自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chocolatebean 發表於 23-4-14 09:46
咁點解你以前會用呢個價請個文員?

應該唔係入職起薪點,舊人加吓加吓先有,然後 HR 發現高於市場價,好大機會就升去第二個 title,或者升唔到,搵方法要佢離職。

水晶宮

chocolatebean 發表於 23-4-14 09:50
OFFICER 又唔同文員啦!

OFFICER 要求 DEGREE 以上?

名嚟啫~ 舊公司 officer 位唔要求 degree 畢業,人工大概兩萬,做 data entry、出單、對單、打信 etc
職位名喺唔同公司/機構,有唔同意義。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:05
咁邊啲先係文員?
即使係普通文員個range都可以好大.

文員唔係等於 clerk?一般無技能要求,最多係識唔識打字,打字速度幾多,識唔識用 Microsoft office … 呢 d

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:15
有D公司clerk都分好細分。
office clerk, junior clerk, senior clerk, clerk supervisor, accounting cle ...

表面睇 clerk supervisor 唔係 clerk,係 supervisor

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:29
title根本係no use

Title inflation 咗好耐,而家少見 “clerk”

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:46
是旦啦!Title 啫。
有啲公司係因為年資改你title同埋加人工。 但係做嘅嘢都係一樣。
...

因為年資高,應該更熟悉工作內容,更有效率,所以人工先更高 [正路嚟講]
Clerk Supervisor 唔一定要識 clerk 嘅工作。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:48
我以前公司重大吧。
Junior accounting clerk
senior accounting clerk

以前呀嘛~

首頁

尾頁

跳至