跳至

首頁

尾頁

大宅

小學放榜

明天6月4日小學放榜, 預祝各位小朋友都會派到理想小學!

大宅

Re: 小學放榜

hinhei,
恭喜你呀! 第一志願喎!
我女女有個同學都同你一樣跨區失敗,乙部派咗第一志願于良發呀!
唔知其他媽咪點呢? 快d上來報喜啦!

大宅

朗媽,
唔使擔心, 仲有機會入到好學校既, 你準備好自薦信, 校長推薦信和資料未? 你可打電話問心儀o個幾間學校幾時派表, 和會有幾多學位, 聽人講于良發有20個位, 嘉福榮真好似話唔會派表喎, 不過即管打電話問下啦!

大宅

朗媽,
恭喜你喎! 咁你讀曾梅or等嘉福榮真和于良發?
女女個芭蕾舞同學又係考到曾梅,今晚要去聽講座,你有無去?

Polly,
請問你有無收到上水榮真d通知信? 女女個同學派位得o左,佢註冊時收到通知,8/7 返校訂校服和書本,但我就未知! :cry: :cry:

大宅

Polly,
唔該o西,我仲諗住等多兩日未收到就打電話去問添!
咁我地係度互通消息啦!

大宅

Polly,
我今日收到上水榮真封通知信啦, 你收到未?
6/7 家教會有個[響應環保校服循環再用]活動, 可免費領取舊校服.
8/7 辦理校服, 校車, 書簿訂購
29/8 小一新生輔導日

大宅

Polly,
我諗我唔去囉, 因為先到先得, 唔通請假咩. 我識家長比左d舊課本, 但其實內頁好多課題要堂上做, 已寫晒答案, 所以應該用唔著. 另外有家長話其實唔一定同學校訂, 學校得9折, 出面書局平d喎! 仲有如學校訂會係學校派, 小朋友要自己拿返家好辛苦. 我都唔知訂唔訂好. 自己出面書局執又唔知齊唔齊.

大宅

Polly,
無比storybook喎, 只有主科書咋(不過每款都有好多本), 其實都唔太殘舊, 但就好多頁都寫o左字, 所以我唸都要買新書.

hinhei,
我都驚唔齊, 但個家長話佢都買得齊喎.

大宅

Polly,
囡囡學校都有3個good friends & 1個芭蕾舞同學入上水榮真,但其中1個未知讀唔讀,因另有心儀學校。

大宅

*Polly* 寫道:
林池記掂嗎?? 聽講平d 請賜教

星期五可到學校訂購, 咁學校嗰d又点呢? ?-( ?-( [quote]
Astrid 寫道:
我都係去世紀買
[/quote]

Polly,
我今日係學校幫金x買左套校服(裙,運動服,外套)$30x, 唔同size唔同價錢, 之後跟個小朋友媽咪去世紀買, 質料ok, 佢$24x, 平左$60 :evil: , 世紀話如果第時校服有問題or爆線可免費收補喎:lol:! 我唸住遲d都去買多套.
你仔仔編左邊班? 我女女c班, 佢同d熟朋友仔全部唔同班, 都好, 唔使佢地太熟唔專心 .

大宅

Polly,
女女有兩個熟朋友仔都係A班,兩個係D班,佢都係自己一個係C班(其實學校係以甚麼來編班呢 ?-( )。不過女女都無唔開心,佢仲同d朋友講話可以小息見喎(仲諗住安慰佢添:mrgreen: )。不過唔緊要啦,識d新朋友咪仲好,可能遲d佢地會學到自立呢!

大宅

*Polly* 寫道:
好在第時無分精英班咋!! 唔系就影響深遠啦!

Polly,
係啦,我都係o甘話。 :mrgreen:

大宅

hinhei 寫道:
呢區小學差唔多全都係金輪.........佢係出名貴,但聽聞質地好好!!

hinhei,
我比較過金x條裙手工和質地好過世x,但件冷外套摸落好鞋,世x就滑d。 係呢,你買左校服和書簿未?

大宅

hinhei,朗媽,

世紀應該有九折架喎,果日係學校門口派果張卡片寫住架,我問鋪頭個女人,開學後至去買有無九折,佢話都有喎。所以諗住開學睇下上堂時間表至決定買唔買多套。

大宅

Polly,
係咪黑色個隻擦膠呀,上次朋友幫我買左10舊,都幾好用。有媽咪提醒話返學唔好帶太靚文具,因為真係會比人偷架,最好帶d又殘又舊果d喎。

大宅

hinhei,
其實唔知算唔算偷,因d小朋友仲細,可能見到靚 o既就拎返家,佢父母見到多咗d野又無問又唔會理。所以d靚文具最好都係留o係屋企用啦!

大宅

*Polly* 寫道:
wenwen,

我買 施德樓 $1.2/pcs, 佢話可以擦顏色筆tim.

我都話用d cheap 文具就 OK 啦! 我仲買咗個$4嘅 pencil bag 比佢, 物公仔都無, 費事呀仔上堂掛住睇同玩d文具呀! 記住教呀仔唔好要人地送比佢嘅嘢, 而家老師已教佢地只可食自己d小食, 唔好食人地嗰d, 費事同d同學 爭吵 ar

我買果隻係Boxy,都幾好用。係呀,有d媽咪話最好用筆袋,唔好用筆盒,因為個書包越輕越好,所以呀女d靚筆盒(人地送的)唯有留o係屋企用啦 。我都驚呀女掛住玩d文具唔尊心上堂,又驚佢同d同學有爭執,始終都係未適應小學規矩嘛,聽講就算有人唔見左野,都因為私隱唔可以搜書包喎!而且一個老師睇幾十個學生,邊理得o甘多丫。 :cry:

首頁

尾頁

跳至