 浸會 11/8
jjtseung 2
東區
12/8
silva 2 QEH 12/8
chunyatmama 2 廣華 13/8
Mincola 1 St.Paul 14/8
Ceciy1006 1
威院 15/8
Miio 1 (張智醫生) 法國/廣華 16/8
joyce817 1 QEH 17/8

venushung 1 仁安  17/8

janbibi 1
法國 18/8
bobomami 2 東區 18/8
jelly-pudding 1
法國
19/8
雨晴
B 1 PWH 19/8
sweetcutecat 1
仁安 20/8
lobor 2 浸會 20/8
c9 2 QEH 21/8
hlbaby2004 2 QEH 23/8

aptiva 1 浸會 23/8
BigPig
阿花
2 QEH 24/8
piglet0529 1
仁安
25/8
小熊帽
1 PWH 27/8
ek9718 1 QEH 28/8

de_baby1 1 廣華 28/8

子爵府

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-3 17:17 發表
venusnjoo
你真係要有定心理準備,我好多人朋友都係咁講,雖然第二胎產程快,不過就正正因為開得快同好多姑娘都唔比打止痛針之類,所以會覺得比第1胎痛架

...

死啦,我第一胎迫住開刀,第二胎想順產,因為始終開刀對身體傷害大D....只好c頂

子爵府

原帖由 JessBB 於 09-3-4 10:39 發表

我都好驚呀!! 但我上一胎開刀生, 今胎多數都會開刀, 但我好驚細b早出世, 因為我返咗工一個月就有咗, 如果早產, 咁我會無咗個有薪產假, 但我上一胎唔洗做, 呢胎要返工, 工作又大壓力, 又辛苦喎!! 我好怕個b會早產呀 ...

so you must relax on your work. Keep good mood....

子爵府

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-4 10:04 發表
adakitty
我地第2胎真係唔好咁老定,要早d去醫院呢!尤其係細b出世時大b都未夠兩歲的sis,因為真係可以好快,我有個朋友,佢就係咁樣case,早上6點幾起身去廁所見紅,即刻叫醒工人睇大b,刷牙洗面去醫院,去到都未夠7am,姑娘 ...

咁我第一胎開得好慢最後開刀,第二胎想自己生係咪都開得慢架?我唔想打止痛針因為好似生完唔可以餵人奶住架,我好想生完1-2小時內nurse个bb

子爵府

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-4 11:31 發表
牛c9
我冇得揀,公司一定要最多前2後8咋

細b會唔會早or遲出世,都係因人而異,我係0609到識3個mam都係細b逾期居留要去催生,要打催生藥好辛苦,依個都係話痛過第1個但快好多,但相反,我另一個第2胎朋友,edd係3月8左右,上 ...

我有个"朋友"佢叫e生寫个due date遲一个星期,咁咪前1後9 law

子爵府

原帖由 piglet0529 於 09-3-4 12:10 發表
我老細似想屈我做錯野fire我(eg. email 冇用Ms. for director), 佢出咗個email比我話已verbal warning兩次, 有咩辦法?????

你要有心理準備,你老細應該想找藉口立即炒你,想慳返產假:;pppp: 我係你就回覆佢,講明呢d係typo mistake,唔算嚴重但你唔接受個warning,但你会留意,仲要cc HR.
不過你生完佢都会炒你,你自己執生.最緊要放鬆d,佢地会比好大壓力迫你走架 記住bb最緊要!

子爵府

piglet,仲有office hour 唔好上嚟咁多, don't let him/her has an excuse to warn you!

子爵府

原帖由 piglet0529 於 09-3-4 14:48 發表

我唔介意佢生完fire我
但依家好激氣要上黎"sun"下
老細不在office

有d老細係咁衰,記住relax. Baby first!!

子爵府

原帖由 jjtseung 於 09-3-4 20:25 發表

miio

要同廣華講, 講埋你曾經係中期流啡, 因為妳呢種叫做胎盤前置, 比一般的胎盤低危險些, 所以政府醫院會跟的好仔細! 最好係網上查下胎盤前置的資料, 自己都有些知識傍身! 記得醫生話, 坐&訓架咋! 我陀大女的時 ...

miio, jj講得好啱,其實越有問題越要去政府睇,平時你聽到話政府點求其是但係因為嗰D媽咪好正常.我上胎个心臟有問題,佢地安排咗個專科,重要係senior consultant跟我个case,次次都你同一个人睇我,當然我係順利過關啦!good luck!

子爵府

bk名第幾胎男/女醫院EDD
1princessash2
養和1-Aug
2dku3
canossa2-Aug
3venusnjoo2
仁安3-Aug
4BB_Duck1
瑪麗3-Aug
5blmom2
養和5-Aug
6ying22
canossa6-Aug
7Adakitty2
仁安/廣華6-Aug
8siukoko21
廣華7-Aug
9De20081
QEH7-Aug
10wincat1
養和8-Aug
113so1仁安8-Aug
12muibe-ma1東區8-Aug
13lalababe5201
TMH8-Aug
14munchbobo1
仁安11-Aug
15ganbatei1
浸會11-Aug
16alsan1
仁安11-Aug
17jjtseung2
東區12-Aug
18silva2
QEH12-Aug
19chunyatmama2廣華13-Aug
20Mincola1
St.Paul14-Aug
21Ceciy10061
威院15-Aug
22laitobb1法國15-Aug
23Miio1
法國/廣華16-Aug
24JessBB2
法國16-Aug
25joyce8171QEH17-Aug
26venushung1
仁安17-Aug
27pamababy1
聯合17-Aug
28janbibi1
法國18-Aug
29bobomami2
東區18-Aug
30ahpink1
港安/瑪嘉烈18-Aug

子爵府

原帖由 piglet0529 於 09-3-6 09:47 發表

我想生仔, 之前有check清宮圖係會生仔
結果真係check到係仔....

我上胎生完chk返....唔準
其實唔係仔就係女..所以有準有唔準,我个人唔信.

子爵府

原帖由 piglet0529 於 09-3-6 10:00 發表

尋日又有事發生, 佢明明話冇野搵司機做, 咁我咪搵司機做office野羅, 點知佢轉頭話佢唔係咁講, 仲話我使走司機累佢late咗appointment. 話我耳仔有問題, 又提番warning件事, 話月尾搵埋HR傾, 吓! 明屈....
個刻我想 ...

有冇speaker phone?用speaker phone 同佢講嘢,再用自己手机錄音.佢問你點解用speaker phone,你話想多d人聽到同可以錄音改善吓:;pppp:

子爵府

原帖由 adakitty 於 09-3-6 14:29 發表
有冇人知thailand邊度有得買Boots Breastmilk Storage Bag ?

我有個同事去thailand..諗住叫佢幫我入定d貨..
但係search 左好耐都搵唔到..

At Boots store. You can find the store anywhere in BKK, e.g. Siam Discovery, Saladan, etc.

子爵府

原帖由 princessash 於 09-3-6 15:54 發表
我尋晚同C6又響請工人既問題嘈la...救命!

大家評下理: 而家有兩個工人, 一樣係新加坡做緊, 但係工人A就凑新加坡雇主既 newborn 凑到6歲; 工人B只係凑過自己既 bb, 仲要只係凑左幾個月就出返黎打工.

咁我咪話要請 ...

傻妹,千祈唔好為d街外嘈.其實我个人覺得样係緊要架,如果个人唔順眼,佢做d野都会唔順眼,再揀吓啦

子爵府

原帖由 雨晴B 於 09-3-6 16:37 發表

個個老公都撐自己個老婆, 但係佢就咩都只係聽佢屋企人講, 我唔想再為呢d人嘈喇....已經唔係第一次, 同佢講係冇用, 講又係嘈.....依家我覺得好無助.....好似只有自己一個面對...... ...

千祈唔好咁諗呀,2公婆一齊=有綠啦,大肚婆係会mud d架,放鬆D.每件事情都冇絕對,有時咪聽吓別人的意見囉,唔係話你c6一定啱,但都未必錯,你同佢講辛苦嗰個係你,你想安心同舒適D,叫佢體諒吓你,慢慢傾吓

我自己就揀去政府,唔係比唔起或唔捨得,但係我個人見到政府好D,我c6都好緊張問我会否介意,我就絕冇咁諗.

子爵府

原帖由 ceciy1006 於 09-3-11 06:55 發表
多謝你地關心吖, 佢琴日五點幾msn我, 仲講緊, 我都係想出去放鬆下嗜, 話我唔體諒下佢, 仲講, 佢d朋友個個老婆有左都出去偷食, 佢唔會, 所以出去放鬆下係應該, 又話佢琴日係放假, 前日出去都係玩多幾個鐘咁有咩問題, ...

ceciy, 放鬆d,其實佢有進步架啦,佢肯留係屋企,你比d辛苦野佢睇,唔好收埋,佢会明架.上胎我c6只係頭腦上明白,佢唔知我辛苦,直至有次佢見到我嘔到cc吓,佢就变得好細心!

首頁
12345...8

尾頁

跳至