自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Kmee@@ 發表於 22-4-1 11:01
有出入境紀錄,去邊和邊度返,除非你連登機證都唔駛用。

唔一定要直接往返英國,而且直接英國往返亦唔會用 BNO,因為政府已經唔承認。

水晶宮

blackypurin 發表於 22-4-1 11:07
咁而家又無話唔俾雙重國籍,係無嘢嘅,我唔係有咩特別野想講,只係當有人理直氣壯話我攞個旅行證件去之嘛 ...

你後面講嘅嘢,我唔明係咩風險?人地去邊,點逗留,關香港咩事?佢有身分證就可以入境香港,幾時都可以返嚟。
即使唔移民,香港都好多人有 BNO,有咩問題?唔會影響喺香港住嫁喎~

水晶宮

Kmee@@ 發表於 22-4-1 11:03
是否可以用身份証取登機証

登機證係航空公司發出,佢有信心你可以入境目的地就可以發出,佢擔心你入唔到境要原機返先唔比你上機,所以應該唔會睇身分證(香港出境)。邊間航空公司要睇咩 passport 要問航空公司,有無人可以用身分證攞登機證返香港,真係無聽過有人分享。

水晶宮

Kmee@@ 發表於 22-4-1 11:57
地勤一般都要check護照有效期,否則點會比登記證你呢。我就試過響機場check-in時見到有一家人裏面個小朋友 ...

如果航空公司一定要用護照,可以用特區護照

水晶宮

Kmee@@ 發表於 22-4-1 12:02
咁即係個個揸住BNO嘅人都有特區護照。

隨時都可以申請,有永久居民身份,點會申請唔到?

水晶宮

大力大力 發表於 22-4-1 12:06
祗要出境後、出示或証明另一國入境紀錄~

要查一定查到。

香港仲係唔係國際城市?出入要咁樣提供所有旅行記錄?

水晶宮

大力大力 發表於 22-4-1 12:22
我指已移左民、仲攞香港福利的人。

哦 ~ 即係申請福利要查

水晶宮

cattz288 發表於 22-4-1 12:06
朋友個仔讀b1,2直資,由小學直升上中學,都可以成個學期某科唔交功課,老師都無理,到見家長先輕輕講下, ...

我唔了解英國讀中小學係點,朋友仔女好開心咁。姨甥喺美國讀小學,見佢真係好開心。
喺香港,自己 hea 身邊人會比壓力,遇唔遇到 hea 嘅老師好難講,我以前經常收老師電話。

水晶宮

blackypurin 發表於 22-4-1 13:31
風險嘅嘢,估得到就唔係風險,始終身份證係政府發出嘅,唔係你擁有。我絕對無講話政策有咩改動,唔好套落 ...

香港出世,真係諗唔到有咩理由比人取消香港永久居民身份。

水晶宮

blackypurin 發表於 22-4-1 13:55
其實我都無咩興趣討論,正正經經移民,正正經經回流,都唔係好關人事,大家活得開心咪皆大歡喜,最憎都係 ...

其實我都唔係想同你講政治取向,或者有政治取向嘅人。我真係唔明你講咩風險先再追問你。
既然你講咗咁多我都唔明,就唔再浪費你時間。

水晶宮

美味 發表於 22-4-2 02:11
可以要求宣誓申報資料真實正確,然後拉幾個虛報發假誓坐監,已經可以阻嚇大部份啦
...

咁做有咩目的先?為做而做?

水晶宮

jasprincess 發表於 22-4-2 14:39
某程度上係美國hea 讀都有大學收,只要你唔concern 排名. 但香港學位咁短缺,家長自然會俾壓力希望小朋友 ...

其實香港嘅學位都唔缺,不過都係集中某 d 課程受歡迎。美國唔同科都有支持者,讀書固然要靠實力,不過遲 d 發力都唔難入大學。

水晶宮

accambridge 發表於 22-4-2 21:26
英國既跨階層係好難,嚮香港靠讀書搵份好工,公屋仔買私樓步入中產,其實幾率比嚮英國大。happy learning係 ...

喺香港,跨階層難咗好多喇~

水晶宮

penp0319 發表於 22-4-2 22:59
香港努力入大學,自己有料考入大機構!大有人在!

二三十年前機會多好多,你講嘅情況,當時好常見

水晶宮

chubbymushroom 發表於 22-4-5 13:00
而家基本上身邊啲有好多人話移民去英國,有時聽到都覺得好煩,但係佢哋都係我啲好朋友,一個一個咁走,大 ...

要知壓力來源同煩 d 咩,先可以排解。我就唔捨得朋友囉~

首頁

尾頁

跳至