自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 08:16
我尋日就係同屋宇署嘅職員通電話
佢話佢哋又係浸地台、都係用色粉
亦聲稱冇第二個方法、或者係之後再轉交 ...

公正行唔一定真公正,對方法律上又真係唔一定要接納,佢自己搵個公正行,分分鐘又會有第二個結果。

水晶宮

Gorgor0612 發表於 24-4-30 08:31
我試色水試左兩次都冇結果,個渗水辦話pass 個case 去屋宇署,會有红外線儀器再check嗰D喎! 不過我個case ...

識人屋宇署都分唔到責任,樓上樓下又講唔掂數,打官司。打官司閒閒地年計,樓上樓下又住唔到,全部都係輸家。

水晶宮

hinhin_ma 發表於 24-4-30 09:15
即是點? 我個CASE, 是要搵公正行反証? 定點好? 屋宇署幫到手?

最大問題, 是怕整完之後又出現, 又來重覆. ...

等埋屋宇署嘅結論先,如果屋宇署都同意係你防水出問題,就換咗個防水。
你可能都要請公正行幫手,最好大家請同一個,咁雙方都信同一個公正行最好,然後按共同請嘅公正行意見做。
做完都仲漏,都係要比對方 investigate,搵原因,無得話做咗咩責任就完。

水晶宮

天使之心02 發表於 24-4-30 09:15
即係由個官去判
我有朋友去年都係因為樓下投訴佢漏水
最后食環署、屋宇署都搵唔到證明,係我朋友漏水俾樓 ...

我朋友仲打緊官司,未有結論

水晶宮

天使之心02 發表於 24-4-30 09:28
睇嚟全香港真係好多流水問題

樓舊咗就好多呢 d 問題

水晶宮

hinhin_ma 發表於 24-4-30 09:29
份公正行報告叫要在1個月內維修,... 個CASE 仍然在食環跟緊, 自己搵屋宇署, 5知理唔理我?
...

對方叫一個月內維修,無約束力,同對方傾吓,等埋食環/屋宇署。
試吓聯絡屋宇署,我無經驗,幫唔到手,唔好意思。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊