自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

doryi 發表於 23-10-18 14:39
第一,佢搵20,000要求6000咁叫做成份糧
算啦,你覺得係咪係囉
我唔覺得個媽貪心(佢有 ...

個女喺外面住要成本,一萬幾千點都要,咁可以動用嘅錢少,$6000咪叫多。
兩萬扣除住屋、水電煤、日常用品、飲食、交通、還 loan … 唔係有好大鬆動。

水晶宮

doryi 發表於 23-10-18 14:49
唔係話出面男朋友全包咩? 我只係覺得一樣嘢就算覺得多錢係可以同媽咪商量,而唔係一句得落去話佢貪錢!
...

點好意思叫個女由男朋友全包?點都要分擔,即使男朋友願意全包,都應該主動分擔費用。
個女嘅反應嚟自阿媽一開口就$6000,總之係唔好嘅溝通方式。
P.S. 樓主已 update,母女已和解

水晶宮

小mama 發表於 23-10-18 14:44
呢個真,剛出身就搬走,咩事?
對屋企唔滿意定想一走了之?
畢左業都要對原生家庭比返少少責任

「攪大肚返黎咪又叫個阿媽幫佢執手尾」,未成年嘛?執咩手尾?如果早婚生 b 又點?

水晶宮

doryi 發表於 23-10-18 14:54
坦白講,嗰個屋企都唔一樣!其實我覺得作為屋企人真係乜嘢都可以有商有量! 我估樓主嘅朋友唔開心都係因為 ...

溝通技巧出問題,唔係比唔比家用出問題

水晶宮

cyyiu 發表於 23-10-18 15:55
無錯,自己人生要好好規劃,難以理解,好多jm都用錢衡量仔仔對自己嘅愛!
...

唔知佢地得到嘅愛,係唔係用錢買返嚟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊