自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我個仔仲未識搵錢,家用我覺得可以一齊商量,睇吓佢願意比幾多,呢 d 嘢一家人可以攞出嚟討論。我無需要佢比家用,不過象徵式都要比 d。

水晶宮

anna59 發表於 22-4-4 09:12
比一半做家用,吾怪得依家D後生羨慕父母走哂嘅朋友,亦希望父母快D死。
吾信,去連登睇吓就知 ...

信,每個家庭情況唔同,社會亦真係有壓榨嘅父母。

lanhuahua    發表於 22-4-4 09:44

水晶宮

YuYuMother 發表於 22-4-4 09:22
比一半又太多!自己有冇比一半父母呢?

出嚟做嘢要置裝、social, 日常使費交通等都唔少支出。比家用係責 ...

初初踏足社會,人工唔高,交通食飯使費唔輕,要考慮負擔能力。

水晶宮

hugub 發表於 22-4-4 09:38
我要求係40% ,上限係$20000

40%有$20,000,月薪係$50,000啦喎~ 第一份工好難有呢個數,除非醫生嗰類高薪行業。

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-4-4 09:43
最初要多d(一半), 家用呢d 野只會越比越少
除非你好強勢..咁就可以比3分1..佢就keep住永遠比3分1
...

只會愈比愈少係咩原因?我比家用係愈嚟愈多,無減過 ~

水晶宮

hugub 發表於 22-4-4 09:55
只係比定個數佢地,如果日後有本事揾$50000以上,都係收$20000,叫左佢兩兄妹每人各自開一個家用户口,自 ...

我唔會幫佢儲錢喇~ 我希望佢有自己嘅儲錢計劃。如果啱啱畢業,可能都會比吓意見。到時唔知佢有無女朋友,可能兩小口有自己計劃呢?我諗得比你仲多

水晶宮

薯圈 發表於 22-4-4 10:02
應該係比例上愈來愈少。
又或者成家之後自己家庭開支大左,比少d, 又或者係女,嫁左做ftm, 同做女時比嘅 ...

我覺得做 ftm 比幾錢家用父母,都應該係做 ftm 前嘅考慮。我係女,成家前,父母支出亦係考慮之內。

水晶宮

mimi199188 發表於 22-4-4 10:12
大左要買樓,要結婚,有下一代要照顧,自然壓力會大左好多就算人工高左,但比下一代的洗費又會多 ...

有無下一代,我父母一直係我考慮之內。

水晶宮

薯圈 發表於 22-4-4 10:13
又咁講,係假設佢地會儲錢,但事實係唔少年青人都有咁多洗咁多,父母夾佢地比多d係幫佢地儲起。

所以呢個 ...

我希望教育佢要有儲蓄習慣,好過幫佢儲,我陪唔到佢一世,教育正確概念比較重要。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-4-4 10:45
如果1蚊都唔畀,即係佢出咗嚟做嘢仲要繼續養佢。
水電煤食飯都要錢啦。
培養責任心嘅問題。

如果仔女一畢業就喺外面住呢?

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-4-4 10:57

有能力外面住都唔比家用?

我見你話「水電煤食飯都要錢」,先問吓唔同住嘅處理方法啫~

水晶宮

薯圈 發表於 22-4-4 11:13
同意你嘅觀點。 教育係最基本的,唔教而期望佢自己識諗就只有靠運氣。

同時教左唔等於佢會做,養兒100,長 ...

明白,互勉

水晶宮

502 發表於 22-4-4 13:48
咪當仔女傻, 出來做嘢點會唔知屋企有無錢用!

我好反感set 百分百比家用,黎緊大仔會番工,,比幾多我會 ...

小朋友好聰明,未出嚟做嘢,已經估到屋企大約咩環境

水晶宮

Augesttime 發表於 22-4-4 17:10
其實有無人(仔女)會提出自己拎幾多%用,其餘俾父母用或儲起?

我家孩子尚在求學,某日因講起bk有關類似 ...

我諗而家仲比晒父母,由父母安排,不合時宜啦~ 我希望個仔獨立自主。
我個仔讀緊大學 year one,都會話可以比晒我,童言,聽吓都開心嘅~ 相比於比晒 d 錢我,我更希望佢識運用金錢。

水晶宮

Augesttime 發表於 22-4-4 17:38
對啊,好想佢學點樣運用金錢。
我地俾好鬆動零用(6000),一同食同住,又有scholarship淨袋。佢會買下嘢返 ...

我嗰個投資勁弱雞,股票未開始買,我都係好弱,無咩財技可以教佢。佢最多放些少落定期。
我對零用錢係手鬆嘅,佢主動要求我減,算啦~ 等佢自己經歷吓~

水晶宮

Augesttime 發表於 22-4-4 19:51

點解要開聯名,又點解幫佢地儲錢?

如果我另一半同阿媽有聯名戶口,我會當 d 錢係佢呀媽嘅~ 因為都唔係可以由佢自由用。

水晶宮

Ethan/mama 發表於 22-4-4 22:14

呢啲父母又真係好難頂,生啲仔女出㴝,其實就當係搵錢工 ...

其實咁多年嚟,我父母只係知我第一份工嘅月薪,佢地唔會過問,我亦無主動講。家用係我自己主動比,佢地無提過要比幾多。

水晶宮

小新B 發表於 22-4-5 12:42
無錯呀從小要比佢知比家用係家庭責任,一開始唔比之後就會話結左婚有頭家更加唔比,我識好多都係咁..做阿 ...

「做阿媽背後就呻..對住囝囡又唔敢出聲」呢 d 阿媽都唔知想點,有需要就同仔女商量,自己仔女都唔敢出聲,喺度呻都無用。有 d 阿媽又叫其他仔女出頭,製造麻煩同衝突。

水晶宮

cyyiu 發表於 22-4-5 13:22
X2... 第一份工嘅起薪,我有講,後來我有加人工、轉工,我無再提幾錢人工了!
家用我比幾多,阿媽照收,無 ...

我有刻意喺阿仔面前比家用,等佢見到 daddy mummy 會比錢爺爺嫲嫲,近年我爸爸經常唔肯收,阿仔只係見到我地將 d 錢推嚟推去

水晶宮

QNDEC 發表於 22-4-5 14:55
同意,唔冼勞氣,唔孝順咪用哂d 身家囉
同時我覺得小朋友孝唔孝順都講父母的命水

我相信感情有幾深多 d。

首頁

尾頁

跳至